Rakastan pataruokia! Ne hautuvat mureiksi kuin itsestään uunissa ja niiden kustannukset pysyvät myös alhaisina, kun lihana käytetään filettä huomattavasti edullisempaa paistia.

Talveen pataruoat kuuluvat, kuin nenä päähän, tässä yksi ehdottomista suosikeistani!

Paistista syntyy ihanan murea ja maukas burgundin pata.

Burgundin pata

maidoton, munaton

2-3 tuntia

4-6 hengelle

800g- 1kg naudan paistia (sisä- ulko- tai kulmapaistia)

3-4 pientä sipulia

3 valkosipulinkynttä

200 g tuoreita herkkusieniä

2 porkkanaa

170 g pekonia

1 plo (75cl)  punaviiniä

muutama oksa tuoretta timjamia tai tl kuivattua

2 laakerinlehteä

2-3 rkl tomaattipyreetä

(vettä)

suolaa, mustapippuria

suurustamiseen:

2 rkl vehnäjauhoja+0,5 dl vettä

 

tarjoiluun:

keitettyä riisiä

Pataruoat kypsyvät kuin itsestään uunissa.

 

Ota liha huoneenlämpöön hyvissä ajoin (tunti ennen). Laita uuni lämpiämään 150 asteeseen. Leikkaa paisti kuutioiksi (noin 2x2cm). Puolita sipulit, kuori porkkanat ja leikkaa muutamaan osaan ja kuori valkosipulit sekä putsaa herkkusienet. Ota esiin uuninkestävä kannellinen pata. Laita pata liedelle ja silppua pekonit sen pohjalle ja ruskista ne. Nouki ruskistunut pekonisilppu talouspaperin päälle. Ruskista lihakuutiot pataan jääneessä rasvassa 2-3 erässä. Kun lihat ovat ruskistettu, ruskista kevyesti vielä sipulit, porkkanat ja sienet. Tämän jälkeen lisää pataan ruskistetut lihat ja pekonisilppu. Lisää pataan myös laakerilehdet, timjami, tomaattipyree, suola, mustapippuri ja punaviini. Jos lihat eivät peity nesteellä, kaada sekaan vielä vettä, niin että peittyvät. Laita kansi päälle ja vie koko komeus uuniin. Kypsennä 1,5.2,5 tuntia, riippuen paistin osasta (ulkopaisti kestää pidempään kypsyä kuin sisäpaisti). Tarkista välillä, ettei pata kuivu. Kun liha on mureaa sekoita suuruksen ainekset keskenään ja kaada se nauhana koko ajan sekoittaen pataan. Kypsennä pataa vielä hetki, tarkista maku ja tarjoa keitetyn riisin kanssa.