Vappu Pimiän ihana lasagne

Lasagne on monen perheen suosikkiruokaa!

Minun versioon tulee jauheliha- ja juustokastikkeen lisäksi yksi kasviskerros, johon upotetaan herkullisia marinoituja munakoisoviipaleita, joiden reseptin löydät lasagneohejeen perästä.

Voit tehdä lasagnesta vegeversion jättämällä jauhelihan pois kastikkeesta. Tämän voi hyvin tehdä edellisenä päivänä, sillä minusta se on parhaimmillaan makujen vetäydyttyä.

Herkullinen lasagne

valmistusaika aktiivinen 60 minuuttia, passiivinen 45-60 minuuttia

4 annosta

Lihakastike

500-600 g naudan jauhelihaa (tavallinen tai paisti)

1 tlk (400 g) tomaattimurskaa

1 tlk (400-500 g) paseerattua tomaattia

1-2 sipulia

2 valkosipulinkynttä

2 tl kuivattua tai kourallinen tuoretta basilikaa

ripaus sokeria

suolaa

mustapippuria

muutama ripaus paprikajauhetta ja halutessasi chiliä

loraus oliiviöljyä

(loraus vettä)

(1 vasikan fondi- tai lihaliemikuutio)

Juustokastike

1 litra maitoa

50 g voita

1 dl vehnäjauhoa

150 g juustoraastetta (emmental)

ripaus suolaa ja vähän rouhittua mustapippuria

Kasviskerrokseen

marinoituja munakoisoviipaleita

2 tomaattia viipaloituna

½ dl pestoa

(muutama aurinkokuivattu tomaatti silputtuna)

10-15 lasagnelevyä

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Valmista lihakastike ensin. Silppua sipulit ja kuullota ne lorauksessa oliiviöljyä. Lisää joukkoon jauheliha ja ruskista se. Kaada joukkoon tomaattimurska ja paseerattu tomaatti sekä lisää mausteet. Anna kiehahtaa ja tiputa lämpöä, niin että kastike porisee kevyesti, mutta ei pala pohjaan, muista sekoittaa välillä.

Valmista juustokastike, helpoimmin se valmistuu teflonpinnoitetussa kattilassa, sillä maitokastikkeet palavat helposti pohjaan.

Sulata voi kattilassa ja lisää joukkoon jauhot. Pyörittele jauho-rasvaseosta vispilällä hetki, mutta älä anna jauhojen ruskistua, hetki kuplimista riittää. Kaada maito sekaan koko ajan vispaten pohjaa myöten. Sekoita kastiketta koko ajan pohjaa myöten niin kauan, että kastike alkaa kiehua ja sakenee. Ota kattila pois liedeltä ja sekoita joukkoon juustoraaste ja mausta tarvittaessa ripauksella suolaa ja pippuria.

Levitä uunivuoan pohjalle lasagnelevyjä ja siihen puolet jauhelihakastikkeesta sekä 1/3 osa juustokastikkeesta. Lado päälle lasagnelevyjä ja toiseen kerrokseen pesto, munakoiso- sekä tomaattiviipaleita ja halutessasi silputtuja aurinkokuivattuja tomaatteja. Kaada päälle 1/3 osa juustokastikkeesta. Lisää vielä yksi kerros lasagnelevyjä ja toista ensimmäinen kierros, niin että juustokastike jää päällimmäiseksi. Kypsennä lasagnea uunissa noin 45-60 minuuttia. Peitä vuoka foliolla, jos pinta alkaa liikaa tummua. Voit tarjoilla lasagnen heti tai seuraavana päivänä, jolloin se mielestäni on parhaimmillaan.

Marinoidut munakoisot

1 keskikokoinen munakoiso

½- 1 valkosipulinkynsi

muutama hyppysellinen sokeria

muutama hyppysellinen suolaa+ lisäksi reilusti n. 1-2 rkl munakoisojen itkettämiseen

rouhittua mustapippuria

muutama loraus balsamicoa

muutama loraus hyvää oliiviöljyä

Leikkaa munakoisot suhteellisen ohuiksi, noin ½ cm viipaleiksi. Asettele viipaleet laakealle vadille tai vaikka uuninpellille leivinpaperin päälle. Ripottele viipaleiden päälle reilusti suolaa, noin 1-2 rkl. Anna seisoa noin puoli tuntia. Tätä prosessia kutsutaan itkettämiseksi, joka poistaa munakoisosta mahdollisen karvauden. Näet kuinka munakoisot alkavat ns. hikoilla tai itkeä. Tämän jälkeen huuhtaise ne nopeasti kylmän veden alla ja taputtele viipaleet kuivaksi talouspaperilla.

Tässä vaiheessa silppua valkosipuli pieneksi ja kerää muutkin ainekset lähelle, varaa myös laakea vati tai lautanen, jolle olet valmis latomaan ja marinoimaan kuumat munakoisot. Laita paistinpannu liedelle ja kuumenna se tulikuumaksi, paahda munakoisoviipaleita molemmin puolin kuivalla ja kuumalla pannulla, niin että saavat vähän väriä.

Lado aina pannullinen kerrallaan viipaleita eli noin 5-6 kpl lautaselle ja ripottele päälle hyppysellinen sokeria, pari hyppysellistä suolaa, vähän valkosipulia ja mustapippuria sekä loraus balsamicoa ja oliiviöljyä. Toista tämä niin monta kertaa, kuin munakoisoja riittää, mutta ole tarkkana, etteivät ne pala pannulla. Voit tietysti paahtaa kaikki viipaleet kerralla ja marinoida kaikessa rauhassa, mutta itse pidän nopeasta tahdista ja pienestä kiireestä keittiössä. Munakoiso myös imee itseensä parhaiten marinadin, sen ollessa mahdollisimman kuuma. Jätä munakoisokerrokset marinoitumaan huoneenlämpöön vähintään tunniksi. Jos teet ne hyvissä ajoin etukäteen, säilytä jääkaapissa suljetussa astiassa.

Ruokarakkaudella,

Vappu