Vappu Pimiän ihana lasagne

Lasagne on monen perheen suosikkiruokaa!

Minun versioon tulee jauheliha- ja juustokastikkeen lisäksi yksi kasviskerros, johon upotetaan herkullisia marinoituja munakoisoviipaleita, joiden reseptin löydät lasagneohejeen perästä.

Voit tehdä lasagnesta vegeversion jättämällä jauhelihan pois kastikkeesta. Tämän voi hyvin tehdä edellisenä päivänä, sillä minusta se on parhaimmillaan makujen vetäydyttyä.

Herkullinen lasagne

valmistusaika aktiivinen 60 minuuttia, passiivinen 45-60 minuuttia

4 annosta

Lihakastike

500-600 g naudan jauhelihaa (tavallinen tai paisti)

1 tlk (400 g) tomaattimurskaa

1 tlk (400-500 g) paseerattua tomaattia

1-2 sipulia

2 valkosipulinkynttä

2 tl kuivattua tai kourallinen tuoretta basilikaa

ripaus sokeria

suolaa

mustapippuria

muutama ripaus paprikajauhetta ja halutessasi chiliä

loraus oliiviöljyä

(loraus vettä)

(1 vasikan fondi- tai lihaliemikuutio)

Juustokastike

1 litra maitoa

50 g voita

1 dl vehnäjauhoa

150 g juustoraastetta (emmental)

ripaus suolaa ja vähän rouhittua mustapippuria

Kasviskerrokseen

marinoituja munakoisoviipaleita

2 tomaattia viipaloituna

½ dl pestoa

(muutama aurinkokuivattu tomaatti silputtuna)

10-15 lasagnelevyä

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Valmista lihakastike ensin. Silppua sipulit ja kuullota ne lorauksessa oliiviöljyä. Lisää joukkoon jauheliha ja ruskista se. Kaada joukkoon tomaattimurska ja paseerattu tomaatti sekä lisää mausteet. Anna kiehahtaa ja tiputa lämpöä, niin että kastike porisee kevyesti, mutta ei pala pohjaan, muista sekoittaa välillä.

Valmista juustokastike, helpoimmin se valmistuu teflonpinnoitetussa kattilassa, sillä maitokastikkeet palavat helposti pohjaan.

Sulata voi kattilassa ja lisää joukkoon jauhot. Pyörittele jauho-rasvaseosta vispilällä hetki, mutta älä anna jauhojen ruskistua, hetki kuplimista riittää. Kaada maito sekaan koko ajan vispaten pohjaa myöten. Sekoita kastiketta koko ajan pohjaa myöten niin kauan, että kastike alkaa kiehua ja sakenee. Ota kattila pois liedeltä ja sekoita joukkoon juustoraaste ja mausta tarvittaessa ripauksella suolaa ja pippuria.

Levitä uunivuoan pohjalle lasagnelevyjä ja siihen puolet jauhelihakastikkeesta sekä 1/3 osa juustokastikkeesta. Lado päälle lasagnelevyjä ja toiseen kerrokseen pesto, munakoiso- sekä tomaattiviipaleita ja halutessasi silputtuja aurinkokuivattuja tomaatteja. Kaada päälle 1/3 osa juustokastikkeesta. Lisää vielä yksi kerros lasagnelevyjä ja toista ensimmäinen kierros, niin että juustokastike jää päällimmäiseksi. Kypsennä lasagnea uunissa noin 45-60 minuuttia. Peitä vuoka foliolla, jos pinta alkaa liikaa tummua. Voit tarjoilla lasagnen heti tai seuraavana päivänä, jolloin se mielestäni on parhaimmillaan.

Marinoidut munakoisot

1 keskikokoinen munakoiso

½- 1 valkosipulinkynsi

muutama hyppysellinen sokeria

muutama hyppysellinen suolaa+ lisäksi reilusti n. 1-2 rkl munakoisojen itkettämiseen

rouhittua mustapippuria

muutama loraus balsamicoa

muutama loraus hyvää oliiviöljyä

Leikkaa munakoisot suhteellisen ohuiksi, noin ½ cm viipaleiksi. Asettele viipaleet laakealle vadille tai vaikka uuninpellille leivinpaperin päälle. Ripottele viipaleiden päälle reilusti suolaa, noin 1-2 rkl. Anna seisoa noin puoli tuntia. Tätä prosessia kutsutaan itkettämiseksi, joka poistaa munakoisosta mahdollisen karvauden. Näet kuinka munakoisot alkavat ns. hikoilla tai itkeä. Tämän jälkeen huuhtaise ne nopeasti kylmän veden alla ja taputtele viipaleet kuivaksi talouspaperilla.

Tässä vaiheessa silppua valkosipuli pieneksi ja kerää muutkin ainekset lähelle, varaa myös laakea vati tai lautanen, jolle olet valmis latomaan ja marinoimaan kuumat munakoisot. Laita paistinpannu liedelle ja kuumenna se tulikuumaksi, paahda munakoisoviipaleita molemmin puolin kuivalla ja kuumalla pannulla, niin että saavat vähän väriä.

Lado aina pannullinen kerrallaan viipaleita eli noin 5-6 kpl lautaselle ja ripottele päälle hyppysellinen sokeria, pari hyppysellistä suolaa, vähän valkosipulia ja mustapippuria sekä loraus balsamicoa ja oliiviöljyä. Toista tämä niin monta kertaa, kuin munakoisoja riittää, mutta ole tarkkana, etteivät ne pala pannulla. Voit tietysti paahtaa kaikki viipaleet kerralla ja marinoida kaikessa rauhassa, mutta itse pidän nopeasta tahdista ja pienestä kiireestä keittiössä. Munakoiso myös imee itseensä parhaiten marinadin, sen ollessa mahdollisimman kuuma. Jätä munakoisokerrokset marinoitumaan huoneenlämpöön vähintään tunniksi. Jos teet ne hyvissä ajoin etukäteen, säilytä jääkaapissa suljetussa astiassa.

Ruokarakkaudella,

Vappu

 

Kommentit (2)

Ei kukaan enää itketä munakoisoja 2000-luvulla.

Minä taidan olla sitten vanhanaikainen. 🙂 -Vappu

Kommentoi juttua: Herkullinen lasagne

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • Rakastan leikkokukkia ja tänään ostin itselleni, koska maanantai ja sain kunnialla kaikki jouluostokset maaliin!! Ootko sä jo hoitanut jouluostokset vai vieläkö ahdistus kaupoissa odottaa?😅💪🌲#amaryllis #joulukukka
  • Jos jotain olen odottanut, niin tätä! Jään paksuus meidän järvellä noin 20cm, joten huoli pois. Mutta ikinä ei kannata mennä, jos yhtään epäilyttää!😍👌❄️🏇🏾🛷#potkukelkka #kelkkailua #lovethis
  • Jos sulla on vielä joululahjastressi päällä, huoli pois! @muurladesign verkkokaupasta ehdit vielä viikonlopun aikana tehdä jouluostoksia, niin että ne toimitetaan sinulle ennen joulua. Omalta osaltani haluan jakaa teille rakkaat seuraajani joululahjoja @muurladesign #vappukeittiossa mallistosta. Tägää se ihminen, kenelle haluaisit antaa mun tuotepaketin lahjaksi. Arvon kahdelle osallistujalle ja heidän tägäämille henkilöille  #vappukeittiossa tuotepaketit (arvo 75eur). Arvonta suoritetaan sunnuntaina 16.12.18 klo 18 ja voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti. Voit muuten piipahtaa ostoksille myös @muurladesign giftshopeissa ympäri maan! #enamelware #emaliastiat #muurladesign
  • Puolitoista vuotta sitten olin Pohjanmaalla keikalla. Siinä ajellessa tuli mieleen, että olisipa mahtavaa tehdä jossain kohtaa joku tekstiiliyhteistyö, mielellään pellavaisten tuotteiden parissa. Asia jäi hautumaan kiireen keskellä. Kolmisen kuukautta sitten Milla @jokipiinpellava sta otti yhteyttä ja ehdotti yhteistyötä. Tänään kirjoitettiin sopimus alle yhteistyöstä, joka kattaa pellavaisia tuotteita niin keittiöön, kuin kylpyhuoneeseen. Ensimmäiset tuotokset näkevät päivänvalon ensi syksynä! Niin iloinen ja kiitollinen tästä ja kannattaa muistaa, kun pyydät niin saat! ❤️😇🙏 @jokipiinpellava n tuotteet tehdään muuten alusta asti käsin täällä  Jalasjärvellä! #pellava #jokipiinpellava #yhteistyö #suunnittelija #designercollab #handmadeinfinland #staytuned
  • Me täällä aika paljon jo venataan meidän helmikuussa @avasuomi alkavaa suoraa talk showta: Vappu&Marja Liveä! Kuka meinaa katsoa?❤️🔥🙏#vappujamarjalive #talkshow #hosts @marjahintikka
  • Friday fun w my sis! #facemasks #glownperässä #perjantaifiilis #tgif @vepivepi
  • Paljon onnea 101-vuotias Suomineito ja onnea meille 8 yhteisestä vuodesta! Viimeisin vuosi ei ole ollut sieltä helpoimmasta päästä, mutta yhdessä entistä vahvempina eteenpäin. Hyvän parisuhteen salaisuus oman kokemuksen mukaan on, että kun toinen lentää matalalla, niin silloin kannatellaan ja toisin päin. Niin ja tietty rakkaus, arvostus ja kunnioitus, niillä pötkii yllättävän pitkälle. Hyvää vuosipäivää maailman rakkain Teemu, mun superhero lover!❤️🙏 #suomi101 #anniversary #8yearstogether #wemadeit 📸: @ullamaija.lahteenmaki (kuvamuisto mun synttäreiltä)

vappendaali

X