Näin vuoden alussa moni keventää ruokavaliotaan joulun mässäilyjen jälkeen. Minä tykkään syödä kovasti keittoja ja joskus nuoruuden typeryyksissä menin kokeilemaan kaalikeittodieettiäkin, en kokeillut toiste!

Onneksi se ei kuitenkaan laukaissut kaalikeittokammoa, vaan tykkään kovasti hyvin haudutetusta kaalisopasta, joka on edullista, helppoa tehdä ja todella kevyttä. Eli jos haluat syödä terveellisesti, mutta kuitenkin herkullisesti, niin tee kaalikeittoa, viikon kuuria en kuitenkaan suosittele. 🙂

Kaalista syntyy herkullinen, edullinen ja kevyt keitto.

Kaalikeitto

4-6 annosta

alle 60 min

maidoton, munaton

400 g naudanjauhelihaa

noin 1 kg valkokaalia

2 porkkanaa

2 varsisellerin vartta

1 keltasipuli

2 valkosipulinkynttä

loraus öljyä

1 tl kuivattua timjamia

noin 1 l vettä

1 lihaliemi- tai fondikuutio

1-2 tl suolaa

1 laakerinlehti

3-5 kokonaista maustepippuria

3 rkl tomaattipyreetä

(halutessasi kourallinen kuivattuja suppilovahveroita)

1 tl paprikajauhetta

rouhittua mustapippuria

Aloita silppuamalla sipulit. Suikaloi kaali ja pilko porkkanat ja varsisellerit 0,5 cm paksuisiksi palasiksi. Kaada reilun kokoiseen kattilaan tilkka öljyä ja lisää sipulit. Kuullota hetki ja lisää sekaan jauheliha. Ruskista jauheliha ja lisää joukkoon suikaloitu kaali sekä porkkanat ja sellerit, kääntele muutama hetki.

Kaada kattilaan vesi ja lisää mausteet. Jos käytät sieniä, niin lisää ne myös nyt. Sekoita kunnolla pohjaa myöten ja anna kiehahtaa.

Vähennä lämpöä hieman, mutta anna edelleen keiton pulputtaa. Anna kiehua hiljalleen vähintään 20 minuuttia, mutta mitä pidempään haudutat, sen parempi lopputulos. Voit antaa keiton porista liedellä vaikka 2 tuntia, mutta tällöin lisää vettä välillä. Tarkista keiton maku ja tarjoa ruisleivän kera.