Vappu keittiössä

Nokkosletut

Villiruokasesonki on nyt kuumimmillaan! Nokkoset kannattaa poimia mahdollisimman pieninä ja nyt onkin oiva hetki tehdä terveellisiä ja herkullisia nokkoslettuja! Nokkonen on todellinen superfood, sillä se sisältää rautaa, c-vitamiinia, proteiinia ja kalsiumia.

Terveellinen nokkonen on nyt parhaimmillaan.

Nokkosletut

10-13 lettua

45min, vege

Ainekset:

1 l maitoa 4 munaa 1 tl suolaa 6 dl jauhoja (Kaupoissa voi olla lettujauhoseoksia, niitä kannattaa ehdottomasti testata!) ½ dl öljyä tai sulatettua voita/margariinia 1,5-2 litraa nokkosia tuoreina (ryöpättynä n. 1,5dl) Paistamiseen: voita tai öljyä

Nokkosletut on herkku, joka maistuu koko perheelle.

 

Kerää nokkosista mieluiten ylimpiä lehtiä, kerääminen on tosi nopeaa ja ylimmistä osista varret voi hyvin ottaa mukaan. Jos keräät pieniä nokkosia, voit ottaa koko varren. Muista laittaa tarpeeksi paksut hanskat, jotta nokkoset eivät polta. Laita kattilallinen vettä kiehumaan. Tee sillä aikaa taikina. Sekoita kaikki muut paitsi nokkoset keskenään. Kun vesi kiehuu, kaada nokkoset kattilaan ja keitä muutama minuutti. Kaada vesi pois ja purista nokkosista ylimääräinen vesi pois, ei tarvitse mitenkään rutikuiviksi puristaa, mutta niin ettei ne valu vettä. Silppua nokkoset pieneksi. Tässä vaiheessa ne eivät enää polttele. Lisää nokkossilppu taikinaan ja anna taikinan turvota vähintään puoli tuntia. Paista nokkosletut tavallisten lettujen tapaan voissa tai öljyssä. Älä laita liikaa taikinaa pannulle, niin saat ihanan ohuita pitsireunaisia lettuja. Nauti joko makeana tai suolaisena!

 

 

 

 


    Olen Vappu Pimiä, jonka monet tuntevat tv- ja radio-ohjelmista. Viime vuosina olen kuitenkin enemmän ja enemmän päässyt toteuttamaan haavettani työskennellä myös ruoan parissa. Olen kirjoittanut kaksi keittokirjaa, kolmas kirja julkaistaan tänä syksynä. Suuri haaveeni toteutui myös, kun sain suunnitella oman keittiötuotesarjan Muurlalle. Tässä blogissa tehdään sitä ruokaa, mitä meidän kotona syödään. Aamiaista, arkiruokaa ja vähän parempaa viikonlopuille, leivontaa unohtamatta. Idea kuitenkin on, että kaikki syntyy helposti ja yksinkertaisesti, ilman hermojen menetystä. Hyppää kyytiin!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Nokkosletut

Riitta-Mummo

Nokkosia kannattaa nyt kerätä niin paljon että voi kuivattaa tai ryöpätä ja pakastaa talven varalle.
Nokkosista saa monenlaista: munakkaisiin, keittoihin, sämpylätaikinaan, leipään ja vohvelitaikinaan lettujen lisäksi.
Luonnon oma vitamiini-ja hivenainepommi!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *