Vappu keittiössä

Pizzaa grillistä

Grillissä tehty pizza osuu todella lähelle oikean pizzerian pizzaa, sillä grillin saa kuumennettua tarpeeksi kuumaksi. Tärkeimpinä neuvoina on ohut pohja ja pysy tarkkana, ettei pizza pala, mutta jää kuitenkin niin rapeaksi, ettei slice lötsähdä, kun sen ottaa käteen.

Grillissä tehdystä pizzasta tulee kuin pizzeriassa tehtyä.

Pizzaa grillistä

(ohjeesta tulee 3 pizzakiven kokoista pizzaa)

 

Pohja:

2,5 dl kädenlämpöistä vettä

3/4 tl suolaa

ripaus sokeria

25g hiivaa

3rkl oliiviöljyä

7-8dl vehnäjauhoja (itse suosin durumjauhoja tai erityisiä 00- pizzajauhoja, joita saa herkkukaupoista ja isoista marketeista, mutta tavalliset vehnäjauhotkin käyvät. Durumjauhoja saa myös ihan marketeista)

 

Tomaattikastike:

1prk tomaattipyreetä

1tlk 500g paseerattua tomaattia tai tomaattimurskaa (jos teet tuoreista tomaateista käytä noin 10 tomaattia kaltattuna, silloin et tarvitse pyrettä)

1 sipuli

1 valkosipulinkynsi

loraus oliiviöljyä

ripaus sokeria

n. 1tl suolaa

mustapippuria

kuivattua chiliä

oreganoa

Täytteeksi:

juustoraastetta, mozzarellaa, kinkkua,salamia, tomaattia, sieniä, paprikaa tai mitä ikinä mielesi tekee…

Grillissä pizza kypsyy muutamassa minuutissa rapeaksi.

Valmista ensin taikina. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja sokeri. Lisää jauhoja dl kerrallaan, ensin sekoittaen, sitten vaivaten. Kun olet lisännyt 5dl jauhoja, vaivaa joukkoon oliiviöljy. Taikinaa pitää vaivata, jotta sitko tulee hyväksi. Taikina ei saa olla kovaa, muttei liian löysääkään. 

Laita pyyheellä peitetty taikina kohoamaan lämpimään paikkaan, esim kaapin päälle.

Taikinan noustessa valmista tomaattikastike. Silppua sipulit ja kuullota ne öljyssä. Lisää sekaan pyree ja pyörittele vielä hetki. Kaada joukkoon paseerattu tomaatti ja lisää mausteet. Kiehauta, jonka jälkeen anna hautua pienellä lämmöllä siihen asti, kunnes alat leipomaan.

Kun taikina on kohonnut vähintään 45min, jaa se kolmeen osaan ja alusta sitä vaivaamalla vähän jauhotetulla alustalla. Laita grilli tässä vaiheessa päälle ja aseta pizzakivi grilliin, sen pitää olla kuuma. 

Kauli taikina pyöreään muotoon leivinpaperin päälle mahdollisimman ohueksi. Tee näin kahdelle muulle taikinan osalle. Levitä tomaattikastiketta ohuesti pohjalle ja ripottele päälle juustorastetta tai juustoraasteen ja mozzarella yhdistelmää. Levitä päälle haluamiasi täytteitä, kuitenkin 2- max 3 eri täytettä per/pizza, jotta se säilyttää rapean ja ohuen koostumuksensa. Paista grillissä kovassa lämmössä 300 asteessa noin 6-9minuuttia, riippuen grillistä.


    Olen Vappu Pimiä, jonka monet tuntevat tv- ja radio-ohjelmista. Viime vuosina olen kuitenkin enemmän ja enemmän päässyt toteuttamaan haavettani työskennellä myös ruoan parissa. Olen kirjoittanut kaksi keittokirjaa, kolmas kirja julkaistaan tänä syksynä. Suuri haaveeni toteutui myös, kun sain suunnitella oman keittiötuotesarjan Muurlalle. Tässä blogissa tehdään sitä ruokaa, mitä meidän kotona syödään. Aamiaista, arkiruokaa ja vähän parempaa viikonlopuille, leivontaa unohtamatta. Idea kuitenkin on, että kaikki syntyy helposti ja yksinkertaisesti, ilman hermojen menetystä. Hyppää kyytiin!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pizzaa grillistä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *