Thanksgiving eli Kiitospäivä on Amerikassa isompi juhla, kuin joulu. Se starttaa juhlakauden eli holiday seasonin, kuten täällä sanotaan. Kiitospäivänä kylään kutsutaan perhe ja läheisiä ystäviä, toiset viettää sitä pienemmin, toiset usean kymmenen hengen voimin.
Minä sain viettää ensimmäistä Thaksgivingiä perinteisesti sukulaisten parissa, sillä mieheni serkku on asunut lähes koko elämänsä Yhdysvalloissa ja siitä suuren osan juurikin Los Angelesissa. Luonnollisesti suuntasimme heidän luokse Kiitospäivän aterialle.
Minun panokseni ensimmäiseen Kiitospäivään oli supisuomalainen makaronilaatikko, sillä mieheni serkku sitä kovasti toivoi. Tässä tunnelmia Kiitospäivän aterialta:
Kaliforniassa ateria saatiin nauttia ulkona.
Lisukkeita on paljon. Yksi ehdoton on bataattivuoka, joka on niin makeaa, että se menisi meillä jälkiruoasta. Se on vähän kuten meidän lanttulaatikko, mutta tehtynä bataatista ja sata kertaa makeampaa, jonka päälle osa laittaa vielä vaahtokarkkeja, kyllä, luit oikein! Yllä äklömakea bataattivuoka, tällä kertaa ilman vaahtokarkkeja.
Tarjolla on valtava määrä ruokaa ja pöydän kruununa toimii paistettu kalkkuna. Toiset täyttää sen, toiset syövät leivänmuruista, karpaloista, riisistä ja mausteista valmistettua täytettä ihan sellaisenaan. Tässä täytettä eli stuffingia.
Alkupalana toimii erinomaisesti ”kevyt” voitaikinaan piilotettu briejuusto. Apua, miten hyvää!
Perunamuusi, kurpitsa, parsakaali ja riisi kuuluvat myös asiaan. Jälkiruokapöytä on myös vaikuttava. Tarjolla on pikkuleipiä, kuppikakkuja, omenapiirasta ja tietenkin kurpitsapiirasta eli pumpkin pieta. Se on vähän sama, kun meillä joulutortut tai piparit, sitä syödään käytännössä vain Kiitospäivänä.
Happy Thanksgiving!
Kommentit
Kommentoi juttua: Thanksgiving eli Kiitospäivä.