Vappu keittiössä

Thanksgiving eli Kiitospäivä.

Thanksgiving eli Kiitospäivä on Amerikassa isompi juhla, kuin joulu. Se starttaa juhlakauden eli holiday seasonin, kuten täällä sanotaan. Kiitospäivänä kylään kutsutaan perhe ja läheisiä ystäviä, toiset viettää sitä pienemmin, toiset usean kymmenen hengen voimin.

Minä sain viettää ensimmäistä Thaksgivingiä perinteisesti sukulaisten parissa, sillä mieheni serkku on asunut lähes koko elämänsä Yhdysvalloissa ja siitä suuren osan juurikin Los Angelesissa. Luonnollisesti suuntasimme heidän luokse Kiitospäivän aterialle.

Minun panokseni ensimmäiseen Kiitospäivään oli supisuomalainen makaronilaatikko, sillä mieheni serkku sitä kovasti toivoi. Tässä tunnelmia Kiitospäivän aterialta:

 

Nautimme Kiitospäivän aterian ulkona.

Kaliforniassa ateria saatiin nauttia ulkona.

Bataattivuoka on niin makeaa, että se menisi jälkiruoasta.

Lisukkeita on paljon. Yksi ehdoton on bataattivuoka, joka on niin makeaa, että se menisi meillä jälkiruoasta. Se on vähän kuten meidän lanttulaatikko, mutta tehtynä bataatista ja sata kertaa makeampaa, jonka päälle osa laittaa vielä vaahtokarkkeja, kyllä, luit oikein! Yllä äklömakea bataattivuoka, tällä kertaa ilman vaahtokarkkeja.

 

 

Kiitospäivän pöytä on pullollaan herkkuja

 

Tätä täytettä syödään ihan sellaisenaan.

Tarjolla on valtava määrä ruokaa ja pöydän kruununa toimii paistettu kalkkuna. Toiset täyttää sen, toiset syövät leivänmuruista, karpaloista, riisistä ja mausteista valmistettua täytettä ihan sellaisenaan. Tässä täytettä eli stuffingia.

 

 

"Kevyt" alkupala syntyy brie juustosta ja voitaikinasta.

Alkupalana toimii erinomaisesti ”kevyt” voitaikinaan piilotettu briejuusto. Apua, miten hyvää!

Kasvislisukkeissa suosittu raaka-aine on bataatti

Perunamuusi, kurpitsa, parsakaali ja riisi kuuluvat myös asiaan. Jälkiruokapöytä on myös vaikuttava. Tarjolla on pikkuleipiä, kuppikakkuja, omenapiirasta ja tietenkin kurpitsapiirasta eli pumpkin pieta. Se on vähän sama, kun meillä joulutortut tai piparit, sitä syödään käytännössä vain Kiitospäivänä.

 

Pumpkin pie on klassikko

 

Kiitospäivään kuuluu kattava jälkiruokapöytä

Happy Thanksgiving!

 


    Olen Vappu Pimiä, jonka monet tuntevat tv- ja radio-ohjelmista. Viime vuosina olen kuitenkin enemmän ja enemmän päässyt toteuttamaan haavettani työskennellä myös ruoan parissa. Olen kirjoittanut kaksi keittokirjaa, kolmas kirja julkaistaan tänä syksynä. Suuri haaveeni toteutui myös, kun sain suunnitella oman keittiötuotesarjan Muurlalle. Tässä blogissa tehdään sitä ruokaa, mitä meidän kotona syödään. Aamiaista, arkiruokaa ja vähän parempaa viikonlopuille, leivontaa unohtamatta. Idea kuitenkin on, että kaikki syntyy helposti ja yksinkertaisesti, ilman hermojen menetystä. Hyppää kyytiin!  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Thanksgiving eli Kiitospäivä.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *