
Tuoretomaattikeitto

Tämä keitto on sellainen, että teen sitä vain kesäisin, sillä talven mauttomista tomaateista ei kaksista keittoa saa. Kesäruoissa tämä menee kuitenkin oman listani kärkisijoille! Teen tätä myös aina ison kasan, jota sitten pakastan talven varalle. On ihana syödä kesäistä tomaattikeittoa keskellä sydäntalvea.
Tuoretomaattikeitto
4 annosta
60 min
lihaton, munaton, maidoton, gluteeniton
Ainekset:
Reilu kilo kypsiä tomaatteja
2 kesäsipulia varsineen tai yksi tavallinen
1-2 valkosipulinkynttä
pari ripausta cayennepippuria
mustapippuria
suolaa
2 kourallista tuoretta basilikaa
½-1 dl oliiviöljyä
Aloita kalttaamalla tomaatit, tämä ei ole vaikeaa. Laitat kattilaan reilusti vettä ja kiehumaan. Kun vesi kiehuu, tee tomaattien pintaan ristiviilto terävällä veitsellä. Tiputa tomaatit kiehuvaan veteen n.30-60 sekunniksi. Nosta tomaatit pois reikäkauhalla ja aseta vadille jäähtymään. (Voit tehdä tämän alkuvaiheen hyvissä ajoin ja kuoria tomaatit kun ne ovat täysin jäähtyneet. )
Pilko sipulit pieneksi. Kun tomaatit ovat jäähtyneet, niin ettet polta sormiasi, ota kattila ja laita sinne loraus oliiviöljyä, ei kuitenkaan kaikkea reseptissä mainittua. Freesaa sipuleita öljyssä. Kun sipulit alkavat kuullottua, irrota tomaateista kuoret vetämällä yksi kerrallaan ja heitä kattilaan, siis tomaatit, ei kuoria. Kun kaikki tomaatit on kattilassa pyörittele muutama kerta lastalla, jos tuntuu että tomaatit ottavat kiinni kattilan pohjaan, lorauta kattilaan pieni määrä vettä.
Lisää tässä vaiheessa suola, sokeri, cayenne ja pippuri. Madalla lämpöä ja anna keiton porista hiljalleen kannen alla, välillä hämmentäen. Kun tomaatit ovat hajonneet niin, että niistä on vielä noin puolet jäljellä lisää joukkoon silputtu basilika ja oliiviöljy. Sekoita keitto tasaiseksi sauvasekoittimella tai blenderissä. Tarkista maku ja nauti!

Olen Vappu Pimiä, jonka monet tuntevat tv- ja radio-ohjelmista. Viime vuosina olen kuitenkin enemmän ja enemmän päässyt toteuttamaan haavettani työskennellä myös ruoan parissa. Olen kirjoittanut kaksi keittokirjaa, kolmas kirja julkaistaan tänä syksynä. Suuri haaveeni toteutui myös, kun sain suunnitella oman keittiötuotesarjan Muurlalle. Tässä blogissa tehdään sitä ruokaa, mitä meidän kotona syödään. Aamiaista, arkiruokaa ja vähän parempaa viikonlopuille, leivontaa unohtamatta. Idea kuitenkin on, että kaikki syntyy helposti ja yksinkertaisesti, ilman hermojen menetystä. Hyppää kyytiin!
Kommentoi
Kommentoi juttua: Tuoretomaattikeitto