Tämän piparkakkutalon ja sen asukkaat suunnitteli Kristiina Aaltonen.

Kieku, Kaiku ja Possu hääräävät joulupuuhissa ja talosta leijuvat niin houkuttavat tuoksut, että kaikki metsän eläimet saapuvat ihailemaan kodikasta mökkiä ja odottavat maistiaisia.

Koivun oksat ovat ohueksi pursotettua suklaakuorrutusta, kuten ruskeat juovat koivun rungossakin. Valkea osa on valkuaiskuorrutusta. Viimeksi koivun päälle on satanut tomusokeria.

Poikien villapuseroiden “resorit” ovat pitkulaisia strösseleitä. Possun punapilkulliset sukat ja kuusien vihreät pilkut ovat pieniä, pyöreitä nonparelleja, joita sirotellaan valkuaiskuorrutuksen päälle heti sen levittämisen jälkeen ennen pinnan kuivumista.

Kiekun ja Kaikun sekä sorsien nokat ja pupujussien korvien punerrus ovat osa pientä hedelmän makuista kakunkoristetta, jota on käytetty myös koirankopin alareunan koristeeksi. Savupiipun koristeena on pieniä suklaahippuja. Talvisen tunnelman luovat foliopahvi, tomusokeri ja pumpulimainen tekolumi.

Kiekun ja Kaikun piparkakkutalo

taikina:
300 g margariinia
1 1/2 dl siirappia
4 dl sokeria
1 rkl kanelia
1 rkl piparkakkumaustetta (tai 2 tl neilikkaa)
2 tl inkivääriä
3 kananmunaa
2 tl soodaa
noin 1,4 l vehnäjauhoja (750–800 g)

liimaukseen:
noin 2 dl sokeria

koristeluun:
1 munanvalkuainen
noin 3 dl tomusokeria
(sitruunamehua)
(karamelliväriä)
makeisia, nonparelleja, strösseleitä tai muita koristeita maun mukaan

1. Mittaa kattilaan margariini, siirappi, sokeri ja mausteet. Kuumenna seos, anna sen kiehahtaa ja sekoita, kunnes sokeri liukenee. Jäähdytä haaleaksi.

2. Vatkaa kananmunien rakenne rikki. Sekoita sooda osaan jauhoista. Lisää jäähtyneeseen siirappimausteseokseen kananmunat yksi kerrallaan välillä sekoittaen ja sitten jauhot. Lisää loput jauhoista hyvin sekoittaen, esimerkiksi sähkövatkaimen taikinakoukulla.

3. Tasoita taikinan pinta ja peitä se voipaperilla tai kelmulla. Anna taikinan olla jääkaapin lämpötilassa seuraavaan päivään, niin se kiinteytyy ja maku paranee.

4. Suunnittele, mitä teet taikinasta. Piirrä kuviot, mökin osat ja muut ilman muottia tehtävät kuviot voipaperille ja leikkaa ne irti.

5. Jauhota leivinpöytä. Ota taikinaa vain osa kerrallaan. Pehmennä taikinaa ensin kämmenillä ja taputtele taikina sitten jauhotetulle leivinpöydälle. Kauli taikinaa kaulinta kevyesti pyöritellen ja varmista koko ajan, ettei taikina tartu leivinalustaan. Sirottele taikinan alle ja päälle hiukan jauhoja tarvittaessa. Kauli taikina 3–5 millimetrin paksuksi levyksi. Kauli suuret osat, kuten talon katto-osat, seinät, päädyt ja alusta suoraan jauhotetun leivinpaperin tai paistoalustan päällä.

6. Nosta taikinalevylle paperiset mallit ja leikkaa veitsellä tai pizzaleikkurilla taloon 2 kattolevyä, 2 päätyä ja 2 sivuseinää. Piippuun tarvitaan neljä osaa ja mahdollista kuistia varten 1 pääty, 2 seinää ja 2 kattolevyä. Siirrä osat paistoalustalle tai leivinpaperille. Tee osiin tarvittavat ikkunat ja ovet ja niihin mahdolliset ikkunaruudut ja -luukut. Kieku, Kaiku, Possu ja koivu pysyvät pystyssä taakse sulatetulla sokerilla liimatun piparkakkutaikinasta paistetun kolmion varassa. Kauli lopusta taikinasta talon alustalevy.

7. Paista samalla pellillä mieluiten lähes samankokoisia osia. Suuret osat kypsyvät hitaasti 150–175 asteessa ja pienemmät osat  nopeasti 175 asteessa. Jäähdytä osat tasaisella alustalla.

8. Koristele talon osat valkuais-tomusokerikuorrutuksella ja nonparelleilla. Anna koristeiden kuivua seuraavaan päivään.

9. Kuumenna paistinpannussa sokeria, kunnes se sulaa. Varo polttavan kuumaa sokeria. Kasta osien reunat kuumaan sokeriin ja liimaa osat yhteen. Jäähtyessään sokeri kovettuu.

Valkuaiskuorrutus: Vatkaa munanvalkuainen vaahdoksi ja seulo joukkoon tomusokeria. Lisää muutama pisara sitruunamehua. Tee voipaperista tötterö, kaada kuorrutus siihen ja sulje tötterö. Leikkaa kärjestä pieni pala pois, niin kuorrutus on helppo pursottaa juuri sopivan kiinteänä koristeeksi.

Karamelliväri: Karamelliväri on voimakas väriaine, joten ota siitä vain muutamia hiukkasia esimerkiksi pieneen lasiin. Lisää muutama tippa vettä tai sitruunamehua. Lisää väriainetta valkuaiskuorrutukseen pisara kerrallaan välillä hyvin sekoittaen, kunnes saat toivotun värin.

Suklaakuorrutus: Paloittele taloussuklaata vesihaudekattilan yläosaan. Kuumenna alaosassa oleva vesi kiehuvaksi. Sekoita pehmennyt suklaa ja valuta se paperitötteröön. Kun suklaa on vähän jäähtynyt ja sopivan kiinteää pursotettavaksi, leikkaa tötterön kärjestä pieni pala pois ja pursota suklaasta piparkakuille kuvioita.

Tee taikinaa kaksinkertainen määrä, jos talon aluslevy on iso tai teet myös koirankopin ja kookkaan koivun. Taikinasta voit myös leipoa lahjaksi esimerkiksi suuria sydämiä tai eläimiä.

Jos taikinaa jää, voit pyöritellä siitä taikinapötkön. Kiedo se folioon ja pakasta. Leikkaa viipaleiksi ja paista tarvittaessa pikkuherkkupaloiksi.

Jos haluat taloon valon pienellä sähkölampulla, leikkaa talon alustalevyn kokoinen tukeva pahvi- tai styroxlevy talon alle tueksi. Ennen kuin liimat talon osat, tee piparkakkualustaan talon keskelle reikä (tai tee se jo ennen pohjalevyn paistamista) ja samaan kohtaan pahvi- tai styroxalustaan reikä ja kolo johtoa varten. Kun talon alla on riittävän iso ja tuettu aukko, sähkölampun voi kätevästi sijoittaa reiän kautta talon sisälle.

Katso myös muita piparkakkutalojen ohjeita: Muumitalo, Bengtskärin majakka, Piparkakkukaupunki, Mummolan piparkakkutalo ja Seimiasetelma piparkakuista.

Teksti: Inga Aaltonen
Kuvat: Norman Ojanen
Kotiliesi 22/1992.