Ruoka

Muumitalo on enemmän kuin piparkakkutalo – katso ohjeet!

Kristiina Aaltonen suunnitteli ja rakensi Muumilaakson upean talon, kaarevan sillan, koristeelliset puut ja tietysti Muumiperheen muutamine tärkeine ystävineen.

Muumitalo kuuluu joulun piparitalosuosikkeihin. Alusta asti itse tehdyn, suuren piparkakkutalon rakentaminen on uhkarohkea yritys, sillä aina voi joku osa palaa, murtua tai kadota salaperäisellä tavalla. Muutama varaosa saattaa olla tarpeen rakennusvaiheessa.

Katso tästä todellisen piparkakkutaiteilijan Kristiina Aaltosen ohjeet muumitalon piparitaikinaan ja piparkakkutalon rakentamiseen.

Piparkakkutalo: Muumitalo, muumitalon piha ja muumit

Muumitalo – piparkakkutalo rakennetaan näin

Ota edellisenä päivänä valmistettu piparkakkutalotaikina jääkaapista. Huiskaise kevyesti vehnäjauhoja leivinpöydälle. Ota taikinaa kimpale kerrallaan, pehmennä se ensin kämmenissä ja taputtele sitten litteäksi leivinpöydälle.

Sirottele vähän jauhoja päälle ja liikuttele kaulinta kevyesti edestakaisin taikinan päällä, kunnes taikinalevy on 3–5 millimetriä paksu. Pidä huolta, ettei taikina liimaudu pöytään eikä kaulimeen.

Kun teet suuria osia kuten seiniä tai kattoa, nosta taikina ajoissa kevyesti jauhotetulle leivinpaperille ja kauli taikina suoraan leivinpaperilla. Nosta taikinan päälle paperiset mallit, leikkaa osat ja poista ylimääräinen taikina.

Muumitalo - piparkakkutalon osaset

Kerää samalle pellille lähes samankokoisia osia, niin ne ovat kypsiä yhtä aikaa. Paista osat 160 asteessa. Miedossa lämmössä suuret osat kypsyvät noin 18 minuutissa, mutta kypsymistä on seurattava tarkkaan, sillä kypsymisaikaan vaikuttavat osien koko, paksuus, määrä ja uunin teho.

Jäähdytä osat tasaisella alustalla. Jos pellit loppuvat, siirrä osat leivinpapereineen päivineen jäähtymään pöydälle tai isolle tarjottimelle. Kerää kerran kaulitut taikinakappaleet kulhoon, purista palloksi ja kauli uudelleen.

Näin teet piparkakkutaikinasta muumiperheen ja muumilaakson miljöön

Muumiperhe

Piirrä haluamasi henkilöt paperille, leikkaa irti ja muotoile niiden avulla hahmot pienen veitsen avulla kaulittuun taikinaan. Poista ylimääräinen taikina. Tee jokaiselle hahmolle oma kolmion muotoinen tukikappale, joka myöhemmin liimataan kuuman sokerin avulla taakse tukemaan seisovia hahmoja.

Kaarisilta

Kristiina piirsi kaarisillan kaarevan osan kattilan kannen avulla paperille. Tähän kaarisiltaan tarvitaan: 2 kaartuvaa osaa, 5 siltalankkua, 2 sillan tukilautaa ja kaidetta varten 3 pilaria ja 2 kaidepuuta.

Joulukuusi

Leikkaa piirtämäsi mallin mukainen joulukuusi suoraan leivinpaperin päälle kaulitusta taikinasta. Kuusi pysyy hyvin pystyssä ja on sivusuunnastakin katsottuna hauskannäköinen, jos paistat sille tukipuuksi taakse kiinnitettävän kuusen puolikkaan.

Köysitikkaat

Leikkaa taikinasta 15–20 pientä askelta. Tee sukkapuikolla jokaisen askellaudan päätyyn reikä. Paista. Avaa reikä uudelleen, kun askellauta on vielä lämmin. Pujota jäähtyneet laudat sopivaan naruun tai neulan avulla paksuun lankaan ja tee jokaisen askeleen alle narusta solmut ennen kuin pujotat seuraavan laudan.

Piparkakku-Muumitalo

Kristiina tekee taloon 40 cm korkeat seinät ja seiniä on peräti 8 kpl. Silloin taikinaa kuluu nelinkertainen annos.

Talosta ei ole tarkoitus rakentaa pilvenpiirtäjää. Taikinaa kuluu vähemmän ja talo on huomattavasti helpompi rakentaa, jos pienennät mittakaavan puoleen eli teet 20 cm korkeat seinät. Seinät ovat tukevammat, jos avonaisten ikkunoiden asemesta pursotat ikkunakuviot.

Talo kootaan lopusta taikinasta kaulitulle ja paistetulle piparkakkulevylle. Jos haluat sisävalaistuksen, tee levyn keskelle ennen paistamista reikä lamppua varten.  Piparkakkulevyn alla on tukeva pahvilevy, jossa on samankokoinen reikä ja lisäksi ura lampun johtoa varten.

Talossa on kaksi kuistia. Pieneen kuistiin kuuluu 5 osaa: 2 kattolevyä, 1 katon kiinnitystä tukeva päätypilari ja 2 talon ulko-ovea. Isoon kuistiin tarvitaan 7 osaa: 3 kattolevyä, 2 avoseinää, 1 pääty oviaukkoineen ja kuistin sisälle 1 talon ulko-ovi.

Piirustuksissa katon kulmaus on oikein, mutta piparkakkuosina pienen katon osista tuli vahingossa neliön muotoiset, vaikka niihin piti tulla talon katon vinouksen edellyttämänä yksi vino kylki ja siihen vielä yksi ranskanpastilli kumpaankin osaan.

Katto kestää paremmin ja on helpompi koota, kun sen sisäpuolelle ensin kiinnitetään sulatetulla sokerilla salaiset tukipalkit. Joka kattokolmiossa on sisäpuolella keskimmäisen ranskanpastillirivin kohdalla kattoa kapeampi tukipalkki (8 kpl). Sen leveys on suunnilleen sama kuin kaarisillan siltalankuissa. Vastaavat, mutta vähän pitemmät tukipalkit (8 kpl) kastetaan kuumaan sokeriin ja niillä tuetaan kattokolmioiden pitkät osat sisäpuolelta toisiinsa.

Jos et tee taloa, saat pelkistä katon osista kotamaisen teltan. Tee tällöin yhteen kattolevyyn oviaukko ennen osan paistamista.

Piparkakku-muumitalo kuorrutetaan valkuaisella ja tomusokerilla

Kestävän ja nopeasti kuivuvan kuorrutuksen saat munanvalkuaisesta ja tomusokerista. Vatkaa valkuainen sähkövatkaimella ja lisää samalla tomusokeria niin paljon, että kuorrutus on sopivan kiinteää. Muumilaakson henkilöiden päälle levitettävä kuorrutus saa olla löysempää kuin koristeeksi pursotettava kuorrutus. Löysähkö kuorrutus pysyy ja leviää itsestään, kun pursotat ensin reunoja kiertävä raidan ja sitten keskustan.

Jos kiinnität strösseleitä, nonparelleja tai muita koristeita nilkkaan, häntään tai hiuksiin, niin taiteile ne paikoilleen saman tien, sillä kuorrutuksen pinta kuivahtaa nopeasti. Anna kuorrutuksen kuivua ennen kuin kiinnität talon osat toisiinsa.

Tee voipaperista tötterö, kiinnitä se nuppineulalla, lisää kuorrutusta ja sulje tötterö. Leikkaa kärkeen pursotukseen sopivan pieni reikä.

Muumitalon värit

Käytä karamellivärejä (saa apteekista) säästeliäästi. Sekoita muutama värihippunen ja vesipisara keskenään ja lisää väriliuosta valkuaiskuorrutukseen, kunnes väri on sopiva. Ruskean värin saat kaakaojauheesta.

Muumitalon koristeiden kiinnitys

Kiinnitä kivijalan jogurttirusinat, katon ranskanpastillit ja kuusien koristeet pursottamalla ensin makeiseen tai piparkakkuun nokare valkuaiskuorrutusta.

Muumitalon osien kiinnitys sulatetulla sokerilla

Kaikki talon osat on kiinnitetty toisiinsa sulatetulla sokerilla. Laita paistinpannuun kuumenemaan sokeria. Sekoita ja siirrä tarvittaessa pannu hetkeksi pois levyltä. Pienennä lämpöä. Varo polttavan kuumaa sokeria.

Talon kokoamiseen tarvitaan vähintään kaksi henkilöä, niin työ sujuu. Suunnittele liimausjärjestys. Kasta osa kerrallaan kuumaan sokeriin, paina osat yhteen ja odota, kunnes sokeri on jäähtynyt ja kovettunut saumakohdassa.

Säilytä piparkakku-muumitalo kuivassa paikassa

Säilytä muumitalo ja sen osia kuivassa paikassa. Kosteassa osat pehmenevät.

Kristiina on muotoillut Muumilaakson asukkaat piirtämänsä paperimallin avulla piparkakkutaikinasta. Kuorrutuksen levittäminen taitavasti vaatii tarkkaa kättä ja koristelu kekseliäisyyttä. Kaikki piparkakkukylän osat kannattaa säilyttää kuivassa ja tasaisella alustalla ennen kiinnitystä.

Yhdestä piparkakkutalotaikinasta tulee kuvassa olevien osien kokoiset eli talon seinän korkeudeksi 10 cm. Kaksinkertaisesta taikinasta talon seinien korkeus on 20 cm. Nelinkertainen taikinamäärä tarvitaan suureen Muumitaloon, jonka seinän korkeus on 40 cm, mutta silloin talosta tulee todella muhkea ja sen kokoaminen vaatii taitoa.

Piparkakkutalon ohje on julkaistu ensimmäisen kerran Kotilieden numerossa 22/1993.

Artikkelia on muokattu 26.10.2023

Vinkki: Kaipaatko nostalgiaa piparkakkutaloon? Rakenna Ingan ohjeilla Kiekun ja Kaikun piparkakkutalo.

Lue myös Anna.fi: Piparkakkutalon kokoaminen – Unohda sulatettu sokeri! Näin kasaat kauniin piparkakkutalon kätevästi – 5 niksiä

Kommentoi

Kommentoi juttua: Muumitalo on enemmän kuin piparkakkutalo – katso ohjeet!

Ei mikään Muumi-mamma

Muumi-talo piparista on verraton. Toteutin sen kerran ja hikeä pukkasi. Etenkin kun monikulmainen talo vaati pohtimaan, miten talon palaset sai sijoitettua oikeassa kulmassa toisiinsa nähden niin, että loputkin palaset mahtuisivat. Koko ajan käsissä kuumaa sokeria. Siinä oli puuhaa, mutta hieno tuli. Katon sovittelu pala palalta oli taidetta sekin. Onnea niille, jotka hommaan ryhtyvät.

Näpertelijä

Kylläpä sormeni syyhyävät tekemään muumitaloa jouluksi! Viime joulun piparkakkuoperaation jälkeen tämä vaikuttaa hyvältä haasteelta ja on takuulla onnistuessaan hitti (varsinkin) lasten kesken. Joulu tanskalaisessa kodissa saa tänä vuonna suomalaisen koristeen:). Kiitos ohjeesta sen tekijälle ja julkaisijalle!

Muumimamma

Mekin teimme viime jouluna muumitalon, ja hikeä pukkasi: paistoin talon osat hyvissä ajoin edellisenä iltana jotta ehtisivät jäähtyä ja kovettua ennen kasaamista. Aamulla keittiössä odotti leivinpaperi, puolikas talon pohjaa ja pahoivoivan näköinen koira… Ei kun uusi yritys ja palaset piiloon jäähtymään! Kasaaminen kävi ilman palaneita sormia ”liisterillä”, jonka valmistin tomusokerista ja kananmunan valkuaisesta. Lapset ja mummo koristelivat talon aaton toooosi pitkinä aamutunteina, ja hieno tuli!

Muumitaloko helppo?

kertokaas kuinka noi pitkät osat saa kastettua sokeriin, ei ihan paistin pannu riitä. Tai ehkä mun on parasta ottaa mallia ja tehtävä ”liisteriä” – taitaa olla helpompi levittää.

Piparkakkuakka

Ihanan näköinen talo. Olen itse jo tehnyt osat, mutta haluaisin siihen sellaisen ”pullean” , vähän marengin näköisen, lumikoristelun joita joskus näkee. Tietääkö kukaa miten sellainen tehdään?

Pikku-Jaana

Olen tehnyt muumipiparkakkutalon jo useana vuotena ja joka vuosi opin jotakin uutta. Ensiksikin lyhennän talon osia sen verran jo leipoessani, että saan kastettua ne kuumaan sokeriin paistinpannussa. Toiseksi olen tehnyt muotin, jolla piirrän pohjakuvion pohjalevyyn, sen avulla seinät ja katon saa melko mukavasti yhteen.
Muumitalon kaavoja itse asiassa valmiita muotteja myydään useissa kaupoissa.

jAu

Tosi söpö! Haluisin leipoo, mut mietin et mitenköhän se multa onnistuis…
No harkitsen asiaa <3

eevamummi

apua, kuinka saada muumitalon seinät (pitkät) liimatuksi, ei pysyneet meillä itku
tuli melkein aatonaaton iltana pojan kanssa kun olisi tehty yllärinä pojan-
pojalle, leipominen onnistui kuorruttaminen onnistui mutta liimaaminen
sitten ei, sokeri muuttui paistinpannulla pian ihan ”nekuksi” pitää yrittää ensi
jouluna uudelleen tai harjoitella ennen… syötiin se sitten osina!

joku

itte en tollasta osais tehä.Teen jouluks ihan vaan tavallisen talon,joka on täynnä karkkia.Nam!

Makuasia

Wautsi Wau, kyllä jotkut on sitten niin taitavia leipomaan, toisin kuin minä! Muumitalo ehdottomasti kaunein! PS. Mistä mahtais löytää tän tekemiseen ohjeet? Terkuin:Rousku<3

Lukija

Varmasti lasten mieleinen ja miksei aikuistenkin…Vaikka kyllä tuossa tekemistä riittää…

Piparkakkutalo

Hieno on! Mutta oisko kaavoja satavilla??=)

Piparimies

Todella hieno!! Ollaan just tekemässä!

Suklaapupu

Yritettiin, mutta meni vähän mönkään, ensi vuonna sitten uudelleen 🙂

:)

Toivottavasti täällä suunnassa onnistuupi 🙂 no kaavat on ainaki tehty hyvin valmiiksi jne. asia on eri että pysyykö pystyssä 🙂

joku aija

lainaan tätä yhteen juttuun, jos sopii

”Yritettävä on”

Tota siis muumitaloa ois tarkotus yrittää nyt jouluna, mutta saas nähä sitte, itse siis teen ja olen 14 vuotias!

hakaneula

viimeksi tein world trade centerin. siinä oli haastetta saada lentokone pysymään talon kyljessä. nyt vois koittaa tätä. vedän palat vapaalla kädellä ja kasaan tuurilla. rakennusmies kun olen ammatiltani.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.