”Rakennan sisustuksen korkeintaan viiden päämateriaalin ympärille” – tutustu lontoolaisen huippusuunnittelijan hulppeaan loma-asuntoon

Lontoolaisen sisustusarkkitehdin vapaa-ajan­koti on rakennettu luonnonvoimien ehdoilla Iso-Britannian kaakkoiskärkeen. Taka­pihalla voi nauttia auringosta silloinkin, kun merituuli polttaa julkisivun kasvit.

Sisustusarkkitehti Fiona Naylorin kotiseudulla on kaksi paljonpuhuvaa lempinimeä. Toiset kutsuvat Iso-Britannian kaakkoiskärjessä sijaitsevaa Dungenessin luonnonsuojelualuetta maan ainoaksi autiomaaksi ja toiset viidenneksi mantereeksi. Sen maapohjaa peittävät sileät karamellinväriset pikkukivet ja kitukasvuiset pensaskasvit. Ei ole ainoatakaan puuta, joka hidastaisi mereltä nousevaa tuulta tai tarjoaisi suojaa auringolta. Autereisessa auringonpaisteessa se näyttää unimaisemalta.

Pidän muutoksesta ja sen mahdollisuudesta. Siksi en esimerkiksi koskaan ripusta tauluja seinälle.

”Dungeness on täynnä kontrasteja. Siellä on vietettävä kaikki vuodenajat. On katseltava myrskyävää merta takkatulen lämmössä ja koettava toukokuu, jolloin koko rannikko on kukkien peitossa. Se menee hitaasti ihon alle”, Naylor kertoo.

Lontoolaisen sisustusarkkitehdin lomakoti on remontoitu rakennukseen, jossa majakkajärjestö testasi aikoinaan laitteitaan. ­

Lontoolaisen sisustusarkkitehdin lomakoti on remontoitu rakennukseen, jossa majakkajärjestö testasi aikoinaan laitteitaan. ­

Vapaa-ajankoti sijaitsee taiteilijoiden suosimalla luonnonsuojelualueella, ja rakennusten takana aukeaa meri.

Vapaa-ajankoti sijaitsee taiteilijoiden suosimalla luonnonsuojelualueella, ja rakennusten takana aukeaa meri.

Koti

187-neliöinen viikonloppukoti ­Iso-Britannian kaakkoiskärjessä sijaitsevalla Dungenessin ­luonnonsuojelualueella.

Asukkaat

Lontoolainen sisustusarkkitehti Fiona Naylor, ja hänen poikansa Felix, 25, Max, 20, ja Theo, 15.

Naylor ja hänen edesmennyt aviomiehensä, valokuvaaja Peter Marlow hankkivat ensimmäisen lomakotinsa alueelta vuonna 2001. Reportaasimatkalla ollut Marlow huomasi rannikkovartijoiden tekevän muuttoa vartiotornistaan ja suostutteli viranomaiset myymään tyhjilleen jääneen tiilitornin heille.

Lue myös: Helena Karihtala suunnitteli itselleen vapaa-ajankodin, jossa kaikki on helppoa

Sisustus syntyy korkeintaan viiden päämateriaalin ympärille

Nykyisen talon perhe hankki vuonna 2007. Se on kansallisen majakkajärjestön entinen varusteiden testausasema. Ulkopuolelta talo näyttää vaatimattomalta tiilirakennukselta, mutta sisustus on Naylorin tunnistettavaa käsialaa.

”Pyrin aina rakentamaan sisustuksen korkeintaan viiden päämateriaalin ympärille. Täällä käytin tammen sydänpuuta, ­vaaleaa seinämaalia, valkeaa HI-MACS-kivikomposiittia ja harmaata Cambrian liuskekiveä.”

Sisustuksessa on käytetty hyvin rajattua materiaalipalettia. Kylpyhuonetta hallitsee harmaa liuskekivi.

Sisustuksessa on käytetty hyvin rajattua materiaalipalettia. Kylpyhuonetta hallitsee harmaa liuskekivi.

Keittiön ruokapöytä on marmoria, ja sitä voi käyttää myös ylimääräisenä työtasona. Muunneltavuus oli yksi keskeisistä teemoista loma-asuntoa remontoitaessa.

Keittiön ruokapöytä on marmoria, ja sitä voi käyttää myös ylimääräisenä työtasona. Muunneltavuus oli yksi keskeisistä teemoista loma-asuntoa remontoitaessa.

Leveistä tammilankuista tehtiin lattia, ja niillä päällystettiin myös yksi pitkä sivuseinä, jonka sileää pintaa pitkin voi ohi kulkiessaan juoksuttaa sormenpäitä. Talon lounaispäätyyn rakennettiin suuri liuskekivitakka, ja vastakkaiseen päätyyn kylpyhuone kiviammeineen. Valkoisesta kivestä tehtiin leveä ikkunalauta suuren päätyikkunan alle sekä keittiön ruoanlaittotasot.

Remontti kesti puolitoista vuotta ja valmistui jouluksi 2009.

Lue myös: Sisustusarkkitehti suunnitteli kesämökin pakopaikaksi käkkyrämäntyjen suojaan

Vain makuuhuoneet on erotettu omiksi tiloikseen

Perheen makuuhuoneet sijaitsevat väliseinien takana, mutta loput liki kaksisataaneliöisestä talosta on avointa, seinätöntä tilaa. Sohvaryhmällä on oma saarekkeensa takan vieressä, kookas pähkinäpuinen kirjoituspöytä on toisella seinustalla kirjahyllyn edessä, ja illallinen syödään väliseinättömässä siipirakennuksessa.

Suuren oleskeluhuoneen toista päätyä hallitsee suuri kirjoituspöytä, joka on lahja Fiona Naylorin kollegalta.

Suuren oleskeluhuoneen toista päätyä hallitsee suuri kirjoituspöytä, joka on lahja Fiona Naylorin kollegalta.

Olohuoneen sohvalla voi istua ja katsella merta. Sen takana olevaan tilaan mahtuu pitkä illallispöytä – tai lasten jalkapalloturnaus. Sohva on Umberto Asnagon Artflex Naviglio -malli ja nojatuolit ovat puolestaan Eamesin pariskunnan ja Gerrit Rietveldin suunnittelemia klassikoita. 

Olohuoneen sohvalla voi istua ja katsella merta. Sen takana olevaan tilaan mahtuu pitkä illallispöytä – tai lasten jalkapalloturnaus. Sohva on Umberto Asnagon Artflex Naviglio -malli ja nojatuolit ovat puolestaan Eamesin pariskunnan ja Gerrit Rietveldin suunnittelemia klassikoita.

Kun seiniä ei ole, kotia voidaan ­tarvittaessa järjestää uusiksi. Avara tila on vuosien mittaan taipunut moneen käyttöön: siinä on pelattu biljardia ja pöytäjalkapalloa, ja pidetty suuria illallisia.

”Pidän muutoksesta ja sen mahdollisuudesta. Siksi en koskaan ripusta tauluja seinälle. Ne saavat nojata seinustaa vasten, jolloin niiden paikkoja voi vaihtaa.”

Pelkistetty sisustus kunnioittaa rakennuksen alkuperäistä, vaatimatonta käyttötarkoitusta. 

Pelkistetty sisustus kunnioittaa rakennuksen alkuperäistä, vaatimatonta käyttötarkoitusta.

Marmoripöydät ja tarkoin valitut klassikkokalusteet tuovat tilaan arvokkuutta. Pöytä on tehty mittatilauksena ja sitä ympäröivät Hans Wegnerin Wishbone-tuolit.

Marmoripöydät ja tarkoin valitut klassikkokalusteet tuovat tilaan arvokkuutta. Pöytä on tehty mittatilauksena ja sitä ympäröivät Hans Wegnerin Wishbone-tuolit.

Avoimessa tilassa myös valo saa kulkea vapaasti. Dungenessissa on harvinaislaatuinen valo, joka on vuosikymmenten mittaan houkutellut alueelle lukuisia kuvataiteilijoita, valokuvaajia ja elokuvantekijöitä. Valolle haluttiin antaa tilaa myös kodin sisällä.

Lomakodin lattiat ja olohuoneen pitkä seinä on päällystetty arvokkailla leveillä tammilankuilla. Naylor ja hänen edesmennyt miehensä sijoittivat materiaaliin, sillä se tuntuu lämpimältä silloinkin, kun ulkona riehuu talvimyrsky.

Lomakodin lattiat ja olohuoneen pitkä seinä on päällystetty arvokkailla leveillä tammilankuilla. Naylor ja hänen edesmennyt miehensä sijoittivat materiaaliin, sillä se tuntuu lämpimältä silloinkin, kun ulkona riehuu talvimyrsky.

Sisä- ja ulkotilat lomittuvat kauniisti

”Ensimmäiset päivät vietimme täällä katsellen valon liikkeitä aamusta yöhön. Se ohjasi monia sisustusratkaisuja.”

Naylorin perheen lomakodissa sisä- ja ulkotilojen raja hämärtyy. Ikkunat ovat karmittomat, jolloin maisema tulee lähemmäs. Oleskelutilassa on kahdet avattavat lasiovet, makuuhuoneesta pääsee omalle pienelle terassille ja ruokailutilan ulkopuolella on suuri terassi ruokailuryhmineen. Se jää talon suojaisalle sisäpihalle idän puolelle.

Viikonloppukodissa luonto puskee sisälle. 

Viikonloppukodissa luonto puskee sisälle.

Dungeness on täynnä kontrasteja. Siellä on vietettävä kaikki vuodenajat. On katseltava myrskyävää merta ja koettava toukokuu, jolloin koko rannikko on kukkien peitossa.

Makuuhuone kylpee valossa, kun terassin ovet ovat auki. Vuode on teetetty minimalistiseen tilaan sopivaksi.

Makuuhuone kylpee valossa, kun terassin ovet ovat auki. Vuode on teetetty minimalistiseen tilaan sopivaksi.

Lue myös: Hirsimökki uudistettiin lapsiperheelle sopivaksi – apuun tuli sisustusarkkitehti

”Täällä on usein todella tuulista. Merituuli puhaltaa talon länsipuolelle niin, että siellä ei pysy pystyssä ja kasvien varret mustuvat. Tuuli kirjaimellisesti polttaa ne. Itäpuoli on kuitenkin suojaisa, ja siellä voi syödä illallista auringon lämmössä.”

Dungeness on todellakin kontrasteja täynnä.

Juttu on ilmestynyt Dekossa 8/2020.

Keskustelu

Kommentoi juttua: ”Rakennan sisustuksen korkeintaan viiden päämateriaalin ympärille” – tutustu lontoolaisen huippusuunnittelijan hulppeaan loma-asuntoon

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X