Sisustus

Verhotrendit 2024 ovat ylistys runsaudelle! 7 vinkkiä, jotka takaavat onnistuneet verhokaupat ja pitkäikäisen ilon

Paljaiden ikkunoiden aika on ohi. Nyt kannattaa olla rohkea verhosisustaja. Kokosimme vinkit, joiden avulla saat kotiisi edustavat ja pitkäikäiset verhot.

Viime vuosikymmen oli verhottomuuden valtakautta. Verhotrendit 2024 tuovat karmien ympärille verhot, jotka lisäävät huoneeseen pehmeyttä, kodikkuutta ja trendikästä kerroksellisuutta.

Mitä verhojen ostamista suunnittelevan tulee tietää? Sisustussuunnittelija Mari Paulanto Mariel Interiorista kertoo.

Lue myös: Tietynlaiset verhot voivat auttaa säästämään kodin sähkölaskussa – asennuksen kanssa pitää kuitenkin huomioida nämä seikat

1. Millaisia ovat verhotrendit vuonna 2024?

Suosittuja ovat pellavasta, villasta ja muista luonnonmateriaaleista valmistetut verhot. Ne kestävät aikaa ja sopivat monenlaiseen sisustukseen. Myös muovipulloista ja kierrätetystä polyesteristä tehdyt kankaat sekä sohvista tuttu buklee kiinnostavat.

Trendikkäimpiä ovat yksiväriset verhot. Väreissä vetoavat luonnonläheiset ruskeat sekä koralli, sininen, vaalea roosa ja persikan sävyt. Kuoseissa suositaan isoa kukkaa, raitaa ja geometrisiä kuvioita.

Designers Guildin kuviollinen Hozho-verhokangas takana. Edessä verhoiltu tuoli.
Kuosiverhokangas on katseenvangitsija. Kuoseilla on helppo leikitellä etenkin, jos pinnat ovat muutoin yksiväriset. Kuvan Hozho-verhokangas Designers Guildin. © Designers Guild

2. Mistä verhojen hinta koostuu?

Verhojen hintaan vaikuttavat kankaan metrihinta, leveys, pituus, verhonauhat, ompelu sekä rahti. Luonnonmateriaalit ovat yleensä keinokuituja hintavampia.

Hintaa voi säädellä verhojen määrällä. Tuplaleveät kankaat tulevat edullisemmaksi. Laadusta ei kannata tinkiä. Korkea metrihinta ei takaa laatua. Laadukas verhokangas on ryhdikäs, ja sen kudonta on tasainen.

Gotainin vihreä pellavasekoiteverho verhotangolla, ikkunoiden edestä pois vedettyinä. 
Verho ja seinän sävypinta ovat samassa tasossa. Valkoinen yläreuna korottaa tilaa. Kuvan pimentävä pellavasekoiteverho omalla pituudella, alk. 213 e/verho, Gotain. © Gotain

Oho! Kuiva huoneilma voi kutistaa paksuja pellavaverhoja. Raskaat ja pitkät polyesteriverhot saattavat venähtää kymmenenkin senttiä.

3. Kuinka pitkät verhojen tulisi olla?

Verhot ovat ideaalin pituiset, kun ne roikkuvat mahdollisimman lähellä lattianrajaa. Riittävän pitkät verhot korostavat huonekorkeutta ja tuovat tilantuntua.

Lattian ja verhon helman väliin tulisi jäädä noin yksi–puolitoista senttiä siivousvaraa, jotta verhot eivät laahaa lattiaa ja pyyhi pölyä pintaansa. Vaaleat värit voivat kärsiä ylipitkissä verhoissa.

Valkoinen valoverho mustilla ääriviivoilla ikkunan eteen vedettyinä. Etualalla pöytä ja tuolit.
Simppelin valoverhon uusi juju on reunan tere, joka antaa verholle ääriviivat. Verhokangasta kuluu vähemmän, koska tyylissä verhoa ei tarvitse poimuttaa, vaan se saa olla paneelimainen. Tere näyttäisi upealta myös värillisenä. Kuvan Frame-verho &Drape, alk. 90 e. © &Drape

4. Mitä väliä on verhojen pestävyydellä?

Mittojen mukaan ommeltuja verhoja ei tarvitse juuri pestä, sillä ne likaantuvat harvoin. Useimmiten riittää pölyjen imurointi pinnasta ja yksittäisten tahrojen paikallinen putsaus.

Jos verhot vaativat pesua, ne kannattaa viedä pesulaan, jossa käytössä on kuivapesu eli kemiallinen pesu. Etenkin luonnonmateriaalit voivat kutistua, menettää muotoaan tai rypistyä kotikoneessa vesipesussa.

Lue myös: Hyviä uutisia! Verhojen pesua ei tarvitse tehdä niin usein kuin luulet – asiantuntija kertoo paremmat tavat pitää verhoista huolta ja miten suoriudut pesuprojektista, kun sen aika koittaa

5. Miten runsas verhotyyli syntyy?

Runsain lopputulos syntyy verhoja kerrostamalla. Makuuhuoneissa suositaan nyt hotellityyliä: eteen ripustetaan paksumpi samettiverho, taakse pimennysverho ja väliin kevyt valoverho.

Yhdelläkin verholla saa runsaan vaikutelman, kun verholla on tarpeeksi leveyttä – vähintään kaksinkertaisesti ikkunan leveyteen verrattuna.

Ikkunan eteen on vedetty läpikuultava valoverho (vas.) ja punainen paksu samettiverho (oik.).
Hotellifiiliksen takaavat vähintään kaksi verhoa. Valoverho saa olla ikkunan edessä koko ajan, pimentävä verho tarvittaessa. © Stilling

6. Millaisia ominaisuuksia eri verhomateriaaleilla on?

Verhojen pituus saattaa elää materiaalin mukaan. Kuiva huoneilma voi kutistaa paksuja pellavaverhoja, kostea huoneilma puolestaan venyttää. Raskaat ja pitkät polyesteriverhot saattavat venähtää kymmenenkin senttiä, kun massa painuu alas.

Eri tarkoituksiin on erilaisia materiaaleja. Jos verhon tehtävä on pimentää makuuhuone, kannattaa valita pimennysverho. Täyspimentävien eli black out -kankaiden takana on valoa läpäisemätön kalvo. Alumiinitaustaiset verhot eristävät valon lisäksi auringon lämpöä.

Valoverhot, jotka tuovat hieman näkösuojaa mutta päästävät enimmät valonsäteet läpi, tuovat tilaan keveyttä. Akustoivat ja paksut verhot ehkäisevät kaikumista.

Stillingin vihreä samettiverho.
Hehkuvat sävyt ja hohtava samettikangas ovat huipputrendikäs yhdistelmä. Paksulla kankaalla on myös akustoiva vaikutus. © Stilling

7.Miten verhojen kuosi vaikuttaa tilaan?

Ensimmäiseksi tulisi katsoa, millaisia muita kuoseja tilassa on, jotta kuviot eivät riitele. Kuoseja voi yhdistellä, jos värit toimivat keskenään. Geometristä kuviota ja romanttista kukkakuosia ei kannata yleensä parittaa, koska niissä on erilainen tunnelma.

Kuvion kokokin vaikuttaa. Mitä isompi tila, sitä isompi kuvion tulisi olla. Ohut raita ei pääse samalla tavalla oikeuksiinsa korkeassa ja avarassa tilassa kuin leveä raita. Poikkeuksiakin on. Eläväpintaista tekstuuria pieni piilotettu kuosi korostaa.

Verhot poimuttuvat ripustaessa. Jos kuvion rikkoutuminen häiritsee, verhoihin kannattaa lisätä verho- tai rypytysnauhaa, joka poimuttaa verhot tasaisiksi laskoksiksi ja vähentää aaltoilua.

Muuton värikkäät raitakankaat roikkuvat verhokiskosta alaspäin.
Verkokiskosta roikkuvat kankaat ovat kuin taideteos. © Muuto
Raidallinen verho roikkuu verhotangolla ikkunan vieressä. Verhotanko on asennettu ikkunan viereen, ei ikkunan yläpuolelle.
Aina verhoa ei ole tarkoituskaan vetää näkymän eteen. Se voi olla sävylisäys tai huoneen pehmentävä elementti. Kuvan Gesso Stripe -kangas, 105 e/m, Designers Guild. © Designers Guild

8. Miten verhot kannattaa ripustaa?

Verhot voi ripustaa verhotangolle tai verhokiskolle. Valinnassa on huomioitava verhojen liikuteltavuus ja paino. Jos verhojen on tarkoitus roikkua paikallaan, lyhyempi verhotanko riittää. Mikäli verhoja täytyy siirtää paikasta toiseen, pidempi kisko on käytännöllisempi vaihtoehto. Verhokiskossa liikuteltavuus on rajaton. Verhotangossa esteinä ovat seinäkannakkeet.

Painavammat verhot vaativat paksumman verhokiskon. Myös kannakkeita tulisi laittaa tiuhempaan, jotta kisko ei romahda lattialle. Verhokiskoon verhot kiinnitetään verhokoukuilla tai -nipistimillä. Verhotangossa verhon liikuteltavuutta voivat parantaa verho- ja purjerenkaat, joista verhot pujotetaan verhotangolle.

Uratanko on verhotangon ja -kiskon välimuoto. Verhotangolta näyttävän uratangon pohjassa on liuku-ura, johon verholiu’ut asennetaan. Seinäkannakkeet ripustetaan kiskon yläpuolelle, jolloin kannakkeet eivät haittaa verhon liikkumista.

Stillingin värillinen verhotanko, josta roikkuvat vaaleanpunaiset valoverhot.
Verhotangot ja -kiskot olivat pitkään piilossa. Nyt niitä halutaan korostaa. Tanskalaisen Stillingin kiskojen sävyn voi valita itse. Kiskon avulla voi korostaa verhoripustusta tai häivyttää kiskon esimerkiksi seinäsävyyn, Stilling AP 2500 -kiskon hinta alk. 48 e/m. © Valmistaja

Jutussa olevien verhojen tiedustelut: anddrape.com, designersguild.com, gotain.com, stilling.dk

Juttu on julkaistu Dekossa 4/2024.

Lue myös Anna.fi: Kummin päin sälekaihtimet kuuluu sulkea? Voi riippua siitä, haluatko pimeää vai viileää

Kommentoi

Kommentoi juttua: Verhotrendit 2024 ovat ylistys runsaudelle! 7 vinkkiä, jotka takaavat onnistuneet verhokaupat ja pitkäikäisen ilon

Sinun täytyy kommentoidaksesi.