Sisustus

Unohda minimalismi, tänä kesänä sisustuksessa enemmän on enemmän – nyt sisustetaan kuin Marie Antoinette aikoinaan!

Tervetuloa ulos minimalismin rajoittavista raameista! Nyt sisustuksessa sekoitetaan iloisesti sekä värit että kuosit ja annetaan runsauden näkyä. Aivan kuten Versaillesissa 1700-luvun lopulla.

Versaillesin linna Ranskassa ja sen valtiatterena historian kirjoihin jäänyt Marie Antoinette tunnetaan mahtipontisesta ja pröystäilevästä elämäntyylistä.

Itävallan prinsessa Marie-Antoinette naitettiin Ranskan kuninkaalle Louis seitsemännelletoista vuonna 1770. Tarinan mukaan matkalla uuteen kotimaahansa Ranskaan uusi kuningatar riisuttiin ja puettiin maiden rajalla tulevan kotimaansa muotiin.

Myöhemmin Marie-Antoinetesta tuli yltäkyltäisen ja laadukkaan muodin ja tyylin esikuva. Hovista lähtenyt isommin ja enemmän -ajattelu levisi ylhäisön pariin. Naisten hameet ja peruukit kasvoivat, ja sisustuksessa käytettiin runsaasti tapetteja, silkkiä ja eksoottisia kaukomaiden koriste-esineitä.

Nuoresta kuningatar Marie Antoinettesta tuli pian tyylin ja muodin edelläkävijä.

Sofia Coppolan elokuvan tyylillä

Marie Antoinetesta on jäljellä lukuisia maalauksia ja tarinoita, mutta kiinnostavimmin kuvauksen hänestä on tehnyt ohjaaja Sofia Coppola käsikirjoittamassaan ja ohjaamassaan elokuvassa Marie Antoinette. Elokuva perustuu löyhästi Antonia Fraserin kirjoittamaan elämäkertaan.

Elokuvassa Versaillesin palatsielämä näyttäytyy pitkäveteisenä mutta loistokkaana. Kuningatar tilailee ulkomailta toinen toistaan upeampia vaatteita ja asusteita ja järjestää loputtomasti juhlia.

Elokuva ei kuitenkaan ole kokonaan faktaperäinen, ja siihen on sekoitettu elementtejä ja yksityiskohtia nykypäivän popkulttuurista. Taustalla soi popmusiikki ja henkilöhahmolla saattaa olla jalassaan nykypäivän tennarit. Uskokaa tai älkää, tämän saa tehdä myös sisustuksessa.

Nyt on lupa sekoittaa sekä värit että kuosit. Kuva Pierre Frey.

Minimalismista maksimalismiin

Tapetit ovat pitkään olleet hillittyjä ja pienikuvioisia ja jopa yksivärisiä tai kuviottomia. Tekstiileissä kuoseja on käytetty väripisteinä sohvatyynyissä, kattauksessa tai sängyn tekstiileissä. Printtikuosit mielletään skandinaavisessa sisustuksessa usein elementeiksi, joilla maustetaan muuten minimalistista ja vaaleaa värimaailmaa.

Mutta mitä jos sisustaisit kuin Marie Antoinette? Nyt kuosien ja värien yhdistämisessä kannattaa unohtaa kaikki säännöt ja yhdistellä niitä juuri niin kuin itse parhaaksi kokee.

Jos ruusukuosi houkuttaa, sen saa nyt rauhassa yhdistää värikkään sametin tai vaikkapa raitakuosin kanssa. Luvallista on myös sekoittaa uutta ja vanhaa ja eri aikakausia. Löydä nyt itsestäsi sisäinen ranskatar ja anna palaa. Enemmän on enemmän!

Helpoin tapa tuoda skandinaaviseen sisustukseen runsautta ovat tekstiilit. Kuva Ellos.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Unohda minimalismi, tänä kesänä sisustuksessa enemmän on enemmän – nyt sisustetaan kuin Marie Antoinette aikoinaan!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.