3 x kesäiset kasviskeitot
Kesällä tehdään muutakin kuin grillataan.. Helleaallon aikana suositellaan syömään kevyesti. Silloin maistuukin parhaiten salaatti tai kevyt kasviskeitto. Kylmänä tarjottu keitto myös virkistää.
Paahdettu paprikakeitto
neljä annosta
kasvis, laktoositon
5-6 punaista paprikaa
2 sipulia
5 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
400 g paseerattua tomaattia
5 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
1 tl Provencen yrttiseosta
1/4 tl mustapippuria
1 tl Sriracha-chilikastiketta
1 rkl sokeria
1/2-3/4 tl suolaa
- Huuhtaise paprikat ja halkaise ne. Poista siemenet. Pane paprikapuolikkaat uunipellille leivinpaperin päälle. Grillaa paprikoita 250-asteisessa uunissa grillivastuksen alla kunnes ne ovat lähes mustia.
- Pane paprika lepäämään muovipussiin vartiksi. Kuori paprikat. Silppua sipulit ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuullota sipulisilppuja öljytilkassa kunnes silppu on läpikuultavaa.
- Pane paprika ja sipulisilppu monitoimikoneeseen ja käytä konetta, kunnes kasvikset ovat soseutuneet.
- Kaada paprikasose ja tomaattisäilyke kattilaan, lisää kiehuva vesi ja mausteet. Hauduta keittoa 30-40 minuuttia. Tarkista suola.
- Tarjolle tuotaessa koristele keitto paahdetulla siemensekoituksella ja tuoreella yrttioksalla. Kuvassa on oreganoa.
- Tarjoa paahdettu paprikakeitto tuoreen leivän kanssa. Voit tarjota keiton myös kylmänä. Sekoita silloin joukkoon muutama jääpala.
Kreikkalainen kylmä kurkkukeitto
neljä annosta
kasvis, gluteeniton
8 dl maustamatonta kreikkalaista jogurttia
1 lavakurkku tai 2 kuorittua avomaankurkkua
1 tl suolaa
1 dl tillisilppua
2 rkl minttusilppua
2 rkl sitruunamehua
2 valkosipulinkynttä
ripaus valkopippuria
- Raasta kurkku karkeaksi raasteeksi. ripottele suola raasteen joukkoon ja anna maustua vartin verran. Puristele kurkusta irtoava vesi pois siivilän läpi .
- Sekoita jogurtti ja kurkkuraaste keskenään, mausta yrteillä ja sitruunamehulla. Tarkista suola ja rouhaise joukkoon hieman pippuria.
- Jäähdytä jääkaapissa jonkin aikaa, jotta maut tasaantuvat. Tarjoa vaalean leivän kanssa.
Vanhanajan kesäkeitto
6 annosta
kasvis
650 g uusia perunoita
1 nippu (400 g) porkkanoita
1 (500 g) kukkakaali
2-3 (100 g) uutta sipulia varsineen
1, 5 l vettä
0,5 dl kasvisfondia
rouhittua mustapippuria
200 g riivittyjä herneitä
50 g tuoretta pinaattia
1 l vanhanajan täysmaitoa
1 rkl vehnäjauhoja
50 g voita
silputta lehtipersiljaa
silputta tilliä
- Kuori ja viipaloi porkkanat, paloittele kukkakaali kukinnoiksi, lohko pestyt perunat ja hienonna sipuli.
- Sulata voi kattilassa ja pyörittele kasviksia siinä hetki. Lisää vesi ja kasvisfondi. Anna kiehua noin 15 minuuttia.
- Lisää joukkoon herneet ja huuhdottu, suikaloitu pinaatti. Jos käytät sokeriherneen palkoja, paloittele ne.
- Sekoita vehnäjauhot maitoon ja lisää keittoon. Anna keiton vielä kiehua, kunnes kasvikset ovat kypsiä. Lisää keittoon runsaasti silputtuja maustevihanneksia
Helteisin terveisin
Blonditiina
Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin. Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: 3 x kesäiset kasviskeitot