![](https://kotiliesi.fi/awpo/img/sites/2/2018/11/porowallenberg-ed.jpg?s=41863ee50e580aa09b9990f18ae1a43d&fit=crop)
7 x isänpäiväruoka - possu, riista, lammas, broileri, lohi, vege
![Himahella -blogin logo](https://kotiliesi.fi/himahella/wp-content/themes/om-kotiliesi-theme/assets/images/logo-blog-himahella.jpg)
Hyvä ruoka on monelle meistä se luonnollisen tapa hemmottella tärkeitä ihmisä. Niinpä marraskuinen isänpäivä on se päivä, jolloin tarjolla on isän lemppariruokaa. Oli se sitten lihaa, kalaa, kanaa tai vegeä.
Syksy on monien ruokasesonkien aikaa: oktoberfest, pyhäinpäivä, halloween, isänpäivä, itsenäisyyspäivä ja pikkujoulujuhlat. Ruokavuosi huipentuu jouluun uudenvuoden herkkuja unohtamatta. HKScanin 2018 toteuttamassa Syksyn ruokajuhlat -kyselytutkimuksessa syyskauden tärkeimmäksi hyvän ruuan juhlaksi näistä kaikista nousi isänpäivä. Tutkimukseeen vastasi tuhat suomalaista. Hopeasijan otti pyhäinpäivä ja kolmannen paikan oktoberfest. Nämä päihittivät esimerkiksi halloweenin herkut selvästi.
”Hyvä ruoka näyttää olevan naisille mieluinen tapa hemmotella miehiä, sillä 72 % naisista on sitä mieltä, että isänpäivänä pitää tehdä erityisesti isän mieliruokaa. Tämä on myös miehille mieleen, sillä vain 3 % miehistä kaipaa isänpäivänä hyvän ruoan sijasta mieluummin makeita herkkuja”, kertoo HKScanin Suomen markkinointi- ja kategoriajohtaja Anne Terimo.
Tämän tutkimuksen innoittamana keräsin postaukseen ohjeita, jotka ovat oman kokemukseni perusteella miehiseen makuun.
Porowallenbergit ja jallukermakastike
neljä annosta
Wallenbergejä tehdessä on tärkeää, että kaikki ainekset ovat hyvin kylmiä.
500 g jauhettua poronlihaa (tai hirveä tai peuraa)
4 kananmunan keltuaista
1 dl kuohukermaa
2 rkl jaloviinaa tai maustetua vodkaa
1 1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1/2 tl valkopippuria
¼ tl muskottipähkinää
¼ tl piparkakkumaustetta
2-3 dl korppujauhoja tai raastettua, kuivattua leipää
Paistamiseen
voita
- Sekoita jauhettu poronliha kuohkeaksi käsin tai monitoimikoneella, lisää Koskenkorva Sata ja mausteet.
- Sekoita kananmunan keltuaiset lihamassaan koko ajan tehokkaasti vatkaten.
- Lisää kerma pihvitaikinaan hyvin sekoittaen. Taikinan kuuluu olla löysää, mutta pysyy muodossaan kun ne muotoillaan hyvin kostutetuin käsin. Jaa taikina kahdeksaksi pihviksi. Pyöräytä pihvit korppujauhoissa tai leipäraasteessa.
- Paista pihvit pannulla voissa.Paistoaika on noin kolme minuuttia per puoli. Pidä pihvit lämpimänä kastikkeen valmistamisen ajan.
Tarjoa Wallenbergien ja Koskenkorva Sata -kastikkeen kanssa puolukkasurvosta ja juuressosetta.
Jallukermakastike
1 dl jaloviinaa tai konjakkia
1 1/2 rkl hunajaa
3-4 dl kuohukermaa
2 rkl riistafondia tai 1 lihaliemikuutio
1/4 tl mustapippuria
- Mittaa jaloviina paistinpannulle ja annaalkoholin kiehahtaa. Lisää joukkoon hunaja ja sekoita kunnes hunaja liukenee alkoholin sekaan.
- Kaada kerma varovasti pannulle varovasti, varo kuohumista. Lisää riistafondi tai lihaliemikuutio ja keitä kastiketta kokoon muutama minuutti. Mausta pippurilla ja tarjoa porowallenbergien kanssa.
Wieninleike
neljälle
maidoton
4 viipaletta (á 150 g) porsaan ulkofileetä
suolaa
pippuria
Leivitys
1 dl vehnäjauhoja
2 kananmunaa
2 dl korppujauhoja
Paistamiseen
voita ja kasvisöljyä
- Pane 1 ½ cm paksuinen possun ulkofileeviipale pakastepussiin tai kahden elintarvikemuovin väliin.
- Nuiji pihvit hellästi noin puolen sentin paksuisiksi, ohuiksi pihveiksi. Leikkeestä tulisi tulla kooltaan noin kolminkertainen.
- Mausta liha suolalla ja pippurilla. Pyöräytä vehnäjauhoissa, kasta kevyesti vatkatussa munassa ja lopuksi pyöräytä leike korppujauhoissa. Anna leikkeiden kuivahtaa vartin verran ennen paistamista, jotta panerointi kiinnittyy lihaan.
- Kuumenna pannussa tilkka öljyä ja ruokalusikallinen voita.
- Kun öljyn pinta väreilee ja rasva hieman ruskistuu, on pannu tarpeeksi kuuma. Paista leikkeet molemmin puolin, noin pari minuuttia puoleltaan. Tarjoa heti.
Juomavinkki
Tarjoa wieninleikkeen kanssa kevyehköä punaviiniä, esimerkiksi italialaista barbera d´astia. Valkoviineistä leikkeen seuraksi sopii itavaltalainen grüner veltliner.
Merimiespihvit
600 g luutonta naudan tai hirven ulkofileetä tai sisä- , ulko- tai kulmapaistia
2 rkl öljyä tai voita
1 tl suolaa
1/4 tl maustepippuria
1 1/2 -2 kg perunoita (kiinteä lajike)
3 isoa sipulia
½ tl maustepippuria
1 rkl silputtua, tuoretta rosmariinia
( kourallinen kuivattuja, liotettuja sieniä)
3–4 valkosipulin kynttä
suolaa
2 dl vettä
1/2 dl riista- tai lihafondia
1 pullo (0,33 l) tummaa olutta
Lisäksi
etikkasäilykkeitä
- Leikkaa liha viipaleiksi ja nuiji kevyesti. Ruskista viipaleet öljyssä/voissa, mausta suolalla ja maustepippurilla.
- Kuori ja viipaloi perunat ja sipulit. Kuullota sipulirenkaat öljytilkassa pannulla.
- Lado kasvikset ja lihat kerroksittain uunivuokaan tai pataan. Ripottele väleihin hieman suolaa, jauhettua maustepippuria, rosmariinia ja hienonnettua valkosipulia. Jätä perunakerros päällimmäiseksi. Lisää lihaliemi ja olut pataan niin, että neste peittää koko komeuden.
- Kypsennä merimiespihviä foliolla peitettynä tai kannen alla 150-asteisessa uunissa pari tuntia tai miedolla lämmöllä liedellä, säätimen asento kaksi tai kolme.
- Tarjoa merimiespihvien kanssa etikkasäilykkeitä.
Juomavinkki
Merimiespihvit muhivat uunissa oluessa. Niinpä padan seuraksi sopii luonnollisesti talviolut ja tumma tai vaalea lager.
Viininystävälle suosittelen chileläistä, Merlot-rypäleistä valmistettua, täyteläistä ja notkeaa punaviiniä, MontGras Merlot Reserva 2015, 11,39 e.
Haudutettua lampaanpotkaa
neljälle
maidoton, gluteeniton
4 lampaan- tai karitsanpotkaa
voita tai öljyä
1 tl suolaa
ripaus mustapippuria
½ l vettä
4 rkl lihafondia
4–5 dl punaviiniä
2 oksaa tuoretta rosmariinia
2 rkl kuivattuja sieniä
Lisäksi
pala palsternakkaa
8–10 pikkusipulia
2–3 porkkanaa
pala selleriä
4–5 valkosipulinkynttä
2–3 rkl tummaa kastikesuurusta
ripaus mustapippuria
- Ruskista lampaanpotkat voissa. Mausta suolalla ja pippurilla. Nostele potkat pataan. Kaada vesi paistinpannulle ja anna sen kiehahtaa. Lisää joukkoon lihafondi ja punaviini, ja kaada neste pataan. Lisää rosmariininoksat ja kuivatut sienet. Peitä pata kannella ja anna potkien hautua 150-asteisessa uunissa tunnin verran.
- Kuori ja paloittele kasvikset. Pikkusipulit ja valkosipulinkynnet voi panna pataan kokonaisina. Lisää kasvikset pataan ja jatka kypsentämistä vielä noin 1 ½ tunnin ajan tai kunnes liha irtoaa luusta.
- Nosta potkat reikäkauhalla vadille kasvisten kanssa. Suurusta liemestä kastike. Tarkista suola.
- Tarjoa potkat sitruunaperunasoseen kanssa.
Sitruunaperunasose
1 kg jauhoisia perunoita
50 g voita
2 dl (kaura)maitoa
1 sitruunan raastettu kuroi
1 tl suolaa
- Kuori perunat, lohko ne ja keitä kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Soseuta. Lisää soseeseen voi, maito ja raastettu sitruunankuori. Tarkista suola.
Viinivinkki
Lampaanpotkien kanssa nautimme bordeauxin punaista eli Château Fontesteau 2011 -punaviiniä, 16, 39 e.
Marokkolainen broileritagine
4-6 annosta
maidoton, gluteeniton
4-6 broilerin koipireittä
3 sipulia
1 solo-valkosipulin kynsi
2 pientä säilöttyä sitruunaa (esim. Alfez)
2 rkl raastettua, tuoretta inkivääriä
1/2 sitruunan mehu
250 g sekahedelmäsekoitusta
15 Kalamata-oliivia
Liemi
4 dl vettä
3 rkl kanafondia
1 tl juustokuminaa eli jeeraa
1 tl kurkumaa
1 tl harissaa
Lisäksi
silputtua korianteria ja/tai lehtipersiljaa
oliiviöljyä
suolaa
- Ripottele broilerin koipireisin pinnalle hiukan suolaa, pippuria ja sitruunamehua. Anna maustua vartin verran.
- Suikaloi sipuli. Viipaloi tai silppua valkosipuli ja raasta inkivääri. Leikkaa säilötyt sitruunat lohkoiksi ja poista siemenet.
- Ruskista broileripalat pannulla öljyssä.
- Kuumenna 2-3 rkl oliiviöljyä taginessa, lado öljyyn sipulilohkot ja sen pinnalle valkosipuliviipaleet. Nosta kanapalat sipulipedille ja niiden päälle raastettu inkivääri, kuivatut hedelmät ja säilötyt sitruunat.
- Sekoita keskenään kuuma vesi, kanafondi ja mausteet. Purista joukkoon sitruunanmehu.
- Pane pata 200 asteiseen uuniin ja anna sen kypsyä siellä tunnin ajan tai kunnes broilerit ovat kunnolla kypsiä ja mureita.
- Ripottele padan pinnalle silputtuja yrttejä. Tarjoa keitetyn kuskusin kanssa.
Helppo veriappelsiinilohi
neljä annosta
gluteeniton, laktoositon
700-800 g (kirjo)lohifileetä
2 valkosipulinkynttä
1 1/2 rkl ruokokide- tai fariinisokeria
1/2 limetin raastettu kuori ja mehu
1 – 1 1/2 tl sormisuolaa
1-2 rkl oliiviöljyä
1 veriappelsiini/appelsiini
RUSKISTETTU KORIANTERIVOI
50 g (laktoositonta) voita
3-4 rkl silputtua, tuoretta korianteria
ripaus sormisuolaa
- Pane uunin grillivastukset kuumenemaan 250 asteeseen.
- Pane lohifilee leivinpaperiarkin päälle ja nypi fileestä mahdolliset ruodot pinseteillä tai kalapihdeillä.
- Hienonna kuoritut valkosipulinkynnet. Raasta hyvin pesty limetti. Sekoita keskenään valkosipuli, sokeri, limettiraaste, limetinmehu, suola ja öljy. Hiero seos kalafileen pintaan.
- Pese veriappelsiini hyvin ja leikkaa se ohuiksi viipaleiksi. Lado viipaleet kalan pinnalle, mausteseoksen päälle.
- Pane kala uuniin grillivastusten alle ja kypsennä kalaa vastusten alla 10-15 minuuttia.
- Silppua korianteri. Sulata voi kattilassa tai pannulla, anna sen hieman ruskistua. Sekoita korianterisilppu voin joukkoon ja mausta seos ripauksella suolaa. Lusikoi korianterivoi kypsän lohen päälle.
Tarjoa heti salaatin ja/tai keitetyn kuskusin/kvinoan/basmatiriisin kanssa.
Viinivinkki
Kalan kaveriksi sopii kuiva ja pirteä valkoviini, esimerkiksi itävaltalainen Leth Simply Wow! 2016, 14,39 e. viini on Riesling-, Grüner Veltliner ja Roter Veltliner -rypäleiden sekoite.
Härkis-enchiladakset
neljälle
kasvis
1 sipuli
2-4 valkosipulinkynttä
4 rkl oliiviöljyä
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
1 tlk (210 g) meksikolaista chipotle-salsaa
1 pkt (250 g) Härkis-härkäpapuvalmistetta (Original tai Tex-Mex)
1 pkt (285 g) papusekoitusta
2 rkl hunajaa tai sokeria
1 tl suolaa
ripaus mustapippuria
Lisäksi
8 vehnä- tai maissitortillaa (pinaatti)
1 tlk (250 g) juustodippikastiketta
( 2 dl juustoraastetta)
silputtua korianteria
- Silppua sipuli ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy paistokasarissa, kuullota silputut sipulit. Lisää tomaattimurska ja salsa. Kypsennä 10-15 minuuttia välillä sekoittaen. Lisää Härkis, käyttövalmiit pavut ja mausteet. Tarkista maku.
- Lusikoi chili sin carnea jokaiselle vehnätortillalle ja kääri ne rullaksi. Pane rullat saumapuoli alaspäin uunivuokaan. Levitä juustodippi tortilloiden päälle. (Halutessasi voi lisätä vielä juustoraastetta, mutta se ei ole välttämätöntä.)
- Kypsennä enchiladaksia 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes kuorrutus on saanut väriä. Koristele silputulla korianterilla.
Juomavinkki: Enchiladakisen kanssa maistuu parhaiten meksikolainen lager-olut, Sol tai Corona.
![Himahella -blogin logo](https://kotiliesi.fi/himahella/wp-content/themes/om-kotiliesi-theme/assets/images/logo-blog-himahella.jpg)
Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin. Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: 7 x isänpäiväruoka - possu, riista, lammas, broileri, lohi, vege