Himahella

7 x isänpäiväruoka - possu, riista, lammas, broileri, lohi, vege

Hyvä ruoka on monelle meistä se luonnollisen  tapa hemmottella tärkeitä ihmisä. Niinpä marraskuinen isänpäivä on se päivä, jolloin tarjolla on isän lemppariruokaa. Oli se sitten lihaa, kalaa, kanaa tai vegeä.

Syksy on monien ruokasesonkien aikaa: oktoberfest, pyhäinpäivä, halloween, isänpäivä, itsenäisyyspäivä ja pikkujoulujuhlat. Ruokavuosi huipentuu jouluun uudenvuoden herkkuja unohtamatta. HKScanin 2018 toteuttamassa Syksyn ruokajuhlat -kyselytutkimuksessa syyskauden tärkeimmäksi hyvän ruuan juhlaksi näistä kaikista nousi isänpäivä. Tutkimukseeen vastasi tuhat suomalaista. Hopeasijan otti pyhäinpäivä ja kolmannen paikan oktoberfest. Nämä päihittivät esimerkiksi halloweenin herkut selvästi.

”Hyvä ruoka näyttää olevan naisille mieluinen tapa hemmotella miehiä, sillä 72 % naisista on sitä mieltä, että isänpäivänä pitää tehdä erityisesti isän mieliruokaa. Tämä on myös miehille mieleen, sillä vain 3 % miehistä kaipaa isänpäivänä hyvän ruoan sijasta mieluummin makeita herkkuja”,  kertoo HKScanin Suomen markkinointi- ja kategoriajohtaja Anne Terimo.

 Tämän tutkimuksen innoittamana keräsin postaukseen ohjeita, jotka ovat oman kokemukseni perusteella miehiseen makuun.

 

Porowallenbergit  ja jallukermakastike

neljä annosta

Wallenbergejä tehdessä on tärkeää, että kaikki ainekset ovat hyvin kylmiä.

500 g jauhettua poronlihaa (tai hirveä tai peuraa)

4  kananmunan keltuaista

1 dl kuohukermaa

2 rkl jaloviinaa tai maustetua vodkaa

1 1/2 tl  suolaa

1/2 tl mustapippuria

1/2 tl valkopippuria

¼ tl  muskottipähkinää

¼ tl piparkakkumaustetta

2-3 dl  korppujauhoja tai raastettua, kuivattua leipää

Paistamiseen

voita

  1. Sekoita jauhettu poronliha kuohkeaksi käsin tai monitoimikoneella, lisää Koskenkorva Sata ja mausteet.
  2. Sekoita kananmunan keltuaiset lihamassaan koko ajan tehokkaasti vatkaten.
  3. Lisää kerma pihvitaikinaan hyvin sekoittaen. Taikinan kuuluu olla löysää, mutta pysyy muodossaan kun ne muotoillaan hyvin kostutetuin käsin. Jaa taikina kahdeksaksi pihviksi. Pyöräytä pihvit korppujauhoissa tai leipäraasteessa.
  4. Paista pihvit pannulla voissa.Paistoaika on noin kolme minuuttia per puoli. Pidä pihvit lämpimänä kastikkeen valmistamisen ajan.

Tarjoa Wallenbergien ja Koskenkorva Sata -kastikkeen kanssa puolukkasurvosta ja juuressosetta.

 

Jallukermakastike

1 dl jaloviinaa tai konjakkia

1 1/2 rkl hunajaa

3-4  dl kuohukermaa

2 rkl riistafondia tai 1 lihaliemikuutio

1/4 tl mustapippuria

  1. Mittaa jaloviina paistinpannulle ja annaalkoholin kiehahtaa. Lisää joukkoon hunaja ja sekoita kunnes hunaja liukenee alkoholin sekaan.
  2. Kaada kerma varovasti pannulle varovasti, varo kuohumista. Lisää riistafondi tai lihaliemikuutio ja keitä kastiketta kokoon muutama minuutti. Mausta pippurilla ja tarjoa porowallenbergien kanssa.
Wieninleike on klassikkoruoka, joka on erityisesti miesten mieleen. © Tiina Rantanen

 

Wieninleike

neljälle

maidoton

4  viipaletta (á 150 g) porsaan ulkofileetä

suolaa

pippuria

Leivitys

1 dl vehnäjauhoja

2  kananmunaa

2 dl korppujauhoja

Paistamiseen

voita ja kasvisöljyä

  1. Pane 1 ½ cm paksuinen possun ulkofileeviipale pakastepussiin tai kahden elintarvikemuovin väliin.
  2. Nuiji pihvit hellästi noin puolen sentin paksuisiksi, ohuiksi pihveiksi. Leikkeestä tulisi tulla kooltaan noin kolminkertainen.
  3. Mausta liha suolalla ja pippurilla. Pyöräytä vehnäjauhoissa, kasta kevyesti vatkatussa munassa ja lopuksi pyöräytä leike korppujauhoissa. Anna leikkeiden kuivahtaa vartin verran ennen paistamista, jotta panerointi kiinnittyy lihaan.
  4. Kuumenna pannussa tilkka öljyä ja ruokalusikallinen voita.
  5. Kun öljyn pinta väreilee ja rasva hieman ruskistuu, on pannu tarpeeksi kuuma. Paista leikkeet molemmin puolin, noin pari minuuttia puoleltaan. Tarjoa heti.

Juomavinkki

Tarjoa wieninleikkeen kanssa kevyehköä punaviiniä, esimerkiksi italialaista barbera d´astia. Valkoviineistä leikkeen seuraksi sopii itavaltalainen grüner veltliner.

 

© Tiina Rantanen

Merimiespihvit

600 g luutonta naudan tai hirven  ulkofileetä tai sisä- , ulko- tai kulmapaistia

2 rkl öljyä tai voita

1 tl suolaa

1/4 tl maustepippuria

1 1/2 -2 kg  perunoita (kiinteä lajike)

3 isoa sipulia

½ tl maustepippuria

1 rkl silputtua, tuoretta rosmariinia

( kourallinen kuivattuja, liotettuja sieniä)

3–4 valkosipulin kynttä

suolaa

2 dl vettä

1/2 dl riista- tai lihafondia

1 pullo (0,33 l) tummaa olutta

Lisäksi

etikkasäilykkeitä

  1. Leikkaa liha viipaleiksi ja nuiji kevyesti. Ruskista viipaleet öljyssä/voissa, mausta suolalla ja maustepippurilla.
  2. Kuori ja viipaloi perunat ja sipulit. Kuullota sipulirenkaat öljytilkassa pannulla.
  3. Lado kasvikset ja lihat kerroksittain uunivuokaan tai pataan. Ripottele väleihin hieman suolaa, jauhettua maustepippuria, rosmariinia ja hienonnettua valkosipulia. Jätä perunakerros päällimmäiseksi. Lisää lihaliemi ja olut pataan niin, että neste peittää koko komeuden.
  4. Kypsennä merimiespihviä foliolla peitettynä tai kannen alla 150-asteisessa uunissa pari tuntia tai miedolla lämmöllä liedellä, säätimen asento kaksi tai kolme.
  5. Tarjoa merimiespihvien kanssa etikkasäilykkeitä.

Juomavinkki

Merimiespihvit muhivat  uunissa oluessa. Niinpä padan seuraksi sopii luonnollisesti talviolut ja tumma tai vaalea lager.

Viininystävälle suosittelen chileläistä, Merlot-rypäleistä valmistettua, täyteläistä ja notkeaa  punaviiniä, MontGras Merlot Reserva 2015, 11,39 e.

Lampaanpotkat syntyvät uunissa kuin itsestään © Tiina Rantanen

Haudutettua lampaanpotkaa

neljälle

maidoton, gluteeniton

4 lampaan- tai karitsanpotkaa

voita tai öljyä

1 tl suolaa

ripaus mustapippuria

½ l vettä

4 rkl lihafondia

4–5 dl punaviiniä

2 oksaa tuoretta rosmariinia

2 rkl kuivattuja sieniä

 Lisäksi

pala palsternakkaa

8–10 pikkusipulia

2–3 porkkanaa

pala selleriä

4–5 valkosipulinkynttä

2–3 rkl tummaa kastikesuurusta

ripaus mustapippuria

  1. Ruskista lampaanpotkat voissa. Mausta suolalla ja pippurilla. Nostele potkat pataan. Kaada vesi paistinpannulle ja anna sen kiehahtaa. Lisää joukkoon lihafondi ja punaviini, ja kaada neste pataan. Lisää rosmariininoksat ja kuivatut sienet. Peitä pata kannella ja anna potkien hautua 150-asteisessa uunissa tunnin verran.
  2. Kuori ja paloittele kasvikset. Pikkusipulit ja valkosipulinkynnet voi panna pataan kokonaisina. Lisää kasvikset pataan ja jatka kypsentämistä vielä noin 1 ½ tunnin ajan tai kunnes liha irtoaa luusta.
  3. Nosta potkat reikäkauhalla vadille kasvisten kanssa. Suurusta liemestä kastike. Tarkista suola.
  4. Tarjoa potkat sitruunaperunasoseen kanssa.

Sitruunaperunasose

 1 kg jauhoisia perunoita

50 g voita

2 dl (kaura)maitoa

1 sitruunan raastettu kuroi

1 tl suolaa

  1. Kuori perunat, lohko ne ja keitä kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Soseuta. Lisää soseeseen voi, maito ja raastettu sitruunankuori. Tarkista suola.

Viinivinkki

Lampaanpotkien kanssa nautimme bordeauxin punaista eli  Château Fontesteau 2011 -punaviiniä, 16, 39 e.

Marokkolainen broileritagine

4-6 annosta

maidoton, gluteeniton

4-6 broilerin koipireittä

3 sipulia

1 solo-valkosipulin kynsi

2 pientä säilöttyä sitruunaa (esim. Alfez)

2 rkl raastettua, tuoretta inkivääriä

1/2 sitruunan mehu

250 g sekahedelmäsekoitusta

15 Kalamata-oliivia

Liemi

4 dl vettä

3 rkl kanafondia

1 tl juustokuminaa eli jeeraa

1 tl kurkumaa

1 tl harissaa

Lisäksi

silputtua korianteria ja/tai lehtipersiljaa

oliiviöljyä

suolaa

  1. Ripottele broilerin koipireisin pinnalle hiukan suolaa, pippuria ja sitruunamehua. Anna maustua vartin verran.
  2. Suikaloi sipuli. Viipaloi tai silppua valkosipuli ja raasta inkivääri. Leikkaa säilötyt sitruunat lohkoiksi ja poista siemenet.
  3. Ruskista broileripalat pannulla öljyssä.
  4. Kuumenna 2-3 rkl oliiviöljyä taginessa, lado öljyyn sipulilohkot ja sen pinnalle valkosipuliviipaleet. Nosta kanapalat sipulipedille ja niiden päälle raastettu inkivääri, kuivatut hedelmät ja säilötyt sitruunat.
  5. Sekoita keskenään kuuma vesi, kanafondi ja mausteet. Purista joukkoon sitruunanmehu.
  6. Pane pata 200 asteiseen uuniin ja anna sen kypsyä siellä tunnin ajan tai kunnes broilerit ovat kunnolla kypsiä ja mureita.
  7. Ripottele padan pinnalle silputtuja yrttejä. Tarjoa keitetyn kuskusin kanssa.
© Tiina Rantanen

 

Helppo veriappelsiinilohi

neljä annosta

gluteeniton, laktoositon

700-800 g (kirjo)lohifileetä

2  valkosipulinkynttä

1 1/2 rkl ruokokide- tai fariinisokeria

1/2  limetin raastettu kuori ja mehu

1 – 1 1/2 tl sormisuolaa

1-2 rkl oliiviöljyä

1  veriappelsiini/appelsiini

RUSKISTETTU KORIANTERIVOI

50 g (laktoositonta) voita

3-4 rkl silputtua, tuoretta korianteria

ripaus sormisuolaa

  1. Pane uunin grillivastukset kuumenemaan 250 asteeseen.
  2. Pane lohifilee leivinpaperiarkin päälle ja nypi fileestä mahdolliset ruodot pinseteillä tai kalapihdeillä.
  3. Hienonna kuoritut valkosipulinkynnet. Raasta hyvin pesty limetti. Sekoita keskenään valkosipuli, sokeri, limettiraaste, limetinmehu, suola ja öljy. Hiero seos kalafileen pintaan.
  4. Pese veriappelsiini hyvin ja leikkaa se ohuiksi viipaleiksi. Lado viipaleet kalan pinnalle, mausteseoksen päälle.
  5. Pane kala uuniin grillivastusten alle ja kypsennä kalaa vastusten alla 10-15 minuuttia.
  6. Silppua korianteri. Sulata voi kattilassa tai pannulla, anna sen hieman ruskistua. Sekoita korianterisilppu voin joukkoon ja mausta seos ripauksella suolaa. Lusikoi korianterivoi kypsän lohen päälle.

Tarjoa heti salaatin ja/tai keitetyn kuskusin/kvinoan/basmatiriisin kanssa.

Viinivinkki

Kalan kaveriksi sopii kuiva ja pirteä valkoviini, esimerkiksi itävaltalainen Leth Simply Wow! 2016, 14,39 e. viini on Riesling-, Grüner Veltliner ja Roter Veltliner -rypäleiden sekoite.

 

© Tiina Rantanen

Härkis-enchiladakset

neljälle

kasvis

1 sipuli

2-4 valkosipulinkynttä

4 rkl oliiviöljyä

1 tlk (400 g) tomaattimurskaa

1 tlk (210 g) meksikolaista chipotle-salsaa

1 pkt (250 g) Härkis-härkäpapuvalmistetta (Original tai Tex-Mex)

1 pkt (285 g) papusekoitusta

2 rkl hunajaa tai sokeria

1 tl suolaa

ripaus mustapippuria

Lisäksi

8 vehnä- tai maissitortillaa (pinaatti)

1 tlk (250 g) juustodippikastiketta

( 2 dl juustoraastetta)

silputtua korianteria

  1. Silppua sipuli ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy paistokasarissa, kuullota silputut sipulit. Lisää tomaattimurska ja salsa. Kypsennä 10-15 minuuttia välillä sekoittaen. Lisää Härkis, käyttövalmiit pavut ja mausteet. Tarkista maku.
  2. Lusikoi chili sin carnea jokaiselle vehnätortillalle ja kääri ne rullaksi. Pane rullat saumapuoli alaspäin uunivuokaan. Levitä juustodippi tortilloiden päälle. (Halutessasi voi lisätä vielä juustoraastetta, mutta se ei ole välttämätöntä.)
  3. Kypsennä enchiladaksia 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes kuorrutus on saanut väriä. Koristele silputulla korianterilla.

Juomavinkki: Enchiladakisen kanssa maistuu parhaiten meksikolainen lager-olut, Sol tai Corona.


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: 7 x isänpäiväruoka - possu, riista, lammas, broileri, lohi, vege

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *