Himahella

Viettelevän viilentävä vesimeloni

Mikäpä sopisi paremmin kesäkuumalla nautittavaksi kuin vesimeloni? Peruspositiivisena ihmisenä uskon vielä sen lämpöaallon saapumiseen! Vesimeloni on ihana sellaisenaan aamu- tai välipalalla, alkuruokana tai jälkiruokana. Vesimelonin maku ja aromi ovat parhaimmillaan, kun vesimeloni on kypsä ja kylmä!

vesimeloneja
© Tiina Rantanen

Vesimeloni on paitsi virkistävää ja värikästä syötävää, sisältää se myös muun muassa C- ja A-vitamiineja, vatsan toimintaa edistävää kuitua, verenpainetta hillitsevää kaliumia ja tietenkin sitä vettä. Sitä on jopa 90 prosenttia vesimelonin painosta! Juuri siksi vesimeloni on myös erittäin kevyttä syötävää, sillä sadassa grammassa on alle 40 kaloria. Syö sitä sellaisenaan, pilko salaatteihin, blendaa smoothien sekaan,  käytä drinksuihin lisää rahkaan tai jogurttiin – käyttötapoja on lukemattomia. Säilytä meloni kotona  jääkaapissa.

Meloni maistuu monella tavalla

Ruokablogeissa levinnyt alkuruokahitti on ollut  suolalla, pippurilla ja chilillä maustettu  vesimeloni. Eli leikkaa vesimeloni noin sentin paksuisiksi lohkoiksi. Ripottele päälle sormisuolaa, rouhaise mustapippuria sekä hiukan chiliä. Voit käyttää tuoretta tai kuivattua chilirouhetta. Varaa useampi pala syöjää kohti, sillä nämä ovat koukuttavan hyviä. Tarjoa jääkaappikylmänä.

Vesimeloni tuo kesäisen lisän ruokaisaan salaattiin, joissa on  mukana vaikkapa feta- tai muuta juustoa. Erinomainen meloni-fetasalaatin ohje oli Teresa Välimäen ja Johanna Lindhomin Lomaruokaa kirjassa, josta postasin  alkukesästä. Sen löydät täältä.

Meloni-fetasalaattia lautasella

Vesimeloni tuo raikkaan säväyksen myös vaikkapa salaatissa grillatun lihan tai makkaran kanssa tai sen voi nopeasti pariloida lisäkkeeksi.

Raikas ja kevyt jälkiruoka

Näyttävän ja herkullisen jälkiruoan loihdit täyttämällä koverretun melonin marjoilla tai hedelmillä.  Jo 80-luvulta mukanani on kulkenut herkullinen vesimeloni-kermahyytelön ohje.  Siinä meloni saa makua ja särmää Triple Sec -sitruslikööristä. Osan melonista voi korvata myös mansikoilla. Melonin ja mansikan liittohan on hyvin herkullinen. 

Vesimelonia pariloituna, tuoreena sekä fetasalaatissa

Känninen meloni

Oma hittinsä kesäisissä BBQ-juhlissa on ollut myös  juotettu vesimeloni eli Drunken Watermelon.  Ohje lienee alkujaan rapakon takaa.  Meloni  humaltuu kun koverrat vesimeloniin pyöreän reiän veitsellä tai omenaporalla. Upota reikään joko vodkapullon suu tai vaihtoehtoisesti suppilo, jota kautta juotat melonille alkoholia. Muukin alkoholi, vaikkapa rommi, käy tähän hommaan mainiosti. Lisäile alkoholia pikkuhiljaa sen imeytyessä meloniin. Tämä vie aikaa noin 12-24 tuntia. Koko pullollinen ei imeydy.

Laita meloni pariksi päiväksi jääkaappiin ja kääntele välillä hieman. Näin alkoholi imeytyy tasaisesti meloniin.  Leikkaa meloni lohkoiksi ja tarjoa viileänä. Muista varata lapsille oma alkoholiton meloninsa, jos pikkuväkeä hilluu samoissa bileissä!

Katso englanninkielinen video kännisen melonin valmistuksesta täältä.

Helteitä ja herkullisia melonihetkiä toivottaa,

Himahellan Tiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Viettelevän viilentävä vesimeloni

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *