Lisää lomaa ja lisää ruokaa –  se on Teresa Välimäen ja Johanna Lindholmin juuri sopivasti kesälomakauden kynnyksellä ilmestyneen Lomaruokaa-keittokirjan motto.

lomaruokaa_tekijat_590

Lehteillessäni kirjaa ensimmäisen kerran julkkareissa, totesin, että tässä on juuri minun makuuni oleva opus. Mutkatonta, helppoa ja silti törkeän hyvää ruokaa koko kirjallisen verran.

Lomaruokaa on Purkissa ja Hyvää joulua -kirjojen tekijöiden tuorein teos. Uusin lapsi syntyi paahtavan Kroatian auringon alla viime kesänä. Ja aurinko ja loma ovatkin kirjassa läsnä, vaikka oikeasti rouvat ovatkin olleet työleirillä. Tällä kertaa Johanna vastasi myös kirjan purkituksesta eli otti kirjan ruokakuvat.

Kirja houkutteli kokkaamaan

Olen tehnyt keittokirja-arvosteluissa usein reseptien ruumiinavauksia pelkästään lukemalla ne kriittisellä silmällä. Nyt reseptien kirjoittamisesta tai kieliasusta ei tarvitse nillittää. Se on taattua ruokatoimittajalaatua. Siitä isot plussat.

Kirja houkutteli oikeasti kokkaamaan, se ei jäänyt vain katselukirjaksi. Päätin lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla, kun kalastusta harrastava ystäväni lupasi tuoda minulle Norjasta itse pyytämiään rautuja. Päätinkin rakentaa koko helluntailounaan menun Lomaruokaa-kirjan ohjeilla.

lomaruokaa_kalat_590

Kun kävin kaupassa ostamassa ainekset, ystävättäreni selaili pelkääjän paikalla ostoslistanani olevaa Lomaruokaa:”Tää on just sellainen keittokirja, jonka mä haluaisin mökille!” Tekijöiden tavoite on siis maalissa, juuri siihenhän kirjalla pyritäänkin. Pehmeäkantinen ja näppärän kokoinen kirja on helppo pakata vaikka matkalaukkuun, ja ottaa esille keittiöllisessä kohteessa.

Fetan ja melonien liitto vie kielen

Alkuruoaksi tein meloni-fetasalaatin, jonka joukkoon silppusin myös minttua. Fetaa käytin ronskimmin kuin sen 100 grammaa, mutta salaattien määrien kanssa ei ole niin nokonuukaa. Suolaisen fetajuuston ja makean melonin yhdistelmä on aivan ihana. Tätä tullaan tekemään monta kertaa tänä kesänä. Salaatin kanssa tarjosin samana aamuna leivottua pataleipää.

Kalaa grillistä

Pääruokana oli grillattua vaaleaa kalaa ja lämmintä kurkku-oliivisalaattia. No, rautu eli nieriä on lohikala, joten sovelsin hieman ohjetta. Jätin voinokareet pois vatsasta, kun kyseessä on jo itsestään rasvainen kala. Lämmin kurkku-oliivisalaatti on kevyt, nopea ja raikas lisäke kalalle. Tosin pistimme sen yhtä aikaa grilliin annosrautujen kanssa, jotta salaatti oikeasti ehti vähän kuumentua.

Ja koska syömässä oli raavas mies, teimme vielä Omena-perunapaistoksen, mutta käytimme siihen kokonaisia, pieniä keitettyjä uusia perunoita. Paistoksen mausteeksi sopii erinomaisesti myös sitruunatimjami, jota silppusin mukaan omasta yrttitarhastani. Koska olimme ”lomalla”, avasin pullon australialaista Penfolds Koonunga Hill Chardonnay 2014 -valkoviiniä, 10,98e.  Viini toimi mainiosti niin meloni-fetasalaatin kuin grillatun raudun kanssa.

lomaruokaa_kollaasi_590

Hedelmäinen herkku

Jälkiruoaksi tein marinoituja persikoita jo edellisenä iltana. Tämä on erinomainen resepti silloin, jos persikat ovat vielä hieman raakoja, sillä kuuma sokeriliemi kypsyttää ne. Kotitarhassani kasvaa myös laventeli, joka tuo hedelmäsalaattiin ihanan provencelaisen twistin. Laventelia saa tosin olla aika monta pientä oksaa, jotta se myös maistui.

Helluntaiateria oli erittäin onnistunut! Ruoka oli todella hyvää ja sitä oli riittävästi! Silti olo ei ollut ähky. Hienoa työtä Teresa ja Johanna!

Testatut reseptit löytyvät alta.

Teresa Välimäki & Johanna Lindholm: Lomaruokaa, Cozy Publishing. Suositushinta 25 euroa.

Meloni-fetasalaatti
(Välimäki &Lindholm: Lomaruokaa)

4-6 annosta

1/2 galia- eli verkkomelonia
1/2 isosta vesimelonista
3 rkl oliiviöljyä
1 sitruunan mehu
reilusti rouhittua mustapippuria myllystä
ripaus suolaa
1 rkl hunajaa
100 g fetajuustoa murustettuna (tai ricottaa)
tuoretta minttua

Kuori melonit ja paloittele ne. Sekoita oliiviöljyn joukkoon sitruunamehu, mustapippuri, suola ja hunaja. Sekoita hyvin. Kääntele kastike melonipalojen joukkoon ja murenna päälle fetajuusto. Lisää lopuksi kourallinen tuoretta minttua, se sopii tähän täydellisesti.

Grillattua vaaleaa kalaa ja lämmintä kurkku-oliivisalaattia
(Välimäki&Lindholm: Lomaruokaa)
4 annosta

4 kokonaista vaaleaa kalaa (annoskokoisia)
suolaa ja mustapippuria
muutama nokare voita
nippu rosmariinia
Kurkku-oliivisalaatti
600 g (2 pientä kurkkua)
2 kourallista hyviä oliiveja
2 rkl oliiviöljyä
1 sitruunan mehu ja raastettu kuori
suolaa ja mustapippuria
ripaus sokeria tai tilkka hunajaa

Puhdista kalat ja kuivaa ne talouspaperilla. Suomusta tarvittaessa. Leikkaa kylkiin terävällä veitsellä pari kolme viiltoa. Mausta kalat kauttaaltaan suolalla ja mustapippurilla ja purista päälle sitruunan mehu. Täytä vatsat voinokareilla ja rosmariinilla. Hiero rosmariinia myös kylkiviiltoihin. Nosta kalat vadille ja anna maustua hetki.

Pese kurkut ja kori tarvittaessa. Halkaise ne pituussuunnassa ja leikkaa viipaleiksi. Sekoita kulhossa kurkkuviipaleiden joukkoon oliivit, öljy, sitruunan mehu ja raastettu kori sekä suolaa, mustapippuri ja makeaa maun mukaan. Kaada seos foliovuokaan.

Grillaa kalat kypsiksi ja nosta lopussa salaattivuoka pariksi minuutiksi grilliin, jotta se saa himan lämpöä. Tarjoile kalat ja kurkku-oliivisalaatti raikkaan vihreän salaatin kera.

Omena-perunapaistos
(Välimäki&Lindholm: Lomaruokaa)

500 g keitettyjä perunoita lohkottuina
2 napakkaa hapanta omenaa lohkottuina
suolaa ja mustapippuria

Lisää grillin tasoparilalle peruna- ja omenalohkot. Paista niin, että lohkot saavat väriä ja mausta suolla ja mustapippurilla.

Marinoidut persikat
(Välimäki&Lindholm: Lomaruokaa)
4 annosta

2,5 dl vettä
5,5 dl sokeria
muutama oksa tuoretta laventelia (tai rosmariinia)
n. 1 kg persikoita
Lisäksi:
jäätelöä
marjoja

Mittaa kattilaan vesi, sokeri ja laventeli. Kiehauta ja keitä 15-20 minuuttia. Halkaise persikat ja leikkaa ne lohkoiksi. Lisää lohkot kuumaan liemeen, nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä. Lusikoi kulhoihin jäätelöä, marinoituja persikkalohkoja ja lopuksi vielä tuoreita marjoja.