Himahella

African Pots tarjoaa afrikkalaista kotiruokaa

Afrikkalainen keittiö on vahvassa nousussa, väittävät trendinenät. Vallilassa, aivan Mäkelänrinteen Uintikeskuksen vieressä avautui elokuussa African Pots -ravintola. 
Pistäydyin silloin maistamassa lounastarjonnan ja pidin kovasti afrikkalaisesta, vegepainotteisesta ruoasta. Joulua edeltävällä viikolla piti käydä tarkistamassa mitä ravintolalle kuuluu, kun afrikkalaista keittiötä on tehty suomalaisille tutuksi  jo viitisen kuukautta.

Mama Africa, Fatima Ushman ja Richmond Ghansah saavat asiakkaat viihtymään.


– Moikka, kiva nähdä taas. Kävitkin viimeksi silloin syyskuussa, Richmond Ghansah tervehti kun kävelimme sisään African Potsiin. Olin vilpittömän hämmästynyt. Mistä ihmeestä mies muisti, kun asiakkaita näyttää kuitenkin käyvän ravintolassa tuvan täydeltä. Tuli hyvä fiilis, täällä asiakas on tärkeä. 
Samalla mies alkoi esitellä torstain ruokalistaa, kuten jokaiselle asiakkaalle. Hän selitti kunkin ruokalajin kohdalla mistäpäin Afrikkaa buffassa oleva herkku oli kotoisin.  
 – Meillä on listalla jo noin 50 eri ruokaa ja tarjonta vaihtelee päivittäin, hän jatkoi.
Buffan sisältö kerrotaan tarkasti ja ihan selkeäällä suomenkielellä.

Samanaikaisesti Mama Africa, Fatima Ushman, tuli täydentämään pöytää. Taas hämmästyin.
– Hi! Nice to see you again.  I love the colour of your  blouse, Mama kommentoi naiselliseen tapaan turkoosia tunikaani. Soul Sister. Minulla oli tunne, että olin todellakin tullut kavereiden luo safkalle.

Tuttu festareilta

African Pots -ravintolan ruoat ovat tuttuja erilaisilta festareilta jo useiden vuosien ajalta. Afaes ry:n afrikkalainen ruokakoju on löytänyt ystävänsä niin Alppipuiston tapahtumista kuin Maailma kylässä -festareilta. 

Paikkaa pyörittää afrikkalaisten ja afrikkalais-eurooppalaisten yhdistys Afaes ry.  Yhdistys synti alunperin suomen-afrikkalaisten tueksi, helpottamaan maahantulijoiden  kotoutumista. Yhdistyksen tarkoituksena on tehdä kantasuomalaisille tutuksi afrikkalaista kulttuuria erilaisten työpajojen, tapahtumien ja muut toiminnan kautta. Afrikkalaisia makuja tarjoava ravintola on mielestäni erinomainen tapa lähestyä ja tutustua meille aika vieraaksi jääneisiin kulttuureihin. 

Fatiman korissa on etiopialaista Injera-leipää.

– Perustimme African Potsin, jotta emme olisi niin riippuvaisia ulkopuolisista rahoittajista. Kaikki ruoasta saamamme tuotto menee toimintamme rahoittamiseen, Fatima Ushman kertoi. Hän vastaa lounasravintolasta ja pitopalvelutoiminnasta Helsingissä.  Fatima on asunut Suomessa jo vuodesta 1993.
– Ei Helsingissä montaa afrikkalaista ruokaa tarjoavaa ravintolaa ole. Me avasimme elokuussa,  ja Hämeentie 94:ssä on nyt toiminut pari kuukautta ravintola Safari. Mechelininkadulla on etiopilalaiseen keittiöön keskittynyt Kuningatar Saba. Itäkeskuksessa on kuulemma somalien avaama ravintola, mutta en tarkkaan tiedä missä se sijaitsee,  Richmond Ghanash summasi afrikkalaista ruokatarjontaa tullessaan juttelemaan kanssamme ruokailun aikana.

– Meidän tarjontamme on hyvin kasvispitoista ja yritämme ottaa asiakkaiden toiveet huomioon mahdollisimman hyvin. Esimerkiksi vegaanit ovat olleet erittäin tyytyväisiä buffamme tarjontaan.

Lista vaihtuu miltei päivittäin ja ruokavaihtoehtoja löytyy niin vegaani-, kasvis- kuin lihansyöjille. Myös gluteenittomat ruokavaliot on huomioitu. Yhdeksän ruokalajin buffa oli hyvin vegepainotteinen, mitä pidin isona plussana.
African Pots -buffassa on vaikutteita eri Afrikan maista, vaikka ruoka painottuukin Länsi-Afrikan keittiöön. Tarkoitus on ammentaa parhaita paloja eri puolelta Afrikkaa. Tarjolla on ghanalaisten, etiopialaisten ja nigerialaisen keittiön ruokalajeja. Teemapäiviäkin on. Etiopialainen Injera-leipä on erikoisuus. sitä syödään dippaamalla leipää erilaisiin tarjolla oleviin kastikkeisiin.  Torstaikeittona oli maapähkinäkeitto, joka oli ihanan täyteläinen. Se voisi olla afrikkalainen lohturuoka. Tosin tarjolla olleella chilikastikkeella lempeään, pähkinäiseen keittoon sai sellaisen potkun, että hiki nousi otsalle. Jäkiruoaksi tarjottu nigerialainen inkivääritee huumasi jo pelkällä tuoksullaan. Samoin sen kanssa tarjottu Puf Puf -munkki on mitä mainioin makea pala.
Tarjonta on hyvin kasvispainotteista, mutta buffassa on yleensä yksi liharuoka.

Afrikkalaisen ruoan makumaailma poikkeaa länsimaisesta tai itämaisesta. Vaikka ruoka onkin hyvää, siihen täytyy ehkä hieman totutella. Mutta jotain uutta se ruokafriikin makupaletille tarjoaa.  Makumaailma on lempeähkö, perheen pienimmillekin sopiva.

– Meidän on tarkoitus ensi vuonna aloittaa myös à la carte -lista. Samoin etsimme toista toimitilaa lähempää keskustaa, Ghansah valotti tulevaisuuden suunnitelmia.
Torstain 17.12.2015 ruokalista

Lounasbuffa maksaa 10 euroa ja mielestäni rahalleen saa vatsan täydeltä vastinetta.

African Pots toimii tiloissa, joissa aikaisemmin on ollut työväenopiston opetuskeittiö. Niinpä siellä  pidetään erilaisia afrikkalaisen ruoan kursseja, jotka ovat kuulemma olleet erittäin suosittuja. Hintaa kolmen tunnin ruokakurssilla on hintaa 50-70 euroa osallistujamäärästä riippuen.  Kurssille voi osallistua yksin tai kerätä keittiöön oman ryhmässä.
African Pots on myös catering-palvelu.
 Ps. Täällä pärjäsi loistavasti suomenkielellä. Paremmin kuin monissa keskustan ravintoloissa.
Lisää kuvateksti

African Pots
Mäkelänkatu 45, Helsinki

Avoinna ma-pe 11-16, la 13-18. Muulloin tilauksesta


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: African Pots tarjoaa afrikkalaista kotiruokaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *