African Pots tarjoaa afrikkalaista kotiruokaa

Afrikkalainen keittiö on vahvassa nousussa, väittävät trendinenät.
Vallilassa, aivan Mäkelänrinteen Uintikeskuksen vieressä avautui elokuussa African Pots -ravintola. 

Pistäydyin silloin maistamassa lounastarjonnan ja pidin kovasti afrikkalaisesta,
vegepainotteisesta ruoasta. Joulua edeltävällä viikolla piti käydä tarkistamassa mitä ravintolalle
kuuluu, kun afrikkalaista keittiötä on tehty suomalaisille tutuksi  jo viitisen kuukautta.

Mama Africa, Fatima Ushman ja Richmond Ghansah saavat asiakkaat viihtymään.


– Moikka, kiva nähdä taas. Kävitkin viimeksi silloin
syyskuussa, Richmond Ghansah tervehti
kun kävelimme sisään African Potsiin. Olin vilpittömän hämmästynyt. Mistä ihmeestä mies muisti, kun asiakkaita näyttää kuitenkin
käyvän ravintolassa tuvan täydeltä. Tuli
hyvä fiilis, täällä asiakas on tärkeä. 
Samalla mies alkoi esitellä torstain ruokalistaa, kuten jokaiselle asiakkaalle. Hän selitti kunkin ruokalajin kohdalla mistäpäin
Afrikkaa buffassa oleva herkku oli
kotoisin.  
 – Meillä on listalla jo noin 50 eri ruokaa ja tarjonta
vaihtelee päivittäin, hän jatkoi.
Buffan sisältö kerrotaan tarkasti ja ihan selkeäällä suomenkielellä.

Samanaikaisesti Mama Africa, Fatima
Ushman
, tuli täydentämään pöytää. Taas hämmästyin.
– Hi! Nice to see you again. 
I love the colour of your  blouse, Mama kommentoi naiselliseen tapaan turkoosia tunikaani. Soul Sister. Minulla oli tunne,
että olin todellakin tullut kavereiden luo safkalle.

Tuttu festareilta

African Pots -ravintolan ruoat ovat tuttuja erilaisilta
festareilta jo useiden vuosien ajalta. Afaes ry:n afrikkalainen ruokakoju on
löytänyt ystävänsä niin Alppipuiston tapahtumista kuin Maailma kylässä
-festareilta. 

Paikkaa pyörittää afrikkalaisten ja
afrikkalais-eurooppalaisten yhdistys Afaes ry.  Yhdistys synti alunperin suomen-afrikkalaisten
tueksi, helpottamaan maahantulijoiden 
kotoutumista. Yhdistyksen tarkoituksena on tehdä kantasuomalaisille
tutuksi afrikkalaista kulttuuria erilaisten työpajojen, tapahtumien ja muut
toiminnan kautta. Afrikkalaisia makuja tarjoava ravintola on mielestäni
erinomainen tapa lähestyä ja tutustua meille aika vieraaksi jääneisiin
kulttuureihin. 

Fatiman korissa on etiopialaista Injera-leipää.

– Perustimme African Potsin, jotta emme olisi niin
riippuvaisia ulkopuolisista rahoittajista. Kaikki ruoasta saamamme tuotto menee
toimintamme rahoittamiseen, Fatima Ushman kertoi. Hän vastaa lounasravintolasta
ja pitopalvelutoiminnasta Helsingissä. 
Fatima on asunut Suomessa jo vuodesta 1993.
– Ei Helsingissä montaa afrikkalaista ruokaa tarjoavaa
ravintolaa ole. Me avasimme elokuussa,  ja
Hämeentie 94:ssä on nyt toiminut pari kuukautta ravintola Safari. Mechelininkadulla on etiopilalaiseen keittiöön keskittynyt Kuningatar Saba. Itäkeskuksessa on
kuulemma somalien avaama ravintola, mutta en tarkkaan tiedä missä se
sijaitsee,  Richmond Ghanash summasi afrikkalaista ruokatarjontaa tullessaan juttelemaan kanssamme ruokailun aikana.

– Meidän tarjontamme on hyvin kasvispitoista ja yritämme
ottaa asiakkaiden toiveet huomioon mahdollisimman hyvin. Esimerkiksi vegaanit ovat
olleet erittäin tyytyväisiä buffamme tarjontaan.

Lista vaihtuu miltei päivittäin ja ruokavaihtoehtoja löytyy
niin vegaani-, kasvis- kuin lihansyöjille. Myös gluteenittomat ruokavaliot on
huomioitu. Yhdeksän ruokalajin buffa oli hyvin vegepainotteinen, mitä pidin
isona plussana.
African Pots -buffassa on vaikutteita eri Afrikan maista,
vaikka ruoka painottuukin Länsi-Afrikan keittiöön. Tarkoitus on ammentaa parhaita paloja eri puolelta Afrikkaa. Tarjolla on ghanalaisten,
etiopialaisten ja nigerialaisen keittiön ruokalajeja. Teemapäiviäkin on. Etiopialainen
Injera-leipä on erikoisuus. sitä syödään dippaamalla leipää erilaisiin tarjolla
oleviin kastikkeisiin.  Torstaikeittona oli
maapähkinäkeitto, joka oli ihanan täyteläinen. Se voisi olla afrikkalainen lohturuoka.
Tosin tarjolla olleella chilikastikkeella lempeään, pähkinäiseen keittoon sai sellaisen potkun, että hiki nousi otsalle. Jäkiruoaksi tarjottu nigerialainen inkivääritee huumasi jo pelkällä tuoksullaan. Samoin sen kanssa tarjottu Puf Puf -munkki on mitä mainioin makea pala.
Tarjonta on hyvin kasvispainotteista, mutta buffassa on yleensä yksi liharuoka.

Afrikkalaisen ruoan makumaailma poikkeaa länsimaisesta tai
itämaisesta. Vaikka ruoka onkin hyvää, siihen täytyy ehkä hieman totutella. Mutta
jotain uutta se ruokafriikin makupaletille tarjoaa.  Makumaailma on lempeähkö, perheen
pienimmillekin sopiva.

– Meidän on tarkoitus ensi vuonna aloittaa myös à la carte
-lista. Samoin etsimme toista toimitilaa lähempää keskustaa, Ghansah valotti
tulevaisuuden suunnitelmia.
Torstain 17.12.2015 ruokalista

Lounasbuffa maksaa 10 euroa ja mielestäni rahalleen saa
vatsan täydeltä vastinetta.


African Pots toimii tiloissa, joissa aikaisemmin on ollut
työväenopiston opetuskeittiö. Niinpä siellä 
pidetään erilaisia afrikkalaisen ruoan kursseja, jotka ovat kuulemma
olleet erittäin suosittuja. Hintaa kolmen tunnin ruokakurssilla on hintaa 50-70
euroa osallistujamäärästä riippuen. 
Kurssille voi osallistua yksin tai kerätä keittiöön oman ryhmässä.
African Pots on myös catering-palvelu.
 Ps. Täällä pärjäsi
loistavasti suomenkielellä. Paremmin kuin monissa keskustan ravintoloissa.
Lisää kuvateksti

African Pots
Mäkelänkatu 45, Helsinki

Avoinna ma-pe 11-16, la 13-18. Muulloin tilauksesta

Kommentit

Kommentoi juttua: African Pots tarjoaa afrikkalaista kotiruokaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Instagram

  • #tbm #graffiti #buenosaires #visitargentina🇦🇷
  • Tapasimme tänään lounaalla Franz J. Loackerin, jonka perheyrityksen biodynaamisen Valdifalco Morellino di Scansano 2016 -punaviinin Viini-lehti palkitsi helmikuussa Vuoden punainen luomuviini 2018 -arvolla. Viini on ehdolla myös Vuoden viiniksi, mutta tuleeko jättipotti kotiin selviää vasta illalla Viini Wine Awards -gaalaillallisella. Alkon perusvalikoimasta 16,48 e hintaan löytyvä viini sopii loistavasti paitsi pukinkonttiin myös joulupöytään! Ehkä kannattaisi käydä Alkossa asap? #viinilehti #viiniwineawards2018 #vuodenluomupunaviini
  • Juustoinen, täytetty uuniperuna...syysruokaa parhaimmillaan! #swisscheese #appenzeller #himahella #comingsoon‼️
  • Glögiaika! #seasonal #glögi #kehitystyökäynnissä
  • Asado at Argentina! Photo: @kaivos_jp  #tbm #donapaulawines #winetravel #foodtravel
  • Sometimes I feel born to be a paparazzi! #puertavallarta #visitpuertovallarta #vallartaadventures
  • Amos Rex and Massless! #hartwall #taiteellistuukoruoka #whataexperience

blonditiina

X