Himahella

Afternoon Tea - teehetki englantilaiseen tapaan

© Tiina Rantanen

Eipä taida olla televisiossa montaa brittisarjaa, jossa ei nautittaisi teetä. ”Panenko pannun liedelle? ”on yleensä jo toinen repliikki, kun kaveri tulee kylään. Teekupin äärellä tavataan ystäviä, mutta eihän se ole oikeastaan sen kummallisempi juttu ole kun meidän kahvikutsumme.

Lontoossa ravintola Ritz on legendaarinen paikka nauttia kello viiden tee. Kuva: Ravintola Ritz.

Iltapäiväteellä on pitkät perinteet Britanniassa. Vaikka normaalisti kolmen ja viiden välillä nautittavan Afternoon Tea – seremonian suosio onkin laskenut, Lontoossa on edelleen useita kahviloita ja ravintoloita, jotka pitävät perinnettä hengissä.

Herttuatar ja kurniva vatsa

Ennen teekulttuurin rantautumista Britanniaan päivän ateriat saarella koostuivat lähinnä aamiaisesta ja illallisesta. Aamiainen sisälsi silloin ale-olutta, leipää ja naudanlihaa –samat herkut ovat edelleenkin pitkälti edelleen brittikeittiön kulmakivet. 1700-luvun puolivälissä oli muotia siirtää ateriointia yhä myöhäisempään kellonaikaan. Nälkä alkoi kurnia kummasti suolissa kun ateriaväli venyi pitkäksi.

Himahellan lohileipä

Suomalaisella iltapäiväteellä voi tarjota vaikka lohileipiä

Iltapäiväteen äitinä pidetään Bedfordin herttuatar Annaa, jota alkoi iltapäivisin huikoa. Niinpä hän pyysi palvelijoitaan kuljettamaan huoneeseensa salaa pannullisen teetä ja muutaman leivän. Pian hän alkoi kutsua ystäviä viettämään kello viiden teehetkeä kanssaan.

© Tiina Rantanen

Piimäskonssit maistuvat hillon ja juustojen kanssa teen seurana. 

Herttuattaren iltapäiväteellä tarjoiltiin pikkuisia kakkuja, voileipiä (kurkku- ja kerrosvoileipiä), makeisia, sekä tietysti teetä. Kun herttuatar siirtyi Kuningatar Victorian hovinaiseksi Lontooseen, jatkoi hän teehetkiään kutsuen ystäviään teelle ja kävelylle Kensingtonin puutarhaan. Iltapäivätee, High Tea, oli tullut jäädäkseen kuninkaalliseen hoviin. Vielä 2000-luvullakin iltapäivätee on yksi brittiläisen kulttuurin tunnuspiirteistä.

© Tiina Rantanen

Juustokakku sopii teehetken makeaksi tarjottavaksi.

Hotellit vaalivat perinteitä

Iltapäivätee – toisin kuin työväestön suosima, tukevalla ruoalla ryyditetty kello kuuden tee – on olemukseltaan ollut aina yläluokkainen. Lontoon Ritz-hotelli on liki 100-vuotinen instituutio kun puhutaan kello viiden teestä. Aikoinaan hotellin iltapäivätee oli varsinkin shoppailupäiväänsä lopettelevien lontoolaisleidien suosiossa. Kanta-asiakkaiden joukossa oli myös monia kuuluisuuksia: pääministeri Winston Churchill, elokuvamoguli Charlie Chaplin, näyttelijätär Judy Garland ja kirjailija Evelyn Waugh. Tee tarjoillaan päivittäin viidessä kattauksessa: 11:30, 13:30, 15:30, 17:30, 19:30.

Puoli kuuden kattaus on ehdottomasti suosituin. Siihen ei juuri mahdu ilman pöytävarausta. Menu on lähes sama kaikissa iltapäiväteetä tarjoavissa paikoissa – asiakkaan eteen kannetaan listalta valittu tee, voileipiä, skonsseja ja valikoima erilaisia leivonnaisia. Sellaisissa hotelleissa kuin Ritz tai Savoy, iltapäiväteen hinta on alkaen 50 puntaa. Kallistahan se on, mutta bonuksena voi yrittää bongailla huippuhotelleissa kautta aikojen viihtyneitä julkkiksia ja valtioiden päämiehiä.

Himahella_tee_englanti

Legendaariset lontoolaishotellit Ritz ja Savoy tarjoilevat maistiaispalan brittiläisen yläluokan elämästä Afternoon Tealla.

Teehetki Helsingissä

Helsingissäkin voi nauttia teensä tyylikkäästi. Brasserie Kämp ja Salutorget arjoavat Afternoon Teata Pohjoisesplanadilla.

Brasserie Kämpin (Pohjoisesplanadi 29) iltapäivätee on saatavilla ennakkovarauksesta ma-la klo 15.00–18.00 ja su ennakkotilauksella. Hinta 25 €/henkilö sisältää haudutetun teen Kämpin valikoimasta sekä keittiö- ja leipurimestarin kokoelmat suolaisia ja makeita herkkuja. Lasillinen kuplivaa nostaa hinnan 30 euroon.

© Salutorget

Kuva: Ravintola Salutorget

Salutorgetin (Pohjoisesplanadi 15) teellä on hintaa 23,50 e/henkilö. Kattaukseen sisältyy skonsseja, sormileipiä, itsetehtyjä marmeladeja sekä pikkumakeita. Teetarjoilun saa myös vegaanisena. Teetä tarjotaan maanantaista lauantaihin kello 14-18.

Teetä ja sympatiaa toivottaa Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Afternoon Tea - teehetki englantilaiseen tapaan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.