Himahella

Äijäsafkaa eli Viikinkien burgerit

Vuosi sitten minulta tilattiin reseptikehitystä, jonka lähtökohtana oli Valhalla mauste- ja yrttilikööri. Koskenkorvapohjainen juoma on kotimainen vastine Jekulle. 
Oli aika mielenkiintoista lähteä funtsimaan ruokaohjeita tuotelähtöisesti, kun tässä tapauksessa kyse oli aika eksoottisesta mausteesta tai raaka-aineesta. No, kuvaillaanhan juomaa ihan tavallisin safkanlaitossa käytetyin adjektiivein. Likööri on lääkeyrttinen, lakritsinen ja hennon suolainen. Useampi pullo siinä Valhallaa kului, mutta safkoista tuli erinomaisia. Myös asiakkaan mielestä.  
Tässä yksi tuotekehityksen tulos eli Viikinkien hampurilaiset. 
Kuvat proggiksessa otti Jarno Kovamäki ja mallina toimi keittiömestari Oskari Kopio.
Viikinkien hampurilaiset
6 Reissumies- tai vastaavaa ruisleipää
6 Valhallan hampurilaispihviä 
6 rkl Valhalla majoneesia
6 viipaletta cheddar-sulatejuustoa
6 viipaletta käristettyä amerikanpekonia
1 annos karamellisoitua punasipulia
Tee mureketaikina sekoittamalla ainekset keskenään. Muotoile  massa kuudeksi pihviksi ja kypsennä ne joko paistamalla tai grillaamalla haluamaasi kypsyysasteeseen.
Grillaa tai paahda ruisleivät, kokoa hampurilainen laittamalla leivän väliin pihvi, Valhalla majoneesia, juusto- ja pekoniviipale sekä karamellisoitua sipulia.
Tarjoa heti.
Valhallan hampurilaispihvit
6 pihviä
1 kg naudan jauhelihaa
½ dl Valhalla likööriä
1 dl silputtua lehtipersiljaa
2-4  hienonnettua valkosipulinkynttä
3 tl suolaa
1 tl mustapippuria
Tee mureketaikina sekoittamalla ainekset keskenään. Muotoile  massa kuudeksi pihviksi ja kypsennä ne joko paistamalla tai grillaamalla haluamaasi kypsyysasteeseen.
Valhalla-majoneesi
noin 2 dl 
1 dl majoneesia
2 rkl karkeaa Dijon-sinappia
2 rkl ketsuppia
½ dl Valhalla likööriä
1 tl mustapippurirouhetta
Sekoita majoneesin ainekset keskenään.  Tarjoa hampurilaiskastikkeena tai  frittiruokien dippinä.
Karamellisoidut punasipulit
6 hampurilaiseen 
6-8 punasipulia
1 rkl oliiviöljyä
2 rkl muscavadosokeria
1 tl suolaa
½ dl Valhalla likööriä
2 dl vettä
Kuori ja viipaloi punasipulit ohuiksi renkaiksi. Kuumenna öljy paistokasarissa ja kypsennä sipuleita miedolla lämmöllä kunnes sipuli on kuullottunut ja saanut väriä.
Lisää muut ainekset ja sekoita. Anna sipulin hautua miedolla lämmöllä vielä 20 minuuttia kunnes neste on haihtunut.

Karamellisoidut sipulit säilyvät jääkaapissa pari viikkoa. Karamellisoidut sipulit maistuvat myös grillatun lihan lisäkkeenä.


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Äijäsafkaa eli Viikinkien burgerit

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *