Himahella

Anna Grotenfelt-Paunonen valmistui teesommelieriksi

 

© Tiina Rantanen

Vastavalmistunut teesommelier Anna Grotenfelt-Paunonen sai 24. toukokuuta puhelun teemestariltaan, ja sen jälkeen naisen oli vaikea saada hymyä pois huuliltaan. Anna on nyt toinen suomalainen, joka  on suorittanut International Tea Masters Association’in (ITMA) tea sommelier -tutkinnon.  Suomen ensimmäinen teesommelier on 2016 valmistunut Petra Ahlman.  Tee kuuluu olennaisesti yrittäjänaisen elämään, sillä hän pyörittää Suomen ainoaa englantilaista teehuonetta Juvalla, Etelä-Savossa.

Ihan ensimmäiseksi ei tule mieleen, että Juvalla saattaisi olla ruusukankain ja kukkatapetein sisustettu teehuone. Paikka, jossa saa peribrittiläistä iltapäiväteetä skonsseineen, kurkkuleipineen ja makeine leivonnaisineen.  Mutta TeaHouse Weihmannissa voi  nauttia englantilaisen teeperinteen mukaisesti valmistetuista  teekattauksista kiireettömästi  maaseudun rauhassa, vanhan sukukartanon tunnelmallisessa miljöössä. Anna Grotenfelt-Paunonen  on pyörittänyt TeaHouse of Wehmainsia sukutilallaan Wehmaan kartanossa vuodesta 2010.

© Tiina Rantanen

Paitsi tieto laajasta teevalikoimasta, myös teehuoneen herkullisten skonssien maine on levinnyt jo laajalle. Teehuoneella tehdäänkin 12 000 teekattausta vuosittain.

—  Turistejakin käy runsaasti ja ylättävän suuri osa heistä on brittejä. Brittiläinen teehuone keskellä suomalaista maaseutua on heistä niin omituinen tapaus, että siellhän on ihan pakko poiketa, Anna nauraa.

—  Valmistamme leivottavat tuotteet itse ja teemme mahdollisimman paljon yhteistyötä lähialueen tuottajien kanssa sekä käytämme luomutuotteita. Skonssitaikinankin sekoitamme vasta kun asiakas tekee tilauksen, joten tulipalokiireen kanssa ei teelle kannata poiketa, Anna kertoo, kun pöytiimme kannetaan juuri uunista tulleita suolaisia skonsseja.

© TeaHous of Wehmais

Toukokuinen skossibuffet teehuoneella. Kuva: TeaHouse of Wehmais

—   Kerran kuukaudessa katamme teehuoneelle kattavan skonssibuffetin. Buffetin sisältö vaihtelee joka kerta, mutta tarjolla on aina niin makeita kuin suolaisia skonsseja erilaisin lisukkein. Lisäksi haudutamme valmiiksi kolmea eri teelaatua, joista kaikista voi nauttia buffetin yhteydessä, Anna kertoo.

—  Valikoimassamme on noin 100 teelaatua, joista jokainen teen ystävä voi valita oman suosikkinsa. Teet  ovat myös myynnissä verkkokaupassamme, joten suosikkiaan voi tilata kotipannuun haudutettavaksi myös sitä kautta.

Paikalla nautittavien herkkujen lisäksi teehuoneella myydään teehen liittyviä tuotteita, lahjatavaraa, teekirjoja ja mm. Wehmaan maitotilan lehmien maidosta valmistettuja Juustoportin juustoja.

© Tiina Rantanen

 

Teesommelierin tutkinto oli kolmen vuoden urakka

 Vierailupäivänämme Annan ei tarvinnut ponnistella hymyilläkseen, pikemminkin hymy hiipi huulille ihan pyytämättä.  Aamulla Annan teemestari oli soittanut ja onnitellut viimeisen tenttinsä läpäissyttä uutta teesommelieria.  Kolmen vuoden urakka oli saatu päätökseen.

— Halusin käyttää siihen aikaa ja luin teoriapuolta enemmän kuin tutkinto varsinaisesti olisi vaatinut,  Anna kertoo.

Niinpä vastavalmistuneella teesommelierilla on laaja tietämys teen historiasta, tuotantoprosesseista ja kasvatuksesta sekä erilaisista lajikkeista.

Teesommelierin  opiskeluun kuuluu paljon maistelua ja eri teelaatujen tunnistusta. Aistinvaraisesti pitää osata tunnistaa onko tee vihreä, musta, valkoinen, oolong, keltainen vai vaikka pu’er. Osa koulutusta on myös teesekoitusten valmistaminen eri lajikkeista.

— Teetä on olemassa yli 10 000 eri lajiketta. Kun siihen lisätään vielä erilaiset sekoitukset ja erilaiset maustetut teet, määrä kasvaa huikeisiin mittasuhteisiin.

© Tommi Anttonen

Teetastingissa maistuoimme seitsemää teelaatua erilaisten ruokayhdistelmien kanssa. Kuva: Tommi Anttonen

Ruoan ja teen yhdistäminen on kiehtonut Annaa jo pitkään. Niinpä toimittajaryhmämme pääsi teetastingiin, jossa maistoimme seitsemää erilaista teetä niille suunniteltujen maistiaispalojen kanssa.  Kokeilimme miltä maistui mm. vihreä jasmiinitee vuohenjuuston kanssa tai savustettu, musta lapsang souchong -tee munakokkelin ja chorizo-makkaran kanssa. Ja täytyipä todeta, että teen ja ruoan yhdistäminen on samanlaista taidetta kuin viininkin kanssa pelatessa. Erinomaisia yhdistelmiä Anna oli maistettaviksimme kehitellyt. Rooiboksen ja vadelmajuustokakun yhdistelmä oli kerta kaikkiaan loistava. Juusto ylipäätään viihtyy erinomaisesti teen seurassa!

Tietysti utelimme teesommelierin omaa lempiteelaatua.

— Nautin eri teelaatuja eri tilanteissa ja olen hyvin kokeilunhaluinen. Mutta kevyesti hapetettu laadukas oolong on lempiteeni. Se muistuttaa vihreää teetä raikkaudeltaan, mutta hapettaminen tuo siihen luonteikkuutta ja voimaa.

Mutta ei teesommelier opiskelujaan tähän aio jättää. Nyt hän opiskelee kokiksi, ja valmistuu tähän ammattiin ensi syksynä.  Upsalan ekonomi, teesommelier , kokki, yrittäjä, maanviljelijän vaimo ja kahden pienen lapsen äiti – aivan uskomaton supernainen tämä Teehuoneen-Anna!

TeaHouse of Wehmais

Pieksämäentie 234, Juva

PS.

© Tiina Rantanen

Kesän 2018 uutuus teehuoneella ovat teecocktaili, joita saa alkoholipitoisina tai alkoholittomina versioina. Pääsimme maistamaan tervetuliaismaljan valkoisesta teestä ja seljankukkamehusta koottua, raikasta ja hellepäivään sopivaa teemocktailia.

 

 

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Anna Grotenfelt-Paunonen valmistui teesommelieriksi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *