Himahella

Antti-pasta - pekonispagetti, joka räjäytti somen

Maanantai-iltana (30.3.2015) ruokatoimittajalta meni iltatee väärään kurkkuun. Sosiaalisessa mediassa levisi väistyvän valtiovarainministerin ja SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen pekonispagetti-ohje. Ohje sisältää yli 10 000 kilokaloria ja lähes 400 grammaa tyydyttynyttä rasvaa.

Rinteen pekonipastassa on runsaasti pekonia, kermaa ja juustoa, kuva: Elvi Rista, copyright: Otavamedia

Rinne täsmensi myöhemmin, että ohje on 10 hengelle, mutta siinä on vähän poliittisen selittelyn makua. Kuivaa pastaa varataan 75 g/ruokailija, eli Antin pasta olisi sen mukaan mitoitettu 6-7 hengelle.

Antti Rinne on tunnettu elvyttävän talouspolitiikan puolestapuhujana. Rinteen käsialaa olevan pastan jälkeen elvytykselle voi ollakin tarvetta.

Reseptin raaka-aineet ovat seuraavat:

800 g pekonia 1,5 kpl punaista paprikaa 6 isoa valkosipulinkynttä 1 tl jauhettua mustapippuria 800 g mustaleimajuustoraastetta 500 g spagettia 6 dl vispikermaa (38 % rasvaa) 5 rkl oliiviöljyä

Koko ohje löytyy täältä. (Linkki poistettu)

Kattilallinen pekonispagettia sisältää rasvaa lähes 800 grammaa, josta noin 400 grammaa on tyydyttynyttä rasvaa. Eli 50 % koko rasvamäärästä ja 34 % koko aterian kaloreista. Ravitsemussuosituksissa tyydyttynyttä rasvaa suositellaan olevan maksimissaan 33 % kaikista rasvoista ja 10 % kaikista nautituista kaloreista. Nälkä lähtee pekonispagetilla varmasti, mutta verisuonet huutavat hoosiannaa.

Pekoni sisältää paljon kovaa rasvaa, kuva: Pekka Holmström, copyright: Otavamedia

Rasvan laatu on iso ongelma

Olen surffaillut paljon Facebookin erilaisissa ruokaryhmissä, joissa tavalliset ihmiset jakavat ruokaohjeitaan kuvien kera. Se on ollut hyvin silmiä avaava kokemus ruokaohjeita työkseen rustaavalle. Siinä kun terveystietoinen fittnes-kansa syö kuin puput, ”tavisohjeissa” käytetään reippaasti kermaa tai ruoka kuorrutetaan lähes puolella kilolla juustoraastetta.

Perinteinen, herkullinen siskonmakkarakeittokin pitää nyt aateloida 250 grammalla sulatejuustoa. Suomalaiset ovat todella sisäistäneet mainoslauseen: ”Kerman kera siitä saa kaksin verroin parempaa”. Suomi tarvitsee elvytystoimenpiteitä mitä pikimmin myös kotiruokarintamalla.

Välimeren ruokavalio vai trendikäs viikinkidieetti?

Voiko herkullista ruokaa valmistaa ilman voita, sokeria, suolaa, juustoa ja kermaa? Tarkoittaako terveellisyys sitä, että ruoasta puuttuu maku? Ei, ei ja ei.

Kukapa ruokafriikki ei pitäisi italialaisista, espanjalaisista tai kreikkalaisista ruoista? Välimeren ruokavalio on kasviöljyyn, kasviksiin, viljaan sekä kohtuullisesti käytettyihin meijerituotteisiin ja kalaan perustuva ruokavalio, jonka palanpainikkeeksi holautellaan viiniä. Sitä noudattavilla sepelvaltimotauti pysyy harvinaisena. Ja elämä kuulostaa silti nautinnolliselta.

Pastasta saa myös terveellisen aterian, kuva: Pekka Holmström, copyright: Otavamedia

Alkuvuodesta on kohkattu viikinkidieetistä, jonka muotiraamattu Vogue nosti tammikuussa kanteensa otsikolla ”Syö kuin viikinki – uusi muotidieetti”. Viikinkidieetin taustalla on kuitenkin suomalaisjohtoinen tutkimusprojekti, joka on jatkunut jo useita vuosia.

Pohjoismaista ruokavaliota käsittelevää yhteispohjoismaista projektia vetää Itä-Suomen yliopiston professori Matti Uusitupa. Pohjoismainen ruokavalio eli juuri se viikinkidieetti on johdettu ravintosuosituksista, jotka ovat suomalaisille suhteellisen tuttuja. Meidän tulisi syödä enemmän kasviksia, vähemmän lihaa ja suosia kauden tuotteita.

Kyllä sitä rasvaa voidaan käyttää runsaastikin, jos se on oikean laatuista ja jos sen antama energia myös kulutetaan. Vuoden toiseksi suurin ruokajuhla on nyt täällä. Muutaman päivän ajan on lupa herkutella hyvällä omallatunnolla. Mikään dieetti ei siihen kaadu. Tärkeintä on kuitenkin se, mitä ja miten siellä arkena kotikeittiössä kokataan.

Terveisin Blonditiina

Kuvat: Elvi Rista ja Pekka Holmström/Otavamedia


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Antti-pasta - pekonispagetti, joka räjäytti somen

Pyykkäri

Miten tällaisesta reseptistä voi närkästyä? Tällaista ruokaa Suomessa syödään. Antti Rinteen suomalainen keski-ikäinen kroppa näyttää, että pekonia ja makaraa on syöty. Uskon, että hän – niinkuin tuhannet muut suomalaiset – pitävät tätä ruokaa herkkuna.

Kaduilla, kaupoissa ja kauppakeskuksissa kävellessä voi helposti nähdä, että suuri osa Suomen kasaa syö ihan jotain muuta kuin salaatteja ja vihannesruokia ja juovat muuta kuin vettä ja smoothieita. Cokikset ja perunalastut, olut, makkara ja grilliherkut – niillä monet elävät.

Himahellan Tiina

Olet valitettavasti oikeassa. Mutta on edesvastuutonta ( tosin tässä tapauksessa ehkä ajattelematonta) poliittiselta päättäjältä levittää tällaista ruokaohjetta, jossa on lähes kaikki mahdolliset ravitsemukselliset virheet. Näin syömällä Suomi sairastuu, ei nouse. Kun ruokatoimittajana yrittää puhua terveellisen kotiruoan puolesta ja tehdä työkseen myös sellaisia, tällaiset 10 000 kalorin rasvapommit ovat kuin tiskirätti korville.

Mutta uutisten mukaan Antti-pastaa on jaettu vaalitilaisuuksissa hyvällä menestyksellä. Näin Suomi todellakin syö.

AJohannes

Aika ”populistista” puhua niistä ”10 000 kalorin rasvapommeista” – ikäänkuin nyt sellaisen latauksen ahmisi joku edes päivässä. Olennainen pointti, joka hukkui, on se, että tuolla ravinnolla jaksaa pitkään, eikä tarvitse jatkuvasti syöpötellä, kuten kasvisten ja hedelmien kanssa menee – eivät ne tuo pitkäkestoista jaksamista.
Tuota tuhtia pastaahan voi rikastuttaa miten vain haluaa.

Itse juon maitoa enkä pilalle käynyttä mehua = viini ; ei-terveellinen alkoholituote!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.