Himahella

Appelsiinijallu ja liekitetyt appelsiiniohukaiset

Appelsiinijallu vaatii pari viiikkoa aikaa maustuakseen. © Tiina Rantanen

Maaliskuisena tiistaina pääsin osallistumaan lehdistömatkalle Tammisaaressa sijaitsevalle Bovikin luomutilalle. Tällä ikimuistoisella reissulla ravintola Nokan keittiöpäällikkö Ari Ruoho valmisti vieraille kielenvieviä lammasherkkuja, mm. liekitti meille lampaanmunuaisia. Harvinaista herkkua ruokatoimittajallekin! Lampaanmunuaiset kypsennettiin nopeasti voissa pannulla, mukana oli pari rosmariininoksaa ja hieman possun silavaa. Mausteina oli vain suolaa ja pippuria. Liekitykseen Ari käytti valmistamaansa appelsiinijallua, jonka resepti oli tietenkin saatava. Se on hyvin yksinkertainen:

Appelsiinijallu

1 pullo yhden tähden Jaloviinaa (tai vaihtoehtoisesti brandyä tai konjakkia)

3 (luomu)appelsiinin kuoret

  1. Pese appelsiinit astianpesuaineella, huuhdo ja kuivaa hyvin.
  2. Kuori appelsiinit perunankuorimaveitsellä, poista tarkasti kuoren valkoinen osa.
  3. Kaada viinasta noin desi toiseen astiaan ja pane appelsiininkuoret pulloon. Lisää viinaa niin, että pullo on aivan täynnä.
  4. Anna appelsiinijallun maustua ja tekeytyä pari viikkoa ennen tarjoilua huoneenlämmössä. Kääntele pulloa silloin tällöin.

Appelsiinijallu on hyvää sellaisenaan tai jäiden kanssa. Käytä sitä ruoanvalmistuksessa liekittämiseen, (suklaa)kakkujen kostuttamiseen tai mausta jallulla vaikka aikuisten kaakao.

Nokan keittiöpäällikkö Ari Ruoho käytti appelsiinijallua lampaanmunuaisten liekittämiseen. © Tiina Rantanen

Flambeeraus-termi tulee ranskan kielen flambé-sanasta, jolla tarkoitetaan liekitettyä ruoka-annosta. Liekittäminen ei varsinaisesti ole ruoan kypsentämistä, vaan tavallisesti vain näyttävä loppusilaus. Ruoan päälle kaadetaan vahvaa alkoholia, joka sytytetään palamaan. Alkoholi haihtuu liekkien myötä, mutta sen aromi siirttyy ruokaan. Siinä koko juttu pähkinänkuoressa.

Kuten monet asiat ruoanvalmistuksen saralla, flambeerauskin syntyi vahingossa. Tunnetuin liekitetty jälkiruoka on Crêpes suzette, tuo jumalainen appelsiinikastikkeessa uitettu lettu. Ruokalajin väitetään nähneen päivänvalon Monte Carlossa 1895 kun Walesin prinssi, josta myöhemmin tuli kuningas Edward VII, oli seurueineen päivällisellä Cafe de Paris -ravintolassa.

Jälkiruokana oli kreppejä appelsiinikastikkeesa. Tarjoilijana toiminut teini-ikäinen Henri Charpentier kaatoi vahingossa liköörin kreppien päälle ja ruoka leimahtikin tuleen kynttilän liekistä. Vahinkoflambeerauksen seurauksena ruoasta levinnyt tuoksu oli huumaava ja räiskäleet saivat ennen kokemattoman hienon maun. Prinssi tiedusteli Charpentierilta miksi hän aikoo juuri luomaansa uutta ruokalajia kutsua. Charpentier nimesi vahingonlaukauksensa prinssin seurueeseen kuuluneen kauniin, Suzette-nimisen ranskattaren mukaan.

Liekitetyt appelsiiniohukaiset ovat klassikkoruoka. © Tiina Rantanen

 

Liekitetyt appelsiiniohukaiset

LETTUTAIKINA

3  kananmunaa

3 dl maitoa

2 ½ dl vehnäjauhoja

ripaus suolaa

1 tl vaniljasokeria

PAISTAMISEEN

50 g voita

PANNULLE

3/4 dl sokeria

75 g voita

1  appelsiinin puristettu mehu ja raastettu kuori

3/4 dl  appelsiinijallua

LIEKITYS

1/2 dl appelsiinijallua

  1. Riko munien rakenne kulhossa. Lisää maito, vehnäjauhot ja suola. Sekoita, kunnes taikina on tasaista. Anna taikinan turvota jääkaapissa tunnin ajan.
  2. Paista letut voissa keskilämmöllä ja nosta ne lautaselle sivuun.
  3. Pese appelsiini ja raasta kuori. Sulata sokeri ja voi pannussa. Lisää pannulle appelsiinimehu ja appelsiininkuoriraaste. Kiehauta ja alenna lämpöä. Lisää appelsiinijallu.
  4. Kastele ohukaiset apppelsiinisiirapissa molemmin puolin ja taita kolmioiksi. Nostele letut takaisin pannulle.
  5. Lisää appelsiinijallu pannulle, kuumenna ja sytytä seos palamaan. Kääntele pannua niin, että alkoholi palaa tasaisesti ja kauho kastike lettujen päälle.

Tarjoa vaniljajäätelön ja mansikoiden/appelsiinilohkojen kanssa. Tarjoa appelsiinijallua lettujen avecina.

Herkullisia hetkiä toivottaa

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Appelsiinijallu ja liekitetyt appelsiiniohukaiset

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *