MAINOS | Appenzeller
MAINOS |  Himahella

Appenzeller-pizzakuusi ja -kanapeet - jouluista sormisyötävää

Appenzeller-pizzakuusi on helppo ja herkullinen sormisyötävä. © Tiina Rantanen

Joulusesonkina tavataan läheisiä ihmisiä illanistujaisten merkeissä.  Helpot sormitarjottavat, Appenzeller-kuusi ja  Appenzeller-kanapeet syntyvät helposti ja näppärästi muiden joulukiireiden keskellä. Maun kuitenkaan kärsimättä. Onhan sormisyötävien maun salaisuus  Sveitsin aromikkain juusto.  Appenzelle-juustot ovat myös arvostettu joululahja tai tuliainen.

Pitkään kypsytetyt Appenzeller-juustot kuuluvat jouluun. © Tiina Rantanen

Miltä maistuisi juustotasting? Anna Appenzeller® -juustoja lahjaksi

Yhä useammat ihmiset arvostavat lahjaa, joka tarjoaa elämyksen ja katoaa parempiin suihin. Juustovalikoima on perinteinen joululahja, mutta juustot sopivat myös erilaisten nyyttärikutsujen viemisiksi. Juustotuliainen voi sisältää vain yhtä juustolajia sen eri kypsyysasteissa. Niistä voi järjestää juustotastingin, jossa on mahdollista vertailla kypsytyksen vaikutusta juuston makuun.  Sveitsiläistä Appenzeller®-juustosta löytyy seuraavat kypsyysasteet:

Appenzeller® Mildly spicy (3 kk)

Appenzeller® Mildly spicy-juusto on yksi Sveitsin kaikkein suurimpia juustoerikoisuuksia.  Miedosti maustettua Appenzeller® Mildly spicy-juustoa hoidetaan kellarissa vähintään kolmen kuukauden ajan yrttiliemellä. Mildly spicy -juuston tunnistat hopeisesta etiketistä.

Appenzeller® Bio mildly spicy (3 kk)

Syksystä 1996 lähtien Appenzeller®-juustoa on valmistettu myös luomumaidosta.  Luonnonmukaisen Appenzeller® -juuston erotat juustotiskissä Bio-kuorileimasta ja BIO-sanasta etiketissä. Juuston maku on sama kuin yhtä kauan kellaroidun Appenzeller® Mildly spicy-juuston.

Appenzeller® Strongly spicy (4 kk)

Appenzeller® Strongly spicy -juusto saa vahvan, mausteisen makunsa kypsyessään kellarissa vähintään neljä kuukautta. Appenzeller® Strongly spicy -juuston tunnistaa kultaisesta etiketistä.

Appenzeller® Extra spicy (6 kk)

Tämä Appenzeller®-perheen jäsen on todellista juustojen aatelia, sillä se on kypsynyt kellarin uumenissa vähintään kuusi kuukautta. 5 ½ kk:n ikäisenä juustojen erikoisasiantuntijat kontrolloivat jokaisen tahkon kypsymisasteen ja valikoivat ainoastaan parhaimmat tahkot Appenzeller®-juustoista kypsytyksen loppusuoralle. Extra spicy-juuston tunnistaa mustakultaisesta etiketistä.

Appenzeller® Superior spicy  (9 kk)

Superior spicy on Appenzeller® -perheen uusin tulokas. Luonteeltaan pikantin ja tasapainoisen juuston pinnalla on suolakiteitä. Juuston maku on pyöreän kermainen. Yhdeksän kuukautta kellareissa kypsytetty Superior spicy maistuu yllättävästi erilaiselta kuin muut  Appenzeller®-perheen jäsenet.  Superior spicyn tunnistat pinkistä etiketistä.

Pizzakuusen herkullisuuden salaisuus on 6 kk kypsytetty Appenzeller Extra Spicy -juusto © Tiina Rantanen

Appenzeller-pizzakuusi

3-4 hengelle sormisyötävänä

lakto-vegetaarinen

1 pkt tuorepizzataikinaa tomaattikastikkeen kanssa ( sis. 400 g pizzataikinaa, 200 g tomaattikastiketta)

150 g Appenzeller Extra spicy -juustoa raastettuna

Lisäksi

10 kirsikkaluumutomaattia

10 mustaa, kivetöntä oliivia

1 dl silputtua lehtipersiljaa tai oreganoa

(1-2 hienonnettua valkosipulinkynttä)

50 g voita sulatettuna

  1. Kauli taikina jauhotetun leivinpaperin päällä hieman ohuemmaksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi .
  2. Tee taikinasta kuusi leikkaamalla taikinapyörällä viillot taikinan yläosan keskikohdasta alaosan reunoihin. Saat kolme kolmiota.
  3. Levitä puolet pizzakastikkeesta isolle kolmiolle ja ripottele tomaattikastikkeen päälle 3/4 osa juustoraasteesta. Kauli pienemmät reunakolmiot yhteen toiseksi samanlaiseksi kuusikolmioksi, voitele lopulla tomaattikastikkeella ja aseta levy täytteen päälle. Painele reunat kiinni toisiinsa.
  4. Leikkaa taikinapyörällä kuuseen molemmin puolen sormenlevyisiä ”oksia” siten, että jätät taikinan keskelle reilun sentin paksuisen rungon.
  5. Käännä jokainen taikinaoksa parille kierteelle.
  6. Koristele kuusi kirsikkatomaateilla ja mustilla oliiveilla. Ripottele pinnalle loput juustoraasteesta.
  7. Paista leivonnaista 225-asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia tai kunnes se on kullanruskea.
  8. Sulata voi ja sekoita joukkoon silputtu lehtipersilja ( ja hienonnetut valkosipulinkynnet.) Voitele lämmin pizza voisulalla.
  9.  Jokainen vieras voi repiä  lämpimästä pizzakuusesta paloja nyhtöleivän tapaan.
Pizzakuusen kanssa maistuu italialainen punaviini. © Tiina Rantanen

Viinivinkki:

Niin Appenzeller-pizzakuusen kuin juustoisten kanapeitten kanssa maistuu italialainen punaviini, esimerkiksi  täyteläinen, tanniininen, hapankirsikkainen, kypsän karpaloinen, mausteinen, tamminen Villa Antinori Rosso, 18, 99 e.

 

Appenzeller-kanapeet syntyvät kolmesta aineksesta. © Tiina Rantanen

Appenzeller-kanapeet

1 pkt ( 600 g) lehtitaikinaa

150 g  Appenzeller Extra spicy -juustoa raastettuna

1 dl rouhittuja pähkinöitä ( saksan- tai pekaanipähkinää)

  1.  Avaa sulanut taikinalevy taitoksistaan. Sekoita keskenään juustoraaste ja pähkinärouhe ja ripottele sitä taikinalevylle. Käännä lyhyet sivut (päädyt) keskelle niin, että ne tulevat vastakkain.
  2.  Ripottele taas taikinalle juustoraasteseosta  ja taita tämän jälkeen taikina toiseen suuntaan eli niin, että kapeat sivut kohtaavat keskellä.
  3. Laita vielä kolmannen juustoraastetta pintaan  ja taita taikina samaan suuntaan kuin toisella kerralla, mutta nyt vain kaksinkerroin. Näin syntyy paksu kapea tanko.
  4. Laita taikinapötkö kylmään vähintään puoleksi tunniksi. Leikkaa taitellusta taikinapötköstä terävällä veitsellä noin sentin paksuisia viipaleita ja laita ne uunipellille, ripottele pinnalle pähkinärouhetta ja juustoraastetta.
  5. Paista 225-asteisen uunin keskiosassa n. 10-15 min kauniin värisiksi.  Jäähdytä peittämättä, jotta kanapeet pysyvät rapeina.

    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Appenzeller-pizzakuusi ja -kanapeet - jouluista sormisyötävää

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *