Himahella

Apulian paras ravintola - Antichi Sapori

Pietro Zito on Apulian tunnetuin keittiömestari. © Pietro Zito/ Antichi Sapori © Pietro Sito/ Antichi Sapori

Montegrosson kylä on Apuliassa keskellä ei mitään. Se sijaitsee noin 18 kilometriä Andriasta, apulialaisesta kaupungista, jossa on 100 000 asukasta. Alue ei ole kuuluisa mistään erityisestä, ehkäpä vain Castel del Montesta, keisari Fredrik II:n metsästysmajasta. Montegrossoon ajettaessa kyltti toivottaa tervetulleeksi “Öljyn kaupunkiin”.

Montegrosso oli vuosikymmeniä vain kylä, jossa harjoitettiin maataloutta ja jonka asukkaat tienasivat leipänsä pääasiassa oliivien kasvatuksella. Matkailijat painoivat kaasua Montegrosson kohdalla.  Kunnes vuonna 1992 keittiömestari Pietro Zito nosti Montegrosson Italian kulinaariselle kartalle perustaessaan  kylään Antichi Sapori -nimisen ravintolan. Ravintolan, jonka nimi tarkoittaa muinaista keittiötä.

Apulian kuuluisin keittiövelho

Pietro Zito on yksi Apulian kuuluisimmista keittiömestareista ja Slow Food -liikkeen varhainen lähettiläs, joka gastronomisen asevarustelun sijasta uskoo yksinkertaisuuteen. Hänen pienestä ravintolastaan on tullut Italian Slow Food -liikkeen pyhiinvaelluspaikka. Zitolla ei ole tähtiä, vaikka ravintolan ovenpieli on täynnä Michelin tarroja. Viimeisin vuodelta 2018. Ravintola on valittu niin Apulian parhaaksi  ravintolaksi kuin Italian parhaaksi osteriaksi.  Mm. The Guardian -lehden ruokakriitikot valitsivat Pietro Ziton luomukset yhdeksi kymmenestä ikimuistoisimmista aterioista Italiassa.

”Perheeni on kotoisin Montegrossosta. Isäni Francesco oli maanviljelijä ja äitini Concetta kotirouva. Kotona söimme orecchiette-pastaa ja rapinia, mutta myös kikhernepataa, pane cottoa eli keitettyä leipää, bruschettaa ja tomaatteja, villivihannessalaatteja, hyvää oliiviöljyä, hyvää leipää. Nämä ovat vanhoja ruokia, joista Andriaa ja Montegrossoa ympäröivä alue tunnetaan. ”, Pietro Zito kertoo The Guardian -lehden haastattelussa.

” Kun 1990-luvun alussa laitoin ruokalistalle näitä vanhoja perinneruokia, monet pitivät minua hulluna. Tässä kaukaisessa maailmankolkassahan asui vain maanviljelijöitä, jotka söivät kotonaan juuri sitä ruokaa, jota tarjoilin ravintolassa. Yhtä hyvin olisin voinut yrittää myydä jääpaloja eskimoille.”

Kaikki Antichi Sapori -ravintolan vihannekset ovat biodynaamisesti viljeltyjä. © Pietro Zito/ Antichi Sapori © Pietro Sito/ Antichi Sapori

Ravintolan ruokafilosofia on selkeä: lähes kaikki, mikä menee pataan, tulee omasta 15 000 m2 puutarhasta. Nykyisin asiakkaat matkustavat ympäri Apuliaa tutustumaan  Ziton ”cuccina poveraan” – köyhän miehen keittiöön. Ravintola on aina täynnä ja pöytävarauksia tehdään jopa kolme kuukautta etukäteen.

Koska Antichi Sapori on osa Slow Food -verkostoa, se on sitoutunut säilyttämään alueellisia ruokaperinteitä sekä käyttämään alkuperäisiä vihanneksia ja eläintuotteita. Niinpä  keittössä käytetään vain raaka-aineita, jotka kasvavat tai jotka tuotetaan 20 kilometrin säteellä ravintolasta. Näin elintarvikkeille ei tule pitkiä kuljetusreittejä, jotka saastuttavat ympäristöä. Raaka-aineet tulevat paikallisilta meijereiltä, teurastajilta, öljyn- ja viinintuottajilta.

Orechiette-pasta syntyy käsityönä. © Pietro Zito / Antichi Sapori © Pietro Sito / Antichi Sapori

”Yhteensä 20 paikallista perheyritystä tekee meille töitä: kotirouvat toimittavat meille käsin valmistettua orecchiette-pastaa, maanviljelijät tuoretta vuohenjuustoa ja öljyntuottajat puristavat oliiviöljymme. Kaikki vihannekset salaatit, hedelmät ja kananmunat tulevat omasta puutarhastamme.  Ja ne ovat biodynaamisesti viljeltyjä.”

Ravintolan viinilistalla on viinejä vain Apulian ja Basilicatan alueelta. Ravintolan suosion myötä alueelle on syntynyt uusia meijereitä ja luomutiloja.  Alueelle on palannut jopa lampaankasvattajia eläintensä kanssa. Lisäksi  ravintolassa käytetään vain oliiviöljyä, joka on peräisin Andriasta ja Montegrossosta.

Mestarilla on myös seuraajansa – yhdeksän paikallista ristorantea tai osteriaa kulkee Montegrossossa Pietro Ziton viitoittamalla tiellä. Yksinkertainen on täällä kaunista! Todella kaunista.

Tässä kuvallisia makupaloja ravintolavierailultani Antichi Saporissa 6.9.2018.  Tasting menun hinta oli 38 euroa ja sen tarjosi Interbrands/ Jaana Virkki. 

Antichi Sapora antoi herkullisen käsityksen apulialaisesta ruokakulttuurista. © Tiina Rantanen

Antichi Sapori

Piazza Sant’Isidoro, 10 Montegrosso (frazione) Andria (BT) – Italia

Huom! Varaukset vain puhelimitse numerosta +39 0883 569529.


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Apulian paras ravintola - Antichi Sapori

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *