Himahella

Banaanikana - makumuisto 1980-luvulta

Banaanikana on retroruoka 1980-luvulta. © Tiina Rantanen

Banaanikana ja Slaavilainen kanapata ovat makumuistojani 1970-80 -luvun vaihteesta.  Jo äitini valmisti silloin banaanikanaa grillatusta broilerista, käristetystä pekonista, chiliketsupilla ja currylla maustetusta kermavaahdosta. Slaavilainen kanapata oli puolestaan Valion kaikissa naistenlehdissä lanseerama ohje, jossa oli paloiteluta broileria, paprikaa, valkosipulia, tomaattisosetta, kermaa ja smetanaa sekä sinihomejuustoa murenneltuna. Siis 80-luvun alun Igorin kana.

Palmusunnuntaina fuusioin nämä ohjeet ja niinpä Blondikeittiössä syntyi retroruoka, joka maistuu keväisellä sunnuntailounaalla. Kevytruokaa tämä ei todellakaan ole, mutta juhlapöydässä ei kaloreita lasketa!

Banaanikanassa maistuu sinihomejuusto, tomaatti ja chili. © Tiina Rantanen

Retrohenkinen banaanikana

4-6 annosta

gluteeniton

Valmistusaika: 45-50 minuuttia 

4-6 (marinoitua) broilerin rintafileetä

tilkka öljyä

1 pkt (170 g) amerikanpekonia

2 banaania

1 punainen paprika

2 dl kuohukermaa

1 dl ketsuppia

1 tl sirachaa

2 tl currya

 150 g sinihomejuustoa murennel4tuna

Koristeeksi

terttu kirsikkatomaatteja

 

  1. Voit valmistaa ruoan joko siten, että käytät kokonaisia rintafileitä tai vaihtoehtoisesti teet niistä suikaleita. Kuumenna tilkka öljyä pannulla ja ruskista broilerin fileet nopeasti molemmin puolin. Pane liha uunivuokaan.
  2. Suikaloi pekoni ja käristä se rapeaksi omassa rasvassaan. Viipaloi banaanit ja paprika, josta siemenet on poistettu. Pane pekoni, banaaniviipaleet ja broilerisuikaleet uunivuokaan.
  3. Sekoita keskenään kerma, ketsuppi, chilikastike, curry ja murenneltu sinihomejuusto. Levitä se vuoan päälle. (Pane koristeeksi terttu kirsikkatomaatteja, mutta tämä ei ole välttämätöntä.)
Kokoa banaanikanan ainekset kerroksittain uunivuokaan. © Tiina Rantanen

4. Kypsennä banaanikanaa 200 asteisessa uunissa noin 20-30 minuuttia.  Tarjoa keitetyn basmatiriisin ja vihersalaatin kanssa. 

Banaanikanan voi koristella pistämällä pinnalle ennen uuniinmenoa tertun kirsikkatomaatteja. © Tiina Rantanen

Viinivinkki

Banaanikanan kaveriksi sopii chileläinen kuiva, kypsän herukkainen ja kevyen mausteinen  Tarapacá Sauvignon Blanc Chardonnay Viognier , 8.99 e.

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Banaanikana - makumuisto 1980-luvulta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *