Himahella

Blinipizza eli valkoinen mätipizza, jossa hävikki muuttuu herkuksi.

Pizza syntyi bliherkuttelun jämistä eli mädistä, sipulista ja sienisalaatista.

Kummasti sitä pizzaa rupeaa tekemään mieli kinkun ja joululaatikoiden jälkeen. Kinkkupizza ei minulle kuitenkaan uppoa tässä vaiheessa elämää.

Käytyäni  kinkunsulatusjumpassa, tein Pizza Biancon niistä blinipöydästä jääneistä aineksista, jotka pitäisi vielä hyödyntää ennen kuin niille saapuu noutaja. Mäti kun on herkkä pilaantumaan.
Pizzan täytteet ovat samat kuin blinen lisäkkeet.
Niinpä duunasin sellaisen pizzan, jota en ole aikaisemmin tehnytkään, nimittäin mätipizzan, jossa ei ole lainkaan juustoa. Vaikka itse kehunkin, tuli aivan mielettömän hyvää.
Pizza vaihe vaiheelta: esipaista pohja, käytä sienisalaatti ja sipuli uunissa, viimeistele mädillä ja rucolalla.

 

 Blinipizza tai valkoinen mätipizza 
POHJA
2 dl vettä
15 g hiivaa tai 2 tl kuivahiivaa
5 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
1 tl sokeria
2 rkl öljyä
TÄYTE
2-3 dl suolasienisalaattia, jossa on sipulia.
1, 2 dl smetanaa
1 punasipuli
noin 100 g kirjolohenmätiä
ripaus mustapippuria
rucolaa
Pane uuni kuumenemaan 250 asteeseen.  Pane samalla pelti uuniin. Kuuman pellin avulla saat pizzaasi rapean pohjan.
Tee pizzapohja. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää suola, sokeri ja öljy. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se jauhoihin ja käytä lämpimämpää taikinanestettä (42 astetta). Lisää vehnäjauhot vähitellen ja vaivaa taikina kimmoisaksi palloksi. ( Minä teen pizzapohjan aina monitoimikoneella. Silloin kuivat aineet mitataan koneen kulhoon ja koneen käydessä lisätään vesi, johon hiiva on liuoitettu. Kuivahiiva on tietty jo jauhojen joukossa. Myös öljy on veden seassa. Kun taikina on muodostunut koneessa palloksi, se on valmis.) Kohota pohjaa puolisen tuntia.
Kauli taikina ohueksi levyksi  leivinpaperin päällä ja siirrä se sillä kuuman uunipellin päälle. Esipaista pohjaa viitisen minuuttia tai kunnes se saa hieman väriä.
Leikkaa kuorittu punasipuli hyvin ohuiksi suikaleiksi tai renkaiksi. Sekoita smetana suolasienien joukkoon.
Levitä sienisalaatti pizzapohjan päälle. Ripottele pinnalle punasipulirenkaat.
Paista pizzaa uunissa noin 10 minuuttia tai kunnes sipuli saa hieman väriä.
Ota pizza uunista ja lusikoi pinnalle mätiä haluamasi määrä. Rouhi päälle hieman mustapippuria.  Viimeistele pizza rucolalla ja nauti tulikuumana.
Maistui aivan mielettömän hyvältä kylmän oluen kanssa!

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Blinipizza eli valkoinen mätipizza, jossa hävikki muuttuu herkuksi.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *