Himahella

Blinit eli venäläiset lettukestit

Tammi-helmikuun sesonkiherkku on blinit. © Tiina Rantanen

Sydäntalvella herkutellaan blineillä, eikä näissä ruokabakkanaaleissa rasvan käytössä pihtailla!

Meillä tammikuuta rummutetaan blinisesonkina varsinkin ravintoloissa, joiden listoille bliniviikot ilmestyivät 1990-luvulla. Mutta kotimaasaan Venäjällä blinit kuuluvat erityisesti laskiaisperinteeseen. Helmikuun puoleenväliin sijoittuva laskiainen onkin blinibileineen varsinaista rasvatankkausta, jolla varustaudutaan 40 päivän pituista paastoa varten.

Mutta blineistä puhuttaessa suomalaiseet ovat lyöneet päänsä kielimuuriin. Venäjänkielinen sana blin tarkoittaa nimittäin lettua. Sellaista vehnäjauhoista, maidosta, kananmunista ja sokerista paistettua isoa sekä ohutta lättyä. Suomalaisten bliniksi kutsumaa paksukaista kutsutaan venäjällä nimellä olad. Meillä Suomessa ovat siis sanat ja herkut menneet sekaisin, mutta mitä välii?

Blini mätipaletilla
© Tiina Rantanen

Aikuisten lettukestit

Blinit ovat näppärää tarjottavaa sekalaiselle seurakunnalle ruokavieraita. Kun lisäkkeitä on pöydässä monenlaisia, niistä löytyy sopiva jokaiseen makuun ja ruokavalioon. Kuumia, rasvassa tiriseviä blinejä syödään perinteisesti smetanan, kaviaarin tai mädin ja erilaisten lisäkkeiden, kuten sipulin ja suolakurkun kanssa. Mutta savukala, poro tai vaikkapa katkarapuskagen ovat herkkulisäkkeitä paksukaisen seuraksi.

Tallinalainen ravintola Mon Repos tarjoaa blinin näin.
© Tiina Rantanen

Tallinnalainen  ravintola  Mon Repos  tarjoaa blininsä näin.

Parasta blini on tulikuumana suoraan pannusta. Mutta jos ruokailijoita on paljon, blinit on syytä tehdä etukäteen ja pitää lämpiminä uunissa folion alla. Jo edesmenneen helsinkiläisen venäläisravintolan Alexander Nevskin legendaarisen blinireseptin löydät täältä.

Jos blinibileet pitää loihtia ex tempore, suosittelen silloin paistettavaksi perunablinejä. Ne syntyvät pikapikaa vaikka pakasteperunasoseesta ja ovat keränneet kehuja joka paistokerta. (Kuva aloituksessa.)

Bliniravintola

Blinejä paistava Artemy Senkon ja hänen vaimonsa Daria Podstreshnayan venäläinen  Blinit-ravintola sijaitsee  osoitteessa Sturenkatu 9 Helsingin Alppilassa. Heidän blininsä ovat venäläiseen tapaan lettuja. Blinejä saa useilla eri täytteillä mm. mädillä, lihalla, kaalilla tai sienillä.

Vinkkejä blinien paistajille

1. Voit tehdä blinitaikinan hyvissä ajoin etukäteen. Se ehtii käydä ja hapantua rauhassa. Taikina säilyy jääkaapissa parikin vuorokautta ennen paistamista. Lisää keltuainen, suola ja valkuaisvaahto juuri ennen paistamista, jotta blineistä tulee kuohkeita

2. Tärkeintä blinin valmistamisessa on, että paistaa blinin tarpeeksi kuumassa lämmössä. Kun pannu on kuuma, kaikki voi ei imeydy bliniin. Jos lämpötila on liian matala, blini imee rasvaa kuin pesusieni. Lisää pannulle kirkastettua voita paistamisen aikana. Kirkastettu voi kestää paremmin kuumuutta kuin perusvoi. Kirkasta voi näin: Kuumenna voi kattilassa. Kuori vaahto pois. Jäähdytä, tee pintaan reikä ja valuta hera pois.

3. Jos jengiä on paljon, voit paistaa blinit etukäteen. Lämmitä blinit uunissa ennen tarjoamista. Levitä paistetut blinit pellille, valuta päälle voisulaa ja lämmitä 225 asteessa noin viisi minuuttia

4. Rasvakammoiset voivat paistaa blinit myös uunissa isommalla pannulla. Kuumenna 24 senttiä halkaisijaltaan oleva valurautainen paistinpannu 200-asteisessa uunissa. Ota pannu uunista, lisää nokare voita ja anna sen sulaa. Kaada taikinaa sentin paksuudelta pannuun. Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia. Käännä blini kahden lastan avulla ja lisää muutama nokare voita. Jatka paistamista vielä 5-10 minuuttia.

5. Perunablinit paistuivat blondikeittiössä vohveliraudalla. Hyvin toimi sekin.

 

Syrnikit

Jos lettunälkä ei blineistä vielä lähde, jälkkäriksi voi paistaa vaikka venäläisiä rahkalettuja eli syrnikkejä. Ne maistuvat niin kuumina kuin huoneenlämpöisinä. Ne ovat niin hyviä, että paluuta tavallisiin lettuihin ei ole! Varoitettu on!

Mitä sitten lasiin blinien seuraksi?

Blineille perinteinen ja toimiva juomavalinta ovat olut ja snapsi, mutta viiniystävällekin on vaihtoehtoja. Blinien rasvaisuus vaatii viiniltä ennenkaikkea hapokkuutta. Suolaiset lisäkkeet kuten mäti, poro tai suolakurkut, kaipaavaat rinnalleen suolaisuutta leikkaavia happoja ja puolikuivassa viinissä olevaa makeutta. Blinin hyvä kumppani onkin kuiva tai puolikuiva, runsaan hapokas riesling-valkoviini. Kuplien ystävä täyttää lasinsa espanjalaisella cavalla!

Blinijuomat

Domaine Zinck Riesling Prestige , 12, 8 e, on puolikuiva, erittäin hapokas, hennon mineraalinen ja kypsän sitruksinen valkoviini. Vaikka maussa on hentoa makeutta, antaa kypsän sitrusmainen hapokkuus viinille ryhtiä.

Parés Baltà Brut ’b’, 12,49 e, on erittäin kuiva, hapokas, sitruksinen, yrttinen, kevyen mineraalinen ja paahteinen cava. Maku on kuiva, mutta kypsän hedelmäinen.

Hyviä lettukestejä sydäntalven iltoihin toivottaa Blonditiina

Katso Myös Himahellan bliniresepti! Perunablinien lisäkkeeksi sopii savulohitartar. 

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Blinit eli venäläiset lettukestit

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *