Himahella

Blinit, marinoitu punasipuli & savusmetana - Blinikutsut 2.0

Tammi-helmikuun sesonkiherkku on blinit. © Tiina Rantanen

Blinit ovat talvista ja näppärää tarjottavaa sekalaiselle seurakunnalle ruokavieraita. Kun blinipöydässä on monenlaisia lisäkkeitä, niistä löytyy sopiva jokaiseen makuun ja ruokavalioon.

Blinejä syödään perinteisesti smetanan, erilaisten mätien ja lisäkkeiden, kuten hienonnetun sipulin ja suolakurkun kanssa. Mutta savukala, poro tai vaikkapa katkarapuskagen ovat herkkulisäkkeitä seuraksi.

Blinikutsujen 2.0 ruokalistalla on kuohkeita blinejä, mätiä, marinoitua punasipulia sekä savustettua smetanaa.

Vinkkejä blinikokille

* Blinitaikinan voi tehdä hyvissä ajoin etukäteen. Se ehtii käydä ja hapantua rauhassa. Taikina säilyy jääkaapissa parikin vuorokautta ennen paistamista. Lisää keltuainen, suola ja valkuaisvaahto juuri ennen paistamista, jotta blineistä tulee kuohkeita.

* Tärkeintä blinin valmistamisessa on, että paistaa blinit tarpeeksi kuumassa lämmössä. Kun pannu on kuuma, kaikki voi ei imeydy bliniin. Jos lämpötila on liian matala, blini imee rasvaa kuin pesusieni. Lisää pannulle kirkastettua voita paistamisen aikana. Kirkastettu voi kestää paremmin kuumuutta kuin perusvoi.

Kirkasta voi näin: Kuumenna voi kattilassa. Kuori vaahto pois. Jäähdytä, tee pintaan reikä ja valuta hera pois.

*Jos jengiä on paljon, voit paistaa blinit etukäteen. Lämmitä blinit uunissa ennen tarjoamista. Levitä paistetut blinit pellille, valuta päälle voisulaa ja lämmitä 225 asteessa noin viisi minuuttia.

* Rasvakammoiset voivat paistaa blinit myös uunissa isommalla pannulla. Kuumenna 24 senttiä halkaisijaltaan oleva valurautainen paistinpannu 200-asteisessa uunissa. Ota pannu uunista, lisää nokare voita ja anna sen sulaa. Kaada taikinaa sentin paksuudelta pannuun. Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia. Käännä blini kahden lastan avulla ja lisää muutama nokare voita. Jatka paistamista vielä 5-10 minuuttia.

*Voit paistaa blinit myös vohveliraudalla.

Made on talven sesonkikala

Jos kohdallesi osuu mätiä pullollaan oleva mademamma, niin ota herkku ihmeessä talteen. Mateen mätiä löytyy markettien kalatiskeiltä, mutta hinta on kova, usein yli sata euroa kilolta.

Näin käsittelet mateen mädin

1.Perkaa made ja ota maksa ja mätipussit varovasti talteen.

2. Viillä mateen mätipussi halki ja laita se siivilään, jonka alla on kulho. Hiero varovasti sormilla mäti siivilän läpi. Kun kaikki mäti on saatu talteen, pese mäti 4-5 kertaan kylmässä vedessä, mutta varo kaatamasta mätiä veden mukana viemäriin. Valuta puhdas mäti talouspaperilla vuoratussa siivilässä. Anna mädin valua jääkaapissa puolisen tuntia.

3. Suolaa mäti. Käytä suolaa neljä prosenttia mädin painosta, eli sekoita sataan grammaan mätiä reilu teelusikallinen hienoa merisuolaa. Älä käytä jodioitua suolaa, sillä se maistuu mädissä pahalta!

4. Kun suola on huolella sekoitettu mädin joukkoon, anna maun tasaantua jääkaapissa tunnin verran ennen pakastusta. Mateen mäti on käytettävä pakastimen kautta mahdollisten heisimatojen toukkien varalta. Turvaoperaatio vaatii vähintään vuorokauden – 18 asteessa. Pakasta mäti sopivan kokoisiin annospurkkeihin. Sulata mäti hitaasti jääkaapissa ja nauti mahdollisimman pian sulatuksen jälkeen.

Lue myös:

Made in Välimeri – Bourride on bouillabaisen pikkusisko

Perunablinit valmistuvat helosti pakasteperunasoseaineksista. © Tiina Rantanen

Maailman parhaat blinit

Taikina on reilu, mutta paista koko taikina blineiksi ja pakasta syömättömät seuraavaa herkuttelukertaa varten. Lämmitä pakastetut blinit uunissa.

6-8 hengelle

12 isoa 35-40 ohukaisen kokoista bliniä

3 dl  maitoa tai vettä

20 g hiivaa

2 dl tattarijauhoja

2 dl vehnäjauhoja

1 plo olutta

1 tl suolaa

1 dl sulatettua voita

4  keltuaista

8  valkuaista

PAISTAMISEEN:

(kirkastettua) voita

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva ja lisää puolet jauhomäärästä.
  2. Anna juuren käydä ja hapantua huoneenlämmössä vähintään viisi tuntia, mieluiten yön yli.
  3. Sekoita blinitaikinaan suola, voisula,keltuaiset, olut ja loput jauhoista. Anna taikinan kuplia vielä 30-60 minuuttia .
  4. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoita taikinaan juuri ennen paistamista.
  5. Kuumenna blini- tai lettupannu. Paista blinit kuumassa, (kirkastetussa) voissa molemmin puolin. Kääntele bliniä muutaman kerran pannussa. Älä anna pannun kuumentua liikaa, jotta blinit ehtivät kypsyä myös sisältä.

Vinkki! Saat blineistä gluteenittomia, kun korvaat vehnäjauhot gluteenittomalla vehnäjauhoseoksella. Vaihda silloin myös pilsneri maitoon tai veteen.

Mäti

50 g mätiä/ ruokailija

  1. Voit tarjota blinien kanssa erilaisia mätejä. Tammi-helmikuussa mm. mateenmäti on sesongissa.  Jos tarjota blinejä alkupalana, 30 g mätiä/ruokailija on sopiva määrä.

Marinoitu punasipuli

6-8 annosta

2 (150 g) punasipulia

1/2 dl  balsamicoa tai punaviinietikka

1  tl sormisuolaa

mustapippuria myllystä

1 tl sokeria

  1. Sekoita etikka  ja mausteet kulhossa.
  2. Kuori ja hienonna punasipulit veitsellä. Lisää sipulisilppu etikkakastikkeen joukkoon. Sekoita. Anna marinoitua 15-30 minuuttia.

Savu sopii blinikutsuille

Käsikäyttöisellä savustuspistoolilla saa blinien kanssa tarjottavaan smetanaan herkullisen savuaromilisän, joka nostaa blinikutsut aivan uudelle tasolle. Savustuspistooli tuottaa kylmää savua, joten pistoolisavustusta voi käyttää kylmänä tarjottaviin, kypsentämättömiin ruokiin. Olen savustanut pyssyllä mm. graavilohta, äyriäisiä ja juustoa. Blinien kanssa tarjottavan mädin voi senkin savustaa, mutta kannattaa pysyä maltillisena savuaromin suhteen.

Savustuspistooli on Blondikeittiön uusimpia leluja. © Tiina Rantanen

Savustettu smetana

2 dl smetanaa

1 pesällinen Aple Tree tai Hickory -savustuspuruja

( tai vaihtoehtoisesti 1/2-1 tl nestemäistä savuaromia)

  1. Pane smetana pieneen kulhoon ja peitä kulho tuorekelmulla. Pane savustuspyssy letku kelmun välistä kulhon reunalle ja ammu yksi pyssyllinen savuaromia smetanan joukkoon. Sulje kelmu ja anna smetanan maustua savun kanssa 10 minuuttia. Sekoita.
  2. Tarjoa vastapaistettujen blinien, mädin ja marinoidun punasipulin kanssa.
  3. Vinkki! Mikäli sinulla ei ole savustuspyssyä, voi sekoittaa smetanan joukkoon nestemäistä savuaromia. Aloita pienellä määrällä ja lisää aromia makusi mukaan. Smetanan tulisi olla hillitysti savunmakuista.

Viinivinkki

© Alko

Perinteisesti blinit nautitaan riesling- tai sauvignon blanc -valkoviinin tai snapsin ja oluen kanssa. 2.0 blinikutsuilla nautitaan luomucavaa, joka komppaa mainiosti savuaromin ja pikkelöidyn sipulin kanssa. Kokeile erittäin kuivaa, hapokasta ja mineraalista Mont-Ferrant Americano Organic Cava Brut Nature -kuohuviiniä, 11, 99 e.

Bliniterveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Blinit, marinoitu punasipuli & savusmetana - Blinikutsut 2.0

Sinun täytyy kommentoidaksesi.