Himahella

Blinit tulloo ja rasva-arvot paukkuu!

Meillä tammikuuta rummutetaan blinisesonkinavarsinkin ravintoloissa, joiden listoille bliniviikot ilmestyivät 1990-luvulla.Mutta kotimaasaan Venäjällä blinit kuuluvat erityisesti laskiaisperinteeseen.
Helmikuun puoleenväliin sijoittuva laskiainen onkin blinibileineen varsinaistarasvatankkausta, jolla varustaudutaan 40 päivän pituista paastoa varten.
Blini mätipaletilla
 Suomalaisittain blini on herkullinen paksukainen
Mutta blineistä puhuttaessa suomalaiset ovatlyöneet päänsä kielimuuriin. Venäjänkielinen sana blin tarkoittaa nimittäin lettua. Sellaista vehnäjauhoista, maidosta, kananmunista ja sokerista paistettua isoa sekä ohutta lättyä. Suomalaisten bliniksi kutsumaa paksukaista kutsutaan venäjällä nimellä olad. Meillä Suomessa ovat siis sanat ja herkut menneet sekaisin, mutta mitä välii?
Blinit ovat näppärää tarjottavaa sekalaiselle seurakunnalle ruokavieraita. Kun lisäkkeitä on pöydässä monenlaisia, niistä löytyy sopiva jokaiseen makuun ja ruokavalioon. Kuumia, rasvassa tiriseviä blinejä syödään perinteisesti smetanan, kaviaarin tai mädin ja erilaisten lisäkkeiden, kuten sipulin ja suolakurkun kanssa. Mutta savukala, poro tai vaikkapa katkarapuskagen ovat herkkulisäkkeitä paksukaisen seuraksi.
Perinteiset blinilisäkkeet ovat mäti, smetana, sipuli ja sienisalaatti.

 

Vinkkejä blinikokille
* Blinitaikinan voi tehdä hyvissä ajoin etukäteen. Se ehtii käydä ja hapantua rauhassa. Taikina säilyy jääkaapissa parikin vuorokautta ennen paistamista. Lisää keltuainen, suola ja valkuaisvaahto juuri ennen paistamista, jotta blineistä tulee kuohkeita.
* Tärkeintä blinin valmistamisessa on, että paistaa blinin tarpeeksi kuumassa lämmössä. Kun pannu on kuuma, kaikki voi ei imeydy bliniin. Jos lämpötila on liian matala, blini imee rasvaa kuin pesusieni. Lisää pannulle kirkastettua voita paistamisen aikana. Kirkastettu voi kestää paremmin kuumuutta kuin perusvoi.
Kirkasta voi näin: Kuumenna voi kattilassa. Kuori vaahto pois. Jäähdytä, tee pintaan reikä ja valuta hera pois.
*Jos jengiä on paljon, voit paistaa blinit etukäteen. Lämmitä blinit uunissa ennen tarjoamista. Levitä paistetut blinit pellille, valuta päälle voisulaa ja lämmitä 225 asteessa noin viisi minuuttia.
* Rasvakammoiset voivat paistaa blinit myös uunissa isommalla pannulla. Kuumenna 24 senttiä halkaisijaltaan oleva valurautainen paistinpannu 200-asteisessa uunissa. Ota pannu uunista, lisää nokare voita ja anna sen sulaa. Kaada taikinaa sentin paksuudelta pannuun. Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia. Käännä blini kahden lastan avulla ja lisää muutama nokare voita. Jatka paistamista vielä 5-10 minuuttia.
Alexander Nevskin legendaariset blinit
3 1/2 dl  maitoa tai vettä
20 g hiivaa
1 tl suolaa
2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl tattarijauhoja
1  keltuainen
1 dl pilsneriä
2  valkuaista
PAISTAMISEEN:
(kirkastettua) voita
1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva, suola ja lisää puolet jauhomäärästä.
2. Anna juuren käydä ja hapantua huoneenlämmössä vähintään viisi tuntia, mieluiten yön yli.
3, Sekoita blinitaikinaan keltuainen, olut ja loput jauhoista.
4. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoita taikinaan juuri ennen paistamista.
5. Kuumenna blini- tai lettupannu. Paista blinit kuumassa, (kirkastetussa) voissa molemmin puolin. Kääntele bliniä muutaman kerran pannussa. Älä anna pannun kuumentua liikaa, jotta blinit ehtivät kypsyä myös sisältä.
Vinkki! Saat blineistä gluteenittomia, kun korvaat vehnäjauhot gluteenittomalla vehnäjauhoseoksella. Vaihda silloin myös pilsneri maitoon tai veteen.

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Blinit tulloo ja rasva-arvot paukkuu!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *