Himahella

Blonditiina testasi: Alkon jouluun sopivat uutuusviinit

Perjantaina 11. joulukuuta 2015 lehdistöllä oli jälleen mahdollisuus maistaa Alkon joulu-tammikuun uutuusviinit. Tässä Blondin nostot uutuusviineistä, joilla on mielestäni hyvä hinta-laatusuhde ja jotka sopivat myös joulupöytään.  Pullokuvat: Alko

 

Perjantaiaamun maistourakka sisälsi 33 viiniä:  2 alkoholitonta kuohuviiniä, 3 kuohuviiniä,  5 valkoviiniä, 2 makeaa valkoviiniä, 4 hedelmäviiniä ja 19 punaviiniä. Maistelun suoritin tapani mukaan ns. Alkon suljetulla osastolla eli täysin sokkona.  Tässä minun nostoni viineistä, joilla on mielestäni hyvä hinta-laatusuhde ja jotka sopivat myös joulupöytään.

 

Viinejä sokkona maistellessamme totesimme kollega, viinikirjoittaja Pekka Suorsan kanssa, että kattaus oli tasainen, mutta mitään suuria aaltoja se ei nostattanut. Kumpikin meistä jakoi Parkerin pisteitä  pääsääntöisesti 88-89 skaalalla, mutta kyllä joukoon muutama 90 pistettä saanut viinikin mahtui. Näin siis ennen kuin viineistä ei ollut muuta tietoa kuin se, mitä oma suu kertoi.
Mutta kun avasin Alkon uutuusluettelon ja näin viinien hinnat, totesin, että kyseessä oli aika hintava kattaus. Ehkä se johtuu juuri joulusta. Viinien hinnat olivat pääsääntöisin siinä 30 euron hujakoilla ja ylöspäin. Mutta kyllä joukosta muutama edullisempi ja mainitsemisen arvoinen helmikin löytyi. Keskityn tässä postauksessa niihin joulupöydän makusinfonia mielessäni.

 

Kaikille cavan ystävälle sesongin kilistelyyn
Juvé y Camps Cinta Púrpura Reserva Cava Semi Seco 2011, 13,86 €
Vuonna 1796 perustettu Juvé y Camps on perheomisteinen kuohuviinitalo, joka on vuodesta 1921 keskittynyt cava-viinien valmistukseen.  Tila käsittää 500 hehtaaria, joista 300 on viinitarhoja. Espiells- ja Can Rius -tarhat sijaitsevat Sant Sadurní d’Anoian kaupungin liepeillä. Alue on lämmin ja aurinkotunteja on yli 2500.
Joan Juvé vastaa tuotannosta yhdessä tyttärensä Meritxell Juvén kanssa.
Macabeu, Xarel-lo, Parellada -rypäleistä valmistettu DO Cava on  luokiteltu puolimakeaksi, mutta hyvät hapot tekevät siitä hyväksyttävän kuivemmista kuohuvist pitävänkin suussa.  Sanoisin, että tässä on sesongin yleisskumppa, joka maistuu kaikilleaavistuksen paahteisesta mausta löytyy hedelmäisyyttä ja mausteisuutta.
Blondin tuomio: 89 pistettä, yleisskumppa kaikkeen kilistelyyn. Hyvin tehty ja hyvärakenteinen kuohuva joulun ja vuodenvaihteen kilistelyyn, varsinkin silloin kun paikalla on heterogeenista jengiä, joiden makumieltymykset vaihtelevat. Tarjoa tosi hyvin viilennettynä!

 

Italialaista chardonnayta kinkulle
Castello della Sala Bramìto Chardonnay2014
19,90 €
Antinorin viinisuku lienee yksi tunnetuimpia.  Suku on tuottanut viiniä jo 1300-luvulta. Nyt, 26 sukupolvea myöhemmin, taloa johtaa Marquis Piero Antinori yhdessä kolmen tyttärensä Albieran, Allegran ja Alessian kanssa. Talo omistaa n. 1 400 hehtaaria tarhoja Toscanassa ja Umbriassa.
Blondin tuomio:  90 pistettä. Myönnän häpeämättä olevani kuivan, tammitetun chardonneyn ystävä. Jo viinin tuoksusta nenään nousi tyylikäs tammen tuoksu. Maku myötäili tuoksua ollen hedelmäinen ja kevyen mineraalinen. Sen verran tuhtia tavaraa tuo valkoviini oli, että en nauttisi sitä kuitenkaan (isoa)lasillista enempää.  Joisin tätä viiniä joulupöydässä kinkun kanssa ja kalkkunalle tuo olisi täysi kymppi.  Tosin Alko on ostanutviiniä varastoihinsa vain 1200 pulloa.

 

Kreikka on muutakin kuin retsinaa
Gaia Agiorgitiko 2013,  16,89 €
Yiannis Paraskevopoulos ja Leon Karatsalos perustivat Gaia Winesin vuonna 1994. kaksi modernia viinitilaa sijaitsevat Kreikan laatuviinialueilla,  Peloponnesosissa ja Santorinilla. Talo on erikoistunut tuottamaan viinejä kreikkalaisista alkuperäislajikkeista.
Blondin tuomio: 89 pistettä. Syksyllä vierailin Kreikan viinitiloilla ja pääsin omakohtaisesti toteamaan, että Kreikka on nykyisin muutakin kuin retsinaa. Tämä viini ei muuta matkalla muodostunutta positiivista mielikuvaa.
Keskitäyteläinen, Agiorgitiko-rypäleestä valmistettu punaviini on suuta kuivattavan tanniininen, hapankirsikkainen ja marjainen. Hennon mausteinen viini on tyylikäs lajinsa edustaja, jota tarjoaisin vaikkapa poron tai lampaan kanssa. Sillä ruokaa tämä viini vaatii!

 

Notkea chileläinen pinot noir
Matetic Corralillo Pinot Noir 2013, 14,90 €
Chileläinen, San Antoniossa sijaitseva Matetic Vineyards on pieni perheyritys, joka on perustettu vuonna 1999. Luomuviljeltyjä tarhoja on yhteensä 150 hehtaaria.
Viinin nimi, Corralillo, tarkoittaa suomeksi pientä aitausta. jossa pidetään eläimiä, tavallisesti karjaa. Mateticin viinitilalla elää mm. laamoja, lampaita, hanhia ja kanoja.
Blondin tuomio: 89 pistettä. Ehkä viiniparittajan silmin katsottuna kattauksen notkein viini. Keskitäyteläinen, keskitanniininen ja tumman marjainen viini toimii monenlaisen ruoan kaverina. Sopii kalkkunalle ja kinkulle. Hyvin viilennettynä tarjoaisin tätä jopa uunissa tai grillissä kypsennetyn lohen kanssa.

 

Olutta suklaakakulle
Rochefort 10
6,98 €
Rochefort on trappistiolut, mikä tarkoittaa, että se on munkkien luostarissa panemaa olutta. Nimeenoikeutettuja luostareita on kaikkiaan 11. Notre Dame de Saint Rémyn luostaripanimo sijaitsee lähellä Rochefortin kaupunkia Namurin provinssissa. Olutta siellä on pantu vuodesta 1595. Vuosituotanto on nykyisin n. 35 000 hehtolitraa olutta.

Blondin tuomio: Hinnastossa tämä trappistiolut oli merkitty erikoisuudeksi ja nautiskeluolueksi. Ja erikoisuus se todellakin oli! Pidin siitä kovasti. Kastanjanruskea ja erittäin täyteläinen, karamellimaltainen olut olisi jo ateria itsessään. Löysin sen tummasta mausta myös kirsikankiveä ja karvasmantelia. Alko suosittelee olutta tumman lihan ja juustojen seuraksi, mutta minun rupesi tekemään mieli kirsikkahillolla täytettyä sacherkakkua! Sekin aika jouluinen herkku.


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Blonditiina testasi: Alkon jouluun sopivat uutuusviinit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.