Hummus on kikherneistä,
seesaminsiementahnasta eli tahinista ja mausteista tehty ihana tahna, johon
ainakin minä olen heikkona. Se ei ensiksi maistu juuri millekkään, mutta
yhtäkkiä huomaat, että kun olet antanut pirulle pikkusormesi, se on vienyt koko
käden. Eli huomasin syöneeni sitä pitleivällä dipaten melkein koko kulhollisen.
seesaminsiementahnasta eli tahinista ja mausteista tehty ihana tahna, johon
ainakin minä olen heikkona. Se ei ensiksi maistu juuri millekkään, mutta
yhtäkkiä huomaat, että kun olet antanut pirulle pikkusormesi, se on vienyt koko
käden. Eli huomasin syöneeni sitä pitleivällä dipaten melkein koko kulhollisen.
Hummus on helppo nakki
valmistaa itsekin, mikäli käyttää säilöttyjä kikherneitä. Pistän postaukseen
oman vihreän hummukseni ohjeen, jonka kehittelin pari vuotta sitten.
valmistaa itsekin, mikäli käyttää säilöttyjä kikherneitä. Pistän postaukseen
oman vihreän hummukseni ohjeen, jonka kehittelin pari vuotta sitten.
Tänään lähetti toi
kotiovelleni vielä helpomman vaihtoehdon, nimittäin valikoiman valmiita Sevanin
hummuksia, paketin falafeleja sekä purkillisen baba ghannouge -munakoisotahnaa. Tuotteita valmistaa
ruotsalainen perheyritys, jonka isä Hrach Maroutian on kotoisin Libanonista. Perheelle on kunnia-asia, että tahnat tehdään aidoilla Lähi-idän resepteillä. Ja
täytyy todeta, että hummuksesta, falafeleista ja baba ghannougesta kokoamani meze-lautanen oli ihan kelpo iltapala. Raikasta ja maukasta, vaikka falafelit ehti kuvauksn aikana vähän kuivahtaakin.
kotiovelleni vielä helpomman vaihtoehdon, nimittäin valikoiman valmiita Sevanin
hummuksia, paketin falafeleja sekä purkillisen baba ghannouge -munakoisotahnaa. Tuotteita valmistaa
ruotsalainen perheyritys, jonka isä Hrach Maroutian on kotoisin Libanonista. Perheelle on kunnia-asia, että tahnat tehdään aidoilla Lähi-idän resepteillä. Ja
täytyy todeta, että hummuksesta, falafeleista ja baba ghannougesta kokoamani meze-lautanen oli ihan kelpo iltapala. Raikasta ja maukasta, vaikka falafelit ehti kuvauksn aikana vähän kuivahtaakin.
Sevanin hummukset ovat
laktoosittomia, gluteenittomia ja vegaaneillekin sopivia tahnoja, joita voi
käyttää lisukkeena tai niihin voi dipata kasviksia tai pitaleipää. Itse
pyörittelin falafeleja salaatin ja tahnojen kanssa pienten tortillojen sisään.
250 grammaiset pakkaukset löytyvät
kylmähyllyistä ja niiden hinta vaihtelee 2,59-3,59 euron välillä. Kurkkaa
kylmähyllyyn Prismoissa, S-Marketeissa, Stockkan Herkussa tai hyvin
varustetussa K-marketissa.
kylmähyllyistä ja niiden hinta vaihtelee 2,59-3,59 euron välillä. Kurkkaa
kylmähyllyyn Prismoissa, S-Marketeissa, Stockkan Herkussa tai hyvin
varustetussa K-marketissa.
Ja tässä se kotitekoinen hummus:
Vihreä hummus
2 tlk
säilöttyjä kikherneitä
säilöttyjä kikherneitä
2-4
valkosipulinkynttä
valkosipulinkynttä
1 dl
silputtua lehtipersiljaa
silputtua lehtipersiljaa
½ tl jeeraa
eli juustokuminaa
eli juustokuminaa
½ dl seesamiöljyä
½ dl
oliiviöljyä
oliiviöljyä
½ sitruunan
mehu
mehu
suolaa
mustapippuria
Huuhdo ja valuta kikherneet lävikössä.
Pane kaikki ainekset monitoimikoneeseen
ja pyöräytä karkeaksi soseeksi. Lisää joukkoon tarvittaessa vettä sen verran,
että seos notkistuu tahnamaiseksi.
ja pyöräytä karkeaksi soseeksi. Lisää joukkoon tarvittaessa vettä sen verran,
että seos notkistuu tahnamaiseksi.
Lusikoi hummus tarjoiluastiaan ja tasoittele
hiukan keskeltä. Lorauta päälle tilkka oliiviöljyä ja tarjoa pitaleivän tai
pitakolmioiden kanssa.
hiukan keskeltä. Lorauta päälle tilkka oliiviöljyä ja tarjoa pitaleivän tai
pitakolmioiden kanssa.
Pitakolmiot
1 pkt
valmiita pitaleipä
valmiita pitaleipä
100 g
sulatettua voita
sulatettua voita
seesaminsiemeniä
sormisuolaa
Halkaise pitaleipä ja leikkaa puoliskot
kolmioiksi. Sivele kolmiot sulatetulla voilla, sirota pinnalle seesaminsiemeniä
ja sormisuolaa.
kolmioiksi. Sivele kolmiot sulatetulla voilla, sirota pinnalle seesaminsiemeniä
ja sormisuolaa.
Paahda leipiä 225-asteisessa uunissa
muutama minuutti, kunnes kolmiot saavat hieman väriä.
muutama minuutti, kunnes kolmiot saavat hieman väriä.
Kolmiot sopivat dipattaviksi, sellaisinaan
syötäviksi tai Fatoush-salaatissa käytettävksi.
syötäviksi tai Fatoush-salaatissa käytettävksi.
Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.
Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentit
Kommentoi juttua: Blondi testasi: Sevanin hummukset