Meze-lautanen koottu Sevanin tuotteista
Hummus on kikherneistä,
seesaminsiementahnasta eli tahinista ja mausteista tehty ihana tahna, johon
ainakin minä olen heikkona. Se ei ensiksi maistu juuri millekkään, mutta
yhtäkkiä huomaat, että kun olet antanut pirulle pikkusormesi, se on vienyt koko
käden. Eli huomasin syöneeni sitä pitleivällä dipaten melkein koko kulhollisen.

Hummus on helppo nakki
valmistaa itsekin, mikäli käyttää säilöttyjä kikherneitä. Pistän postaukseen
oman vihreän hummukseni ohjeen, jonka kehittelin pari vuotta sitten.

Sevonin tuotteita löytyy Prismoista, S-marketeista ja hyvin varusteuista K-kaupoista. 
Tänään lähetti toi
kotiovelleni vielä helpomman vaihtoehdon, nimittäin valikoiman valmiita Sevanin
hummuksia, paketin falafeleja sekä purkillisen baba ghannouge -munakoisotahnaa. Tuotteita valmistaa
ruotsalainen perheyritys, jonka isä Hrach Maroutian on kotoisin Libanonista. Perheelle on kunnia-asia, että tahnat tehdään aidoilla Lähi-idän resepteillä. Ja
täytyy todeta, että hummuksesta, falafeleista ja baba ghannougesta kokoamani meze-lautanen oli ihan kelpo iltapala.  Raikasta ja maukasta, vaikka falafelit ehti kuvauksn aikana vähän kuivahtaakin. 

Sevanin hummukset ovat
laktoosittomia, gluteenittomia ja vegaaneillekin sopivia tahnoja, joita voi
käyttää lisukkeena tai niihin voi dipata kasviksia tai pitaleipää. Itse
pyörittelin falafeleja salaatin ja tahnojen kanssa pienten tortillojen sisään.
250 grammaiset pakkaukset löytyvät
kylmähyllyistä ja niiden hinta vaihtelee 2,59-3,59 euron välillä. Kurkkaa
kylmähyllyyn Prismoissa, S-Marketeissa, Stockkan Herkussa tai hyvin
varustetussa K-marketissa.
Ja tässä se kotitekoinen hummus:

Hummuksen sekaan voi hienontaa myös yrttejä.
Vihreä hummus
2 tlk
säilöttyjä kikherneitä
2-4
valkosipulinkynttä
1 dl
silputtua lehtipersiljaa
½ tl jeeraa
eli juustokuminaa
½  dl seesamiöljyä
½ dl
oliiviöljyä
½ sitruunan
mehu
suolaa
mustapippuria
Huuhdo ja valuta kikherneet lävikössä.
Pane kaikki ainekset monitoimikoneeseen
ja pyöräytä karkeaksi soseeksi. Lisää joukkoon tarvittaessa vettä sen verran,
että seos notkistuu tahnamaiseksi.
Lusikoi hummus tarjoiluastiaan ja tasoittele
hiukan keskeltä. Lorauta päälle tilkka oliiviöljyä ja tarjoa pitaleivän tai
pitakolmioiden kanssa.
Pitakolmiot
1 pkt
valmiita pitaleipä
100 g
sulatettua voita
seesaminsiemeniä
sormisuolaa
Halkaise pitaleipä ja leikkaa puoliskot
kolmioiksi. Sivele kolmiot sulatetulla voilla, sirota pinnalle seesaminsiemeniä
ja sormisuolaa.
Paahda leipiä 225-asteisessa uunissa
muutama minuutti, kunnes kolmiot saavat hieman väriä.
Kolmiot sopivat dipattaviksi, sellaisinaan
syötäviksi tai Fatoush-salaatissa käytettävksi.