Himahella

Blonditiina testasi: Välimerellinen hedelmäleipä

valimerileipa1
© Tiina Rantanen

Viime keväänä minua pyydettiin kehittämään muutama ruokaohje, joiden valmistuksessa apuna käytettiin Boschin pientä yleiskonetta. Se oli mieluinen työtehtävä, sillä minulla on ollut koneen aikaisempi versio eli Tuhatkätinen jo 1980-luvun lopulta. Ja se pelittää yhä! Siinä tekee mainiosti puolen litran pullataikinan, joka on ollut täysin riittävää pienessä perheessäni. Tosin tuon työtehtävän jälkeen päivitin keittiövarustustani 2010-luvulle lunastamalla kokeilemani koneen. Ja olen yhtä myyty sille kuin hänen edeltäjälleen. Konetta testaillessani syntyi tämä välimerellinen leipä, joka on mitä mainioin joulutarjottava tai joululahja. Todellinen herkku juustojen kanssa tarjottuna.

Välimerellinen hedelmäleipä

2 leipää

2 dl kreikkalaista jogurttia

1 dl vastapuristettua appelsiinimehua

25 g hiivaa tai 1 pussi kuivahiivaa

1 tl suolaa

1 tl sokeria

3 dl hiivaleipävehnäjauhoja

3-4 dl vehnäjauhoja

1/2 dl öljyä

Hedelmäinen tapenade

200 g kivettömiä (kalamata)oliiveja

3 rkl appelsiinimarmeladia

1 dl kuorittuja manteleita

4 kuivattua viikunaa

2 tl murskattuja fenkolinsiemeniä

1/4 tl rouhittua mustapippuria

valimerileipa3
© Tiina Rantanen
  1. Lämmitä jogurtti ja appelsiinimehu kädenlämpöiseksi, kaada nesteet taikinakulhoon, murentele hiiva nesteeseen ja kiinnitä taikinakoukku koneeseen. Käytä konetta kunnes hiiva on liuennut. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se jauhoihin ja käytä lämpimämpää, 42 asteista, taikinanestettä.
  2. Lisää suola, sokeri ja öljy. Koneen käydessä lisää hiivaleipä- ja vehnäjauhot vähitellen taikinanesteeseen. Käytä konetta kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista.
  3. Peitä kulho kannella ja kohota taikina kaksinkertaiseksi.
  4. Tee tapenade kahdessa erässä. Pane ainekset tehosekoittimeen ja käytä konetta, kunnes seos on karkeaa rouhetta.
  5. Kauli taikina 30 x 60 cm:n levyksi jauhotetulla pöydällä. Levitä tapenade levylle ja kääri rullalle kääretortun tapaan. Sulje saumakohta nipistäen hyvin yhteen ja kääntämällä se alaspäin.
  6. Käännä tanko rullalle ja tee pintaan muutama viilto. Vaihtoehtoisesti jaa taikina 8-10 palaan. Pane palat leikkauspinta ylöspäin kahteen voideltuun leipä- tai yhteen irtopohjavuokaan. Ripsauta päälle hiukan vehnäjauhoja. Kohota leivät.
  7. Paista leipiä 200-asteisessa uunissa 25-30 minuuttia.
  8. Tarjoa sellaisenaan tai juustojen ja viinin tai glögin kanssa.

 

Leivontaterveisin Blonditiina

Uusi ja vanha keittiöapulainen. Se on ollut todellinen Tuhatkätinen.

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Blonditiina testasi: Välimerellinen hedelmäleipä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *