Blondi testasi: Valion Kiehu-maito

”Puuro paloi pohjaan, ja kattila kaipaa jynssäämistä. Nyt tämä arkinen ongelma on voitettavissa. Uusi, ainutlaatuinen Valio Kiehu™ maitojuoma on helppo keittää mutta vaikea polttaa pohjaan. Maitopohjaiset ruoat syntyvät nyt siis kätevästi, ja onnistut myös teräskattilassa”, hehkuttaa Valio joulukuun alussa maitohyllyyn saapunutta uutuuttaan. Niinpä pistin Kiehun testiin ja keitin riisipuuron teräskattilassa. Kuinka kävi?
Kiehun ostin Tammiston Citymarketista 1,59 litrahintaan.
Idea pohjaanpalamattomasta maidosta syntyi Valion tuotekehityksessä melkein vahingossa vuosituhannen alussa. Maidossa on luontaisesti kahdenlaista proteiinia: kaseiinia ja heraa, jotka ovat herkkiä lämmölle. Kun heraa tutkittiin tarkemmin, keksittiin, että heraproteiinia poistamalla voidaan valmistaa maito, joka on vaikea polttaa pohjaan. Pohjaan palamattoman maidon piti olla kaupoissa jo syyskuussa. Lanseeraus viivästyi, mutta nyt Kiehu löytyy markettien maitohyllystä sopivasti joulupuurosesongin käynnistyessä
Maitouutuus on D-vitaminoitu, ja siinä on rasvaa 2,5 %. Heraproteiinin poistamisen vuoksi Valio Kiehu  maitojuomassa on hieman tavallista maitoa vähemmän proteiinia, kalsiumia ja B2-vitamiinia. Erot ravintoaineiden määrissä eivät ole ravitsemuksellisesti merkittäviä Tuote myydään litran pakkauksissa ja Tammiston Citymarket pyysi Kiehusta 1,59 euroa/tölkki.
Maitopohjaista ruokaa ei Valion mukaan tarvitse sekoittaa ja vahtia koko ajan, vaan sen voi antaa kypsyä rauhassa vain välillä hämmentäen.
Kuinka Kiehu pärjäsi Blondin puurotestissä?
Olen lukenut Kiehu-testejä, joissa ollaan keitetty pelkkää maitoa teräskattilassa. Ja ero tavallisen maidon pohjaanpalavuuteen on todellakin näyttänyt ihmeeltä. Samoin kollegat ovat hehkuttaneet  Kiehun keitto-ominaisuuksia. Oli siis pakko kokeilla itsekin.
Ostin Kiehua siis keskiviikkona 2.12  ja päätin keittää siitä illalla testimielessä riisipuuron. Normaalisti valitsisin hommaan teflonkattilan, mutta nyt päätin kokeilla sitä mainostettua teräskattilaa. 
Testiasetalma 

Keitin puuron ihan Risella-pussin ohjeen mukaan. Okei, riisin joukossa oli hieman mustaa riisiä,  koska ajattelin, että mustat jyvät näyttäisivät kauniilta valkoisessa puurossa. Se testi epäonnistui, musta riisi värjäsi puuromaidon vain vähän kummallisen punertavaksi. Se siitä estetiikasta. Mutta tulihan kokeiltua.
Aluksi kaikki meni kuten Strömsössä.  Maito tosin kiehahti yli kuten normimaitokin tekee. Eli Kiehu kuohuu.
Kiehu kuohahti hellalle.

Hauduttelin puuroa levyn ollessa kakkosella sellaisen tunnin verran.  (Editoitu 4.12. Minulla on induktioliesi, jonka säätimien asteikko on 1-10. Käytän säätimen asentoa 2 tai 3 muuhunkin hauduttamiseen. Eikä pala pohjaan. Tunnen siis lieteni.) Kävin sekoittelemassa puuroa silloin tällöin, ehkä vähän harvemmin kuin normisti.  Kaikki meni hyvin siihen asti kun puuro sakeni ja se alkoi  koostumukseltaan muistuttaa riisipuuroa. Silloin se nappasi kiinni kattilan pohjaan. Kuten viimeinen kuva puuronkeitostani osoittaa.
Testikeitto vaihe vaiheelta. 

Kyllä Kiehu HELPOTTI kummasti puuronkeittoa, mutta en sitä ihan ihmemaidoksi tältä istumalta hehkuta.
Löytyykö jatkossa ostoskorista? Kyllä löytyy. Ostan sitä silloin kun tiedän valmistavani vaikkapa valkokastiketta tai  muita pohjaan palamisen vaaravyöhykkeessä olevien maitoruokia.
Mutta kuten testi osoitti, jokaisen on kokeiltava itse, jotta tietää mikä hypetyksessä on totta, mikä ei. Ihmemaidoksi kutsuminen on mielestäni liioiteltua. 

Jälkikirjoitus 18.joulukuuta 2015

Olen saanut sosiaalisessa mediasssa paljon puuronkeitto-ohjeita ja viittauksia ammattitaidottomuuteeni. Mutta pistin tarkoituksella Kiehun testiin ja tein niitä ”virheitä”, joita puuronkeitossa yleensä kotikeittiöissä tehdään. Väärä kattila, liian kuuma levy ja harvemmin sekoittaminen. Näissä tilanteissahan maidon erityislaatuisuuden piti olla se ihmeitätekevä juttu. Mutta siinä testissä Kiehu ei pärjännyt, vaikka extreme-testistä ei ollutkaan kysymys. Eli riisipuuron keittämisessä pätee ne vanhat tutut säännöt. Ehkä maito ei pala pohjaan, jos keittää pelkkää maitoa, mutta kyllä seassa on yleensä muitakin aineksia. Ne sitten nappaakin kattilan pohjaan kuten ennenkin.

Instagram

  • Time to say goodbye to the sunny summer? Summer 2018 was long and hot. Loved it! #summer2018
  • Well done boys! Päivässä ykköseksi! Onnea! #mitämämalagas #gasellit #proudmama
  • Classicfood from Provence: Ratatouille #himahella #comingsoon #classicfood #vegeterian #yammy😋
  • Ei lisättävää! #duunissa #äidinreseptit #sesongissa
  • A sunny gift from the couple next door! #sunflower🌻 #summer #august
  • Blondikeitiön cordon bleu eli sveitsinleike pienellä twistillä. #classicfood #blonditestaa #swisscheese #herrasnellman #cordonbleu
  • Syksy ja sipulikeitto, itkettävän hyvää! #soupalaoignon #legruyereaop #swsscheese #winterfooodandheatwave #classicfood

blonditiina

Keskustelu

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.