Kimchi on korealainen, kiinankaalista tehty kasvisruoka. Kotimaassaan se kuuluu lähes jokaiselle aterialle.

Perinteisesti kimchi tehdään hapattamalla ja tulisuuden ja punaisen värin kimchi saa mausteista, kuten chileistä, sipulista, valkosipulista, retiisistä ja inkivääristä. Soulin kimchimuseon luetteloissa on 187 kimchilajia. Ne on jaoteltu vuodenajan, alueen ja raaka-aineiden mukaan. Kimchi onkin Etelä-Korean kansallisruoka. Kiinankaalin suurimpia käyttäjiä maailmassa ovatkin juuri korealaiset. Näin kertoo Wikipedia.

Kimchintekokausi eli kimjang alkaa Koreassa talven ensimmäisinä päivinä loka–marraskuussa. Perheissä valmistetaan silloin suuria määriä kimchiä, joka säilötään joko saviastioihin maan sisään tai tarkoitukseen varattuun jääkaappiin. Talven kimchit valmistetaan talkootyöllä. Kimchi ja muut hapatetut vihannekset muodostivat erityisen tärkeän osan ruokavaliota talvisin, jolloin tuoreita vihanneksia ei ollut saatavilla.

Talvisin kimchiä syödään valkoisen riisin kanssa. Kevään lähestyessä kimchiä käytetään myös ruokien raaka-aineena, esimerkiksi pataruoissa, suolaisissa ohukaisissa, keitoissa, munakkaissa tai riisin kanssa paistettuna. Kimchiä käytetään myös pizzoissa ja hampurilaisissa.

Pikakimchi syntyy kun kasvikset ryöpätään ensin voimakkaasti suolatussa, kiehuvassa vedessä ja jäähdyttyään kaali sekoitetaan mausteseoksen joukkoon Pikakimchin ei anneta käydä huoneenlämmössä, vaan se on jäähdyttyään valmista nautittavaksi erilaisten liharuokien lisänä ja vaikka hampurilaisen välissä. Pikakimchin tulisuutta voi säädellä chilihiutaleiden määrällä. Blondikeittiössä syntynyt ohje on ehkä kerettiläinen kimchi-fanaatikkojen silmissä, mutta mielestäni maku ratkaisee!

Blondikeittiön pikakimchi

( 5 dl purkillinen)

1 (noin 700 g) kiinankaali

1 suippopaprika

2 l vettä

2 rkl merisuolaa

2 rkl sokeria

Mausteseos

1 rkl raastettua, tuoretta inkivääriä

2-3 valkosipulinkynttä

1/2 dl vettä

1/2 dl valkoviinietikkaa

1/2 -1 tl chilirouhetta

2 tl Sriracha-kastiketta

(1 rkl tomaattipyreetä)

2 rkl kalakastiketta

  1. Halkaise kiinankaali, huuhtele kiinankaali ja poista kanta. Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi. Halkkise paprika, poista siemenet ja kuutioi paprika.
  2. Kiehauta kattilassa vesi, suola ja sokeri, lisää joukkoon kiinankaali ja paprikakuutiot. Kun vesi kiehuu, keitä kasviksia minuutti.. Kaada kasvikset lävikköön, anna valua ja jäähtyä.
  3. Kuori ja raasta inkivääri ja hienonna valkosipulinkynnet. Sekoita kulhossa mausteseoksen ainekset ja sekoita joukkoon kiinankaali-paprikaseos.
  4. Anna pikakimchin maustua jääkapissa puolisen tuntia ennen tarjoilua.

Pikakimchiä voit nauttia korelaisen, Blondikeittiössä tuunatun bulgogin kanssa.

Teriyakilihaa korealaisittain 

600 g naudan ulko- tai sisäfileetä

Marinadi

1 plo (150 ml)  Teriyaki-marinadia

2 rkl seesamiöljyä

Pinnalle

paahdettuja seesaminsiemeniä

silputtua tuoretta chiliä

ripaus suolahiutaleita

Lisäksi

1 pkt pikkutortilloita

Blondikeittiön pikakimciä

  1. Leikkaa filee mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Parhaat viipaleet saat kohmeisesta lihasta. Kaada teriyaki-marinadi ja seesamiöljy lihaviipaleiden päälle. Anna lihan maustua liemessä vähintään 2 tuntia, mieluimmin vaikka seuraavaan päivään.
  2. Valuta lihat liemestä. Kuumenna iso valurautapannu hyvin kuumaksi. Paista liha kolmessa erässä nopeasti ja nosta kuumennetulle vadille. Ripottele pinnalle seesaminsiemeniä, vähän silputtua chiliä ja tarvittaessa hiutalesuolaa.
  3. Kasta lihapala bulgogi-kastikkeeseen (ohje alla). suikaloidun salaatin kanssa vehnätortillaan ja nauti sormin.

Bulgogi-kastike 

reilu 1/2 dl soijakastiketta

1/2 dl vettä

1 1/2 rkl  riisiviinietikkaa

1 kevätsipuli

2 hienonnettua valkosipulinkynttä  valkosipulimurskaa

2 tl makeaa chilikastiketta

1 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä

Hienonna kevätsipuli ja valkosipulinkynnet. Sekoita kaikki kastikeainekset.

Annostele jokaiselle ruokailijalle omaan, pieneen kulhoon.

Kimchiterveisisin Blonditiina