Himahella

Blondin raparperimantelikakku

© Tiina Rantanen

 

Tämä postaus sai alkunsa siitä, että löysin kuivaainekaapistani pari isoa pussia mantelirouhetta, joiden parasta ennen -päivät olivat juuri käsillä. Jokainen kokannut tietää, että pähkinöiden rasva härskiintyy ja ne eivät ainakaan kaapissa hillotessa parane.

Niinpä tämä Kätevä emäntä ryhtyi miettimään, mitä manteleistä oikein väsäisi.  Perinteinen toskakakku tuli ensiksi mieleeni. Onhan se klassikko.  Mutta mieleni teki leikitellä vähän enemmän. Katseeni osui pihalla puskevaan raparperiin! Bingo.

Kun vähän vielä funtsailin makumaailmoja, mieleeni nousi piparkakkumauste. Sen täytyy sopia yhteen tämän kakun makumaailman kanssa!  Tuumasta toimeen.

Ohje on alla, joten päätä itse onko kyseessä hitti vai huti.  Minulla ei ole epäilystä asiasta, mutta makuasioista ei voi kiistellä.

Blondin raparperimantelikakku

Kakku:

200 g voita

2 1/2 dl hienoa sokeria

4  kananmunaa

6 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 tl piparkakkumaustetta

1 tl kardemummaa

2 dl turkkilaista jogurttia

Päälle

400 g ( noin 1/2 l)  kuorittua, viipaloitua raparperia

Vuokaan

( leivinpaperiarkki)

1 rkl voita

1/2 dl mantelirouhetta tai korppujauhoja

Mantelikuorrutus

100 g voita

1 dl sokeria

2 rkl vehnäjauhoja

1/2 dl  kuohukermaa

200 g mantelirouhetta

  1. Pane uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja jauhota halkaisijaltaan 22-24 cm oleva irtopohjavuoka. Jos haluat helpottaa kakun irroittamista, käytä leivinpaperia irtopohjavuoan pohjalla.
  2. Kuori ja viipaloi raparperit. Raparperipaloja mitassa
  3. Vaahdota voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat yksi kerrallaan ja koko ajan vatkaten.
  4. Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe, piparkakkumauste ja kardemumma. Lisää kuivat aineet voi-sokerivaahtoon vuorotellen jogurtin kanssa. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.
  5. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta lastalla. Lisää pinnalle raparperipalat ja painele niitä hieman kakkutaikinaan.

 5 .Paista kakkua uunin alatasolla noin 40 minuuttia tai kunnes kakku irtoaa vuoan reunoista

6. Tee mantelikuorrutus. Mittaa pinnoitettuun kattilaan kaikki kuorrutuksen ainekset. Kuumenna keskilämmöllä ja välillä sekoittaen, kunnes kuorrutus sakenee, noin 5-10 minuuttia. Varo polttamasta kuorrutusta pohjaan.

 

7. Levitä lämmin manteliseos kakun päälle. Jatka paistamista uunin keskitasolla noin 10 minuuttia tai kunnes kuorrutus saa kullanruskean värin.

© Tiina Rantanen

8. Anna kakun jäähtyä.

Tarjoa raparperikakku sellaisenaan tai vaahdotetun vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa. Mansikat täydentävät makunautinnon.

© Tiina Rantanen

Päiväkahviterveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Blondin raparperimantelikakku

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *