Himahella

Blonditiina testasi: Alkon helmikuun 2017 uutuudet

© Tiina Rantanen

Perjantaina 17. helmikuuta viinikirjoittajilla oli mahdollisuus maistaa Alkossa helmikuun tuoteuutuudet.  Suljetulla osastolla oli 19 viiniä maistettavana:  kaksi alkoholitonta viiniä, yksi kuohuviini,  kahdeksan valkoviiniä, seitsemän punaviiniä ja yksi portviini.

Kattaus oli hyvin tasainen, mutta mitään riemunkiljahduksia se ei aiheuttanut.  Ja kun sokkona maistaa, vain maku ratkaisee.  Myös uutuuksien hinnat pyörivät muutamaa poikkeusta lukuunottamatta siellä 15-20 euron haarukassa. Tässä muutama mieleen jäänyt poiminta helmikuun tarjonnasta. Ja hauska sattuma sinänsä, että omassa kattauksessani on edustettuna kaikki erilaiset pullokoot.

 

Piccolokuohuva Uudesta-Seelannista

Sokkotestin kuohuva paljastui tutuksi ja hyväksi havaituksi uusiseelantilaiseksi kuohuviiniksi, joka on nyt saatavissa myös piccolopullossa.  Chardonnay-  ja Pinot Noir -rypäleistä valmistettu kuohuviini on kuiva, hapokas ja hedelmäinen. Maussa on sitrusmaisia ja greippiinkin vivahtavia sävyjä.  Pienen kuoharin voi poksauttaa ihan iltansa iloksi, saunajuomaksi tai nauttia sen sormisyötävän kaverina. Keskitäyteläinen maku ja hapokkuus kestää vähän voimakkaampiakin makuja, joten kuohari sopisi vaikka kanasalaatin seuralaiseksi.

© Alko

Lindauer Cuvée Brut, Uusi-Seelanti, 0,2 l piccolo, 3,98 e

 

Elgantti valkoviini blinille tai parsalle Kataloniasta

Tällä maistokerralla lempivalkkarini tulee Espanjan Kataloniasta. Quinze Roures on kotoisin DO Empordà alueelta. Kuiva valkoviini on valmistettu puoliksi Grenache Gris ja puoliksi Grenache Blanc -lajikkeista. Lajikkeet kävivät erikseen, ja osa viinistä tammitynnyreissä. Tammi myös maistuu tyylikkäästi tässä kuivassa, tasapainoisessa ja elegantissa valkoviinissä. Mielestäni viini on kuin tehty nautittavaksi ruokapöydässä. Koska blinit ovat sesongissa ja parsa tulollaan, nauttisin viinin niiden kanssa.  Viini sopii erityisen hyvin runsaille ruuille. Viiniä ei kannata tarjota liian kylmänä, jotta aromit pääsevät oikeuksiinsa. Mutta tämän kanssa ei voi jahkailla, Alko on ostanut sitä vain 600 pulloa.

 

© Alko

Espelt Quinze Roures 2015, Espanja, 18,89 e

Juustofondyyn kaveriksi

Alkon valikoimissa sveitsiläisiä viinejä on vain neljä, kaksi valkoista ja kaksi punaista. Siksi nostan tämän uutuuden framille, vaikka se ei ehkä viininä minussa suuria tunteita herättänytkään. Chasselas-rypäleistä tehty viini on kuiva ja hapokas, hyvin tasapainoinen valkoviini. Chasselas on Sveitsin oma, Genevenjärven liepeiltä oleva rypälelajike. Se on myös Sveitsin viljellyin rypäle, mutta Chasselas-viinejä löytyy myös Ranskasta, Saksasta ja Romaniasta. Paitsi juuston kaveriksi, se sopii myös rasvaisen kalan ja kanan kanssa nautittavaksi. Hinta on hieman kova, mutta kaikki sveitsiläiset viinit keventävät kukkaroa enemmän kuin naapurimaiden vastaavan tasoinen viinitarjonta.

 

© Alko

C

Montmollin Neuchâtel Chasselas 2015, Sveitsi 18,98 e

 Roteva portugalilainen valkoviini

Tämä runsas ja roteva valkoviini kuului helmikuun kattauksessa Blondin suosikkeihin.  Viini on valmisettu Rabigato-, Côdega-, Viosinho-, Arinto-rypäleistä, jotka ovat kasvaneet vähintäin 60-vuotiaissa köynnöksissä, puolen kilsan korkeudessa Douron laaksossa. Runsas, leveän hedelmäinen ja roteva valkoviini sopii paistetun tai grillatun vaalean lihan seuraan.

 

© Alko

Redoma Branco 2015, Portugali, 16,90 e

Tuhtien lihapatojen kaveri

Tämä Ribera del Duerosta kotoisin oleva viini maistui minun suussani punkuista herkullisimalta ja mielikuvitukseni loihti silmieni eteen kuvan talvisista, tuhdeista ihapadoista. Tempranillo-, Cabernet Sauvignon- ja Merlot-rypäleistä valmistettu täyteläinen ja tanniininen punaviini on ehdottomasti liharuokien hyvä paritus. Siinä maistuu Vanha maailma ja se edustaa uuden sukupolven Ribera del Duero-tyyliä, joka varmasti löytää ystävänsä meilläkin.  Viini on pakattu magnumiin ja se myydään puulaatikossa. Pullosta riittää siis isommallekin lihapatojen ääreen kokoontuneelle jengille.

 

© Alko

Valtravieso Crianza 2013, Espanja, magnumpullo 1,5 l, 39,90 e

Amarone puolikkaassa pullossa

Olen erityisen ihastunut siihen, että herkkuviinejäkin saa nykyisin puolikkaissa pulloissa. 40 euroa voi tuntua kovalta satsaukselta perjantaipulloon, mutta puolikas ei kirpaise niin pahasti ja silti viininautinto on saavutettavissa.

Venetolainen amarone-punaviini on valmistettu Corvina-, Veronese- ja  Rondinella-rypäleistä, joita kuivatettiin 3-4 kuukauden ajan hyvin ilmastoidussa tilassa ennen viiniksi valmistamista.  Tuloksena on täyteläinen, tanniininen ja vivahteikas viini, jossa maistuu myös se 15 prosenttia alkoholia. Corte Ciara Amarone on tuhti talviviini, joten se sopii mainiosti hyvin haudutetuille liharuoille ja riistalle.

Allegrini on Valpolicella Classicon alueelta kotoisin oleva perheyritys, jolla on takanaan jo  400 vuotta viininviljelyhistoriaa. Vaikutusvaltainen italialainen viini- ja ruokalehti Gambero Rosso valitsi Allegrinin vuoden viinitaloksi 2016.

 

© Alko

Corte Giara Amarone della Valpolicella 2013, Italia, 0,375 l, 18,90 e

Viinillisin terveisin

Blonditiina

© Tiina Rantanen

    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Blonditiina testasi: Alkon helmikuun 2017 uutuudet

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *