Himahella

Blonditiina testasi: Alkon huhtikuun 2016 uutuudet

alko_huhtikuuvaaka

Perjantaina 15. huhtikuuta viinikirjoittajilla oli jälleen mahdollisuus maistella Alkon 14.3-11.4 myyntiin tulleet viiniuutuudet. Kyseessä oli nyt ns. kevytkattaus, sillä maisteltavia viinejä oli vain 17. Valintani perustuvat jälleen ”Vain maku ratkaisee” -periaatteeseen, eli ne on tehty sokkomaiston perusteella. 

Yleisesti ottaen huhtikuun viinivalikoima ei herättänyt minussa suuria tunteita, vaikka ihan kelpoja viinejä joukossa olikin. Maistamiseen ja subjektiiviseen arviointiin kun vaikuttaa niin moni seikka, jopa arvioijan mieliala ja viretila. Palettini ei löytänyt yhtään viiniä, joka olisi saanut minut tekemään tsunamiaaltoja ja  muutaman kohdalle kirjoitin jopa tavoistani poiketen HYI! (Tästä voi siis päätellä, että Blondi ei ollut parhaalla mahdollisella tuulella!) Mutta niitä on edes turha mainita, kun kyse on makuasioista.

Alko_huhtikuudekanterit

Kevät kuohuen tulevi

Maistettavia kuohuviinejä oli pöydässä kolme. Kupliinpäin kallellaan olevana naisena minua häiritsi se, että näytteet olivat ehtineet jo hieman lämmetä, eivätkä olleet optimaalisessa tarjoilulämpötilassa. Antamani pisteet eivät juurikaan eronneet kuohujuomien kohdalla toisistaan, mutta ”Vain maku ratkaisee” -kisassa tällä kertaa pisimmän korren veti espanjalainen cava. Joka sattumalta oli myös maistopöydän edullisin kupliva.

 

Alko_La-Via-al-Cmap-Rose-Cava-Brut-2013

 

La Vida Al Camp Rosé Cava Brut 2013, Espanja, 14,89 e

Maun lisäksi myös väri saattoi vaikuttaa valintaani, sillä kyseessä oli erittäin kuiva, punaisilta puutarhamarjoilta maistuva ja mineraalinen roseecava. Maiston jälkeen paljastui, että kyseessä on myös luomutuote. Vins de Terrer -tuottajan luomutarhat sijaitsevat Sant Sadurní d’Anoian alueella Alt Penedèsin piirikunnassa. Valmistuksessa käytetyt rypäleet ovat Macabeo (45 %), Xarel.lo (40 %) ja Trepat (10%).

Rutikuiva maku ja napakka hapokkuus tekevät tästä cavasta mainion ruokakuohuvan. Ruokakumppaniksi suosittelisin vaikkapa grillattua vaaleaa lihaa, mutta voisin poksauttaa pullon vaikkapa roseeksi jätetyn lampaankin kanssa.

 

Tammitettua chardonnayta, kiitos!

Huhtikuun uutuuksissa valkoviinejä on viisi, joista maistopöydässä oli neljä. Hieman harmitti, että emme päässeet maistamaan 54,90 euron burgundilaista meursaultia , (joka viinityyppinä kuuluu lempivalkkareihini), mutta sitä herkkua onkin myynnissä vain rajoitettu 624 pullon erä.

 

Alko_Paul-Cluver

 

Paul Cluver Chardonnay 2014, Etelä-Afrikka, 19,89 e

Kuten jo edellisestä kommentistakin voi huomata, olen Chardonnay-tyttöjä. 1990-luvun alussa alkanut tammitetun chardonnayn lipittely on jatkunut tällä vuosituhannellakin. Viinien hintaluokka on vain muuttunut. Tämä eteläafrikkalainen valkoviini kuuluu makutyyppi-kategoriaan: Runsas ja paahteinen. Eli se on reippaasti tammitettu ja alkoholia on 13,5 prosenttia. Kuiva valkoviini on hedelmäinen, mutta mukavan ryhdikäs. Tyylikkään tammen ja napakkoiden happojen yhdistelmä tekee siitä valkkarin, jota suosittelen grillatulle, rasvaiselle kalalle (kestää myös ruoan tiukemmat mausteet) tai vaalealle lihalle, jopa possulle. Tätäkin viiniä on Alkossa vain rajoitettu 600 pullon erä.

 

Saksalaista roseeta

Uutuusroseita on kaksi, joista ei ollut vaikea valita suosikkiaan.

 

Alko_That´s-Neiss

That’s Neiss Pinot Noir Rosé Trocken 2014, Saksa, 13,50 e

Viinissä viehätti kaunis lohenpunainen väri ja vadelmainen tuoksu. Itse viini oli suussa kuiva, sopivan hapokas sekä hieman mausteinen. Siinä myös maistuivat ne tuoksussa luvatut punaiset marjat. Kesäisen kana- tai lohisalaatin kaveri.

 

Punaviini löytyi hanasta

Punaviinejä maistopöydässä oli kahdeksan. Käydessäni läpi arvioitani, minua ilahdutti koko 17 viinin kavalkadissa eniten se, että pöydässä oli punkkubäggäri, jota voin lämpimästi suositella. Portugalilaisen Quinta do Sobral Santari Reservan, 12,94 e, kohdalla päässäni alkoi soida Tavaramarkkinoiden: ”Sinä tarjosit minulle salmiakkia…”. Viininmaistaminen kun perustuu paljon mielikuviin.

 

Alko_paddle-Creek-Pinot-Noir2

 

Paddle Creek Pinot Noir 2013 hanapakkaus, Uusi-Seelanti 31,80 €

Alkon viinikuvaus tästä hanapakkauksesta on: Kevyt, keskitanniininen, vadelmainen, kirsikkainen, punaherukkainen, kevyen mausteinen, hennon kukkainen ja makutyyppi: Marjaisa ja raikas. No voi hitsin hitsi, suomalaiset eivät osta punaviiniä sokkona noilla adjektiiveilla. Näin ruokaihmisen suussa pyöritettynä kyseessä on erittäin notkea punaviini, joka seurustelee kauniisti lähes minkä tahansa kesäisen (liha)ruoan kanssa. Minulle tämä viini oli huhtikuun uutuuksien ilonaihe!

 

 

Alko_Las-Finca-Moras

 

Finca Las Moras Barrel Select Tannat Cabernet Sauvignon Petit Verdot 2014; Argentiina, 9,78 e

Pyrin maistaessani löytämään aina myös ainakin yhden alle 10 euron viinin, jota voin suositella. ”Kyykkyviinejä” oli uutuuksissa tarjolla nyt neljä. Tällä kertaa suosikkini löytyi Argentiinasta ja on mitä mainioin grillikauden avauspunkku. Siinä on myös kaikkea sitä, josta suomalaiset viinissä pitävät: se on täyteläinen, lämmin ja roteva. Lisäksi siinä on alkoholia 14 prosenttia. Muistiinpanoissani sen kohdalla lukee ”terdepunkku” ja ”huutaa punaista lihaa”. Tämä Tannat- (70%), Cabernet Sauvignon- (20%) ja Petit Verdot- (10 %) rypäleistä tehty punaviini onkin mitä mainioin lihaviini varsinkin silloin kun possea grillin ympärillä on enemmänkin.

 

Näillä viinivinkeillä mennään nyt kesää kohti !

Terveisin

Blonditiina

 

Pullokuvat: Alko


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Blonditiina testasi: Alkon huhtikuun 2016 uutuudet

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *