Himahella

Blonditiina testasi: Alkon maaliskuun 2017 uutuudet

© Tiina Rantanen

Maaliskuisena perjantaiaamuna Alkon lehdistötastingissä oli viinikirjoittajien maistettavissa 18 uutuusviiniä. Suljetulla osastolla eli sokkopuolella oli tällä kertaa niin ruuhkaista, että niin dekantereihin kaadetut viinit, kuin happi meinasi Palatsista eli maistotilasta loppua.

Erikoisuutena maaliskuun kattauksessa oli tarjolla Miquel Torresin alkoholiton Santa Digna Sauvignon Blanc De-Alcoholised Wine 2015 -valkoviini Chilestä, 7,99 e.  Torresin viinitalo on panostanut jo vuosia alkoholittomiin viineihin ja Alkostakin on saatavissa neljä Torres Natureo-sarjan viiniä.

Santa Dignan Sauvignon Blanc De-Alcoholised Wine on maailman ensimmäinen eettisen kaupan statuksen saanut alkoholiton viini.  Viini on sitruksinen ja kypsän herkukkainen. Viinin maku vie makuaistin kesäisten salaattien ja mietojen kalaruokien suuntaan. Myös kesäterassiviininä mainio, sillä auton voi ajaa viinipullollisen jälkeen kotiin!

Santa Digna Sauvignon Blanc De-Alcoholised Wine 2015, Chile, 7,99 e

Toinen kattauksen erikoisuus oli  ns. kevytviini Delight Shiraz 2016 –punaviini Etelä-Afrikasta. Alkoholia punaviinissä 9,5 %, mutta sokeria onkin sitten 13 grammaa eli se on puolikuiva punaviini. Alkoholittomalle viinille on paikkansa (mieleeni tulikin sitä maistellessa oma raskausaikani), mutta näitä ns. kevytviinejä en oikein ymmärrä. Tosin muistiinpanoissani lukee, että kyseinen shiraz sopii pizzan ja burgerin kaveriksi.

© Tiina Rantanen

Valkoviinit olivat tällä kertaa aika hintavia, sillä yhtään alle 10 euron viiniä ei pöydässä ollut.  Maaliskuun uutusvalkoviinien hinnat pyörivät pikemminkin lähellä 20 euroa.

Pääsiäisen lintu- tai lohiviini tulee Burgundista

Burgundista kotoisin oleva kuiva, kevyen tamminen valkoviini on mielestäni hyvän hinta-laatusuhteen valinta pääsiäispöytään. Maistopöydän valkoisista tämä oli ehdoton suosikkini. Tammitettu chardonnay maistuu varmasti niin broilerin kuin kalkkunankin kanssa. Mieleeni tuli myös parittaa viini grillatun lohen kanssa, joka tarjotaan parsan ja hollandaise- kastikkeen kanssa.

Château de la Greffière Vieilles Vignes 2015,  Ranska, 15,89 e

Albariño Uudesta Seelannista

Taisinpa törmätä ensimmäisen kerran uusiseelantilaiseen albariñoon. Tästä rypäleestä valmistetut valkoviinit kun useimmiten ovat kotoisin Portugalin Vinho Verdestä tai Espanjan Caliciasta. Uuden-Seelannin Gisbornessa rypälettä on viljelty vuodesta 2009 alkaen.

Valkoviini on kuiva ja hedelmäinen. Myös mineraalit ja mausteet maistuvat suussa. Voisin tarjota tämän viinin savulohta tai merenherkkuja sisältävän salaatin kanssa. Hinta minua kyllä hieman kirpaisisi saamaani elämykseen nähden.

Left Field Albariño 2016, Uusi-Seelanti, 19,48 e

Augusta –  lammasviini Piemontesta

Tämä tila nimeää kaikki valmistamansa viinit naisten nimillä. Augusta on omistajan, Lodovicion, nuorimman tyttären nimi.

Piemonten ala-alue Barbera d’Asti Superiore Nizza käsittää 18 kuntaa Nizza Monferraton ja Calamandranan alueella. Köynnösten keski-ikä tarhoilla on siinä 30 vuoden kieppeillä.

Barbera-rypäleistä valmistettu Augusta maistuu selkeästi vanhan maailman viiniltä, myös terveiset tallin takaa löytyivät lasista. Täyteläinen ja vivahteikas punaviini sopisi mainiosti samaan pöytään pääsiäislampaan kanssa.  Ja jos viiniä jää, juustojen kanssa voi nauttia loput. Tämä viini oli punaviineistä oma suosikkini.

Isolabella della Croce Augusta Barbera d’Asti Superiore Nizza 2011, Italia, 23,95 e

Viini, joka vaatii rinnalleen lihaa

Tätä viiniä ei ole tarkoitettu meditointiin, se vaatii seurakseen punaista lihaa! Sen verran viini sisältää suuta kiristäviä tanniineja. Cabernet Sauvignon -rypäleistä valmistettu viini sopii juhlapöytään, jossa on tarjolla paistia, pataa tai viulua naudasta, riistasta tai lampaasta valmistettuna.  Näitä pulloja Alkossa on vain 1200 kappaletta, joten viini kannattaa hankkia hyvissä ajoin ennen pääsiäistä.

Stellenbosch Reserve Ou Hoofgebou Cabernet Sauvignon 2014, Etelä-Afrikka, 19,89 e

Suklaakakun kaveri Apuliasta

Primitivo-rypäleistä valmistettu Allegro tulee luomutarhoilta Italia Apuliasta. Vaikka kyseessä onkin punaviini, mieleni alkoi tehdä suklaakakkua, niin vahvat suklaiset aromit suussa pyöri. Samoin viinissä on 7 grammaa jäännössokeria. Niinpä parittaisinkin tämän viinin Sacher-kakun tai suklaajuustokakun kanssa. Mutta rentoon ruokailuun viini on tarkoitettu, tämän kanssa ei hienostella. Alkoholia on viinissä 14 prosenttia, siksi se nenässä vahvasti tuntuikin. Tästä viinistä joko pitää, tai sitten ei. Välimuotoja ei oikein ole.

Allegro Organic Primitivo 2015, Italia, 10,48 e

Harvoin näissä tastingeissä on tarjolla viinejä, joissa olisi suoranaisia virheitä. Niinpä vain maku ratkaisee, ja viinin hyvyyden määrittelee oma suuni. Mihin muuhun sitä ihminen voi luottaa kuin itseensä? Makuasioista voi toki aina kiistellä.

Viinillisin terveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Blonditiina testasi: Alkon maaliskuun 2017 uutuudet

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *