Himahella

Blonditiina testasi: Alkon touko-kesäkuun uutuusviinit

Touko-kesäkuun viiniuutuudet

Juhannusviikolla Alkon ovi käy taas tiuhaan tahtiin, onhan käsillä kesän suurin juhla, juhannus! Keräsin tähän postaukseen suosikkejani viineistä, jotka ovat saapuneet Alkon hyllyille touko-kesäkuussa.

Olen maistanut kaikki uutuusviinit touko- ja kesäkuun lehdistöpruuveissa sokkona, joten jälleen kerran, vain maku ratkaisee! Maistamisen lisäksi painotin tässä postauksessa myös hintaa ja valitsin viinit uutuustarjonnan edullisemmasta päästä.

Muista tarkistaa viinin saatavuus Alkon nettisivuilta postauksessa olevasta linkistä, jotta ei tule hukkareissua pitkäripaseen.

Juhannuskupliva Espanjasta

Toukokuun uutuukista löytyvä espanjalainen roseecava on erittäin kuiva, punaisilta marjoilta maistuva, ja mineraalisen ryhdikäs kuohuviini. Se on hyvä paritus vaikkapa vaaleiden liharuokien tai ruokaisten salaattien kanssa.

Cavas Hill Cuvée Panot Rosé Cava Brut, Espanja, 8,99 e.

 

Edullinen samppanja Ranskasta

Champagne Bouchet on harvinaisen suuri maanomistaja Champagnessa, joten Gustave Roche Champagne Brut on tehty vain oman tilan rypäleistä. Tämä toukokuussa myyntiin tullut samppanja on erittäin kuiva, hapokas, kypsän hedelmäinen ja  eloisan mineraalinen, joten se on hyvän hinta-laatusuhteen omaava samppanja yleisviiniksi kala- ja äyriäisruokien kaveriksi.

Gustave Roché Champagne Brut, Ranska, 24,60 e.

Salaattirosee Portugalista

Espadeiro-rypäle on Vinho Verden tumma lajike, jotqa viljellään jonkin verran Portugalin länsirannikolla ja Galiciassa. Kuiva, hapokas ja raikkaan marjainen portugalilainen roseeviini sopii esimerkiksi välimerellisten ruokasalaattien kumppaniksi.

Pluma Vinho Verde Rosé 2016, Portugali, 7,98 e.

Kalpea rosee Provencesta

Tämä kalpea roseeviini edustaa hyvin klassista Provence-tyyliä, josta itse pidän kovasti. Kuivassa ja hapokaasta mausta voi löytää punaisia puutarhamarjoja sekä sitrusta ja mineraaleja. Toukokuun uutuus maistuu kesäisten salaattien ja grillattujen äyriäisten kaverina, mutta viihtyy viini ihan terassilla istuessakin lasissa. Tämä on se vähän parempi rosee.

Château Saint Hilaire Provence Rosé 2016, Ranska, 16,89 e.

Laatikkovalkkari Kaliforniasta

Beringer on Californian Napan laakson vanhin jatkuvasti toiminut viinitila. Puolentoista litran laatikossa on Chardonnay-rypäleistä valmistettu kuiva, reippaasti tammitettu Uuden maailman valkoviini, joka tuli Alkoon kesäkuussa. Roteva valkoviini sopii grillattujen rasvaisten kalojen ja broileriherkkujen kaveriksi. Valkoviinin ystävän valinta myös silloin, kun grillissä tirisee sekalaista seurakuntaa tarjottavaa.

Beringer Sonoma County Chardonnay 2015 -hanapakkaus 1,5 l, Yhdysvallat, 29,90 e.

Yhden palstan risukka Chilestä

Rapsakka Uuden maailman riesling-valkoviini, jonka kuiva, hapokas ja sitruksinen maku sopii yhteen erityisesti salaattien sekä tuoreen kalan ja merenelävien kanssa. Valkoviinin valmistukseen käytetyt rypäleet tulevat Leydan laaksosta sijaitsevalta Las Gaviotas-palstalta. Laakson ilmaston ansiosta rypäleet kypsyvät hitaasti muodostaen niille intensiivisen maun.

Sibaris Special Edition Single Vineyard Las Gaviotas Riesling 2016, Chile, 13,90 e.

 Grilliviini Marokosta

Kesäkuun sokkomaistossa tämä marokkolainen punaviini yllätti iloisesti. Les Cellers de Meknes on Marokon suurin viinintuottaja.  Carignan- ja Alicante-rypäleistä valmisettu viini on keskitäyteläinen ja keskitanniininen. Mausta voi löytää niin puutarhamarjoja, kuivattuja hedelmiä kuin yrttejä. Tämä viini on oiva valinta silloin, kun grillissä tirisee sekalainen valikoima lihaa aina makkaroista grillikanaan. Maistuu vaikka grillipizzan kanssa.

Domaine Toulal Rouge 2015, Marokko, 10, 50 e.

Pihviviini  Kanadasta

Alkossa on Kanadasta vain yksi punkku ja se on tämä toukokuun uutuus. Cabernet Franc-, Cabernet Sauvignon- ja  Merlot- rypäleistä valmistettu keskitäyteläinen ja herukkainen punaviini on monikäyttöinen  kaveri liharuokien ja kovien suolaisten juustojen kanssa. Laadukas ja hyvintehty viini, joka tutustuttaa viinimatkailijan kohtuuhinnalla Kanadaan, tuohon monelle vieraaseen viinimaahan.

Pillitteri Cabernet Merlot 2014, Kanada, 13,90 e.

Viinillisin terveisin

Blonditiina

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Blonditiina testasi: Alkon touko-kesäkuun uutuusviinit

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *