Himahella

Blonditiina testasi: Avokado maistuu vaikka jäätelössä

© Tiina Rantanen

Avokado on hedelmä, joka kasvaa Väli-Amerikan ja Meksikon alueelta lähtöisin olevassa puussa. Avokadopuu on sukua laakeri- ja kanelipuille ja voi kasvaa jopa 20 metrin korkuiseksi. Avokadon nimi juontaa juurensa asteekin kielen sanasta ahucatl, joka tarkoittaa kiveksiä. Ja jos rehellisiä ollaan, nimi on hyvin kuvaava.

Nykyään avokado on levinnyt eri puolille maailmaa. Sitä viljellään trooppisella ja subtrooppisella vyöhykkeellä ja ylivoimaisesti suurin tuottajamaa on Meksiko. Meitä lähinnä oleva viljelymaa on Espanja.

Olenkin reissuillan ollut poimimassa avokadoja Espanjassa, ja siellä hedelmien poiminnassa käytettiin apuna paikallista Pekka-Niskaa eli nostolavaa. Tavallisesti avokado poimitaan puusta, kun se vastaa kooltaan kypsää hedelmää Avokado nimittäin kypsyy vasta poimimisen jälkeen. Hedelmää voidaan pitää puussa 4–6 kuukautta kehittymisen jälkeen, mutta jos sitä ei poimita ajoissa, se putoaa maahan.

Leikkaa tai lusikoi ruis- tai kauraleivälle pehmeää avokadoa. Lisämakua saa limestä, sitruunasta tai ripauksesta mustapippuria, tabascoa tai chiliä. Myös meksikolaisesta keittiöstä tuttu guacamole maistuu leivällä levitteenä.

Tuoresalsoihin käyvät monenlaiset hedelmät.
© Tiina Rantanen

Avokado sopii erilaisiin salaatteihin ja salsoihin. Siitä voi tehdä myös kylmää keittoa. Ja monet nauttivat päivittäisen avokadonsa smoothiessa. Kuvan smoothie oli aamiaisen energiapommi, jolla jaksoi pitkälle iltapäivään.

Ohje: Avokado-banaani-mustikkasmoothie

Avokadosmoothie
Avokadosmoothie on energiapommi, jolla jaksaa pitkään. © Tiina Rantanen

Kokeile avokadoa myös makeana herkkuna. Avokado ja mansikka ovat hyvä makupari. Tätä jäätelöä tein jo 1980-luvulla. Tarjoa sitä vaikkapa soseutettujen, vaniljasokerilla maustetun pakastemansikkasoseen kanssa.

Terveisin Blonditiina

Helppo avokadojäätelö

3-4 kypsää avokadoa (riippuu koosta)

2 limetin mehu

1 l vaniljajäätelöä

1 dl tomusokeria

1/2 dl  konjakkia tai sitruslikööriä.

  1. Soseuta avokadot, mausta hedelmäsose limettimehulla ja tomusokerilla.
  2. Sekoita keskenään puolisulanut vaniljajäätelö ja avokadosose. Mausta jäätelömassa tilkalla konjakkia tai sitruslikööriä.
  3. Pane jäätelömassa leivinpaperilla vuorattuun, pitkänomaiseen kakkuvuokaan. Pakasta seosta noin 6 tuntia tai mielellään yön yli.
  4. Ota jäätelö sulamaan noin puoli tuntia ennen tarjoilua.

    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Blonditiina testasi: Avokado maistuu vaikka jäätelössä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *