Blonditiina testasi: Avokado maistuu vaikka jäätelössä

Avokado on hedelmä, joka kasvaa Väli-Amerikan ja Meksikon alueelta lähtöisin olevassa puussa. Avokadopuu on sukua laakeri- ja kanelipuille ja voi kasvaa jopa 20 metrin korkuiseksi. Avokadon nimi juontaa juurensa asteekin kielen sanasta ahucatl, joka tarkoittaa kiveksiä. Ja jos rehellisiä ollaan, nimi on hyvin kuvaava.

Nykyään avokado on levinnyt eri puolille maailmaa. Sitä viljellään trooppisella ja subtrooppisella vyöhykkeellä ja ylivoimaisesti suurin tuottajamaa on Meksiko. Meitä lähinnä oleva viljelymaa on Espanja.

Olenkin reissuillan ollut poimimassa avokadoja Espanjassa, ja siellä hedelmien poiminnassa käytettiin apuna paikallista Pekka-Niskaa eli nostolavaa. Tavallisesti avokado poimitaan puusta, kun se vastaa kooltaan kypsää hedelmää Avokado nimittäin kypsyy vasta poimimisen jälkeen. Hedelmää voidaan pitää puussa 4–6 kuukautta kehittymisen jälkeen, mutta jos sitä ei poimita ajoissa, se putoaa maahan.

  • Avokadon ulkonäkö riippuu pitkälti lajikkeesta. Yleisin kaupalliseen viljelyyn jalostettu lajike on Hass. Muita Suomestakin saatavia lajikkeita ovat Fuerte, Nabal sekä Reed. Lajikkeiden välillä on eroja maussa, ulkonäössä, koossa sekä suutuntumassa.
  • Avokado maistuu parhaalta huoneenlämpöisenä. Jos ostat kerralla useita, pidä osa pöydällä ja myöhemmin käytettävät jääkaapissa.
  • Varmistaaksesi avokadon kypsyysasteen pidä avokadoa kämmenelläsi ja paina sitä kevyesti. Käännä se sitten toisin päin ja paina uudelleen. Jos pinta antaa hieman periksi, mutta siihen ei jää näkyvää kuoppaa, se on valmis syötäväksi. Jos hedelmään jää kuoppa, on se jo ylikypsä.
  • Jos käytät vain puolikkaan avokadon, säästä kivellinen puolikas. Kivi hidastaa tummumista.
  • Leikkaa avokado viiteen osaan. Yhdestä palasta saat 55 kaloria. Jos se kuulostaa paljolta, vertaa sitä ruokalusikallisen majoneesia (100 kaloria), voita (myöskin 100 kaloria) tai salaatinkastiketta (75 kaloria). Avokadossa on vähemmän kaloreita, ja se tarjoaa huomattavasti enemmän ravintoaineita.

Leikkaa tai lusikoi ruis- tai kauraleivälle pehmeää avokadoa. Lisämakua saa limestä, sitruunasta tai ripauksesta mustapippuria, tabascoa tai chiliä. Myös meksikolaisesta keittiöstä tuttu guacamole maistuu leivällä levitteenä.

Tuoresalsoihin käyvät monenlaiset hedelmät.

Avokado sopii erilaisiin salaatteihin ja salsoihin. Siitä voi tehdä myös kylmää keittoa. Ja monet nauttivat päivittäisen avokadonsa smoothiessa. Kuvan smoothie oli aamiaisen energiapommi, jolla jaksoi pitkälle iltapäivään.

Ohje: Avokado-banaani-mustikkasmoothie

Avokadosmoothie

Avokadosmoothie on energiapommi, jolla jaksaa pitkään.

Kokeile avokadoa myös makeana herkkuna. Avokado ja mansikka ovat hyvä makupari. Tätä jäätelöä tein jo 1980-luvulla. Tarjoa sitä vaikkapa soseutettujen, vaniljasokerilla maustetun pakastemansikkasoseen kanssa.

Terveisin Blonditiina

Helppo avokadojäätelö

3-4 kypsää avokadoa (riippuu koosta)

2 limetin mehu

1 l vaniljajäätelöä

1 dl tomusokeria

1/2 dl  konjakkia tai sitruslikööriä.

  1. Soseuta avokadot, mausta hedelmäsose limettimehulla ja tomusokerilla.
  2. Sekoita keskenään puolisulanut vaniljajäätelö ja avokadosose. Mausta jäätelömassa tilkalla konjakkia tai sitruslikööriä.
  3. Pane jäätelömassa leivinpaperilla vuorattuun, pitkänomaiseen kakkuvuokaan. Pakasta seosta noin 6 tuntia tai mielellään yön yli.
  4. Ota jäätelö sulamaan noin puoli tuntia ennen tarjoilua.

Kommentit

Kommentoi juttua: Blonditiina testasi: Avokado maistuu vaikka jäätelössä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X