Himahella

Blonditiina testasi kannettavan retkikeittimen

Primus Onja-keitin
© Tiina Rantanen

Näin Primus Campfire Onja -lieden ensimmäisen kerran tammikuun pakkasten paukkuessa viestintätoimiston bloggari-päivänä, jossa sitä esiteltiin ensisijaisesti liikunnasta ja retkeilystä kiinnostuneille kirjoittajille. Olen kylläkin pahimman laatuinen asfalttiruusu, mutta kulinaristille uutuustuote kolahti heti. Pyörin sen ympärillä kuin herhiläinen. Olisiko Onjasta ruokatoimittajan kenttäkeittiöksi, jonka avulla kuvausruokien valmistus hoituisi missä tahansa nimessä tai notkelmassa? Sellaista olen nimittäin ihan duunikeikoilla joskus kaivannut. Eipä silti,  kyllä sille vapaa-aikanakin käyttöä keksisin. Piknikit ovat oma lukunsa ja auton perähutlarissa se kulkisi näppärästi sinne minne minäkin. Kun kollegani kuuli testiaikeistani, hänkin innostui. Olisiko vehkeestä sähköttömän mökin kesäkeittiöön tai vaikka veneen varustukseksi?

Blondi testasi

Koska sian säkissä hankkiminen ei kiinnosta, sain tuotteen maahantuojalta kokeiltavakseni juhannuksen jälkeen. Tämä koekäyttömahdollisuus on niitä ruokatoimittajan työn hyviä puolia.

Blonditestin ensimmäinen vaihe on minulle tosi tärkeä. Miten helposti tuotteen saa käyttövalmiiksi? Myönnän hermostuvani usein ”askartele oma keittiösi” – tyyppisten tuotteiden kanssa. Ikea-tyyli ei sovellu Blondille.  Onja-liesi on lähtötilanteessa kuin olkalaukku. Levitin sen jalkoja hieman ja kiersin kaasupatruunat kiinni lieden alle. Helppoa kuin heinänteko.

Primus Onjalla keitettiin perunoita
© Tiina Rantanen

Aloitin testin keittämällä kilon uusia perunoita. Minulla on ollut kaasuliesi keittiössäni ja olen tietoinen kaasulla keittämisen hyvistä ja huonoista puolista. Nopeahan kaasu on. Testikeitoksessani puolitoista litraa vettä kiehui kuudessa minuutissa ja perunat olivat kypsiä 25 minuutissa. Perunoiden keittoaika on tietty riippuvainen perunoiden koosta, ei niinkään liedestä. Perunankeiton aikana paitsi Suomen kesälle tyypilliseen tapaan satoi, mutta myös tuuli navakasti. Kerran tuuli sammutti laitteen, mutta en kokenut sitä mitenkään erityisen tuuliherkäksi.

Liesi pitää päällä ollessaan aikamoista huminaa, joten sen olemassaoloa ei niin vain voi unohtaa. Mikä on hyvä juttu, varsinkin kun puhutaan kaasusta.

Primus_burgerit2

Seuraavaksi päätin tehdä hampurilaisia, joita en vielä tänä kesänä ole kokannutkaan. Niiden väliin haudutin paistinpannulla öljyssä sipulia ja paprikaa. Maustoin seoksen punaviinietikalla, suolalla ja pippurilla.

25 senttiä halkaisijaltaan oleva paistinpannu on valmistettu 18/8- ruostumattomasta teräksestä ja pannun pohja on pinnoitettu alumiinilla. Paistaminen sujui kyllä mainiosti, mutta pannun putsaaminen olikin eri juttu vaikka sitä kehutaan helpoksi! Kyllä siitä irtoliat helposti lähti, mutta jo ensimmäisen käyttökerran jälkeen pannu näyttää kymmeniä kertoja käytetyltä! Mitä tein väärin? Pannussa on irrotettavat kädensija, joten kokeilen pannun  kirkastamista vielä astianpesukoneessa.

Primus_kuullotus
© Tiina Rantanen

Burgeripihvit pyöräytin naudan kevytjauhelihasta (400 g), Härkis-härkäpapuvalmisteesta (250 g), jonka joukkoon sekoitin silputtua uutta sipulia sekä suolaa ja pippuria. Pariloin pihvit alumiinisella parilapannulla. Olin tehnyt sen kokoisia pihvejä, että niitä pysyi paistamaan vain yhden kerrallaan, mutta parilapannu toimi itsessään mainiosti. Ei tarvittu rasvalisäystä ja pihvi irtosi pannulta melkein pelkän ajatuksen voimalla.

Primus_burgerit_lähis
© Tiina Rantanen

Vaikka en kokeillut kuin keittämistä, kuullottamista ja parilointia, saatoin todeta, että laite toimii. Se on tukeva, joten sen käyttö  tuntuu turvalliselta. Lisäksi se on kokoluokaltaan sellainen, että sitä voisi hyvinkin käyttää terassilla pöydässä kypsennettäviin ruokalajeihin. Mieleeni tuli heti itämaisten keittiöiden bulgogi, sukijaki ja shabu shabu. Arvaa vaan, alkoiko syljeneritys välittömästi!

Pohjoismaista designia made in China

Laite on ruotsalaista designia ja siihen on käytetty laadukkaita materiaaleja, mutta polttimosta löysin kuitenkin made in China -merkinnän. Kuten parilapannustakin. Nahan käyttö kattiloiden ja pannujen somisteena vähän ihmetytti meikäläistä, joka käytännön ihmisenä tunkisi keittoastiat tietysti astianpesukoneeseen.

Mikä on blonditestin lopputulos? Minä olen myyty. Tätä vehjettä tarvitaan Blondin road tripeillä jatkossa ihan ehdottomasti. Monesti reissuillani sormeni syyhyävät, kun vastaan tulee upeita, paikallisia raaka-aineita. Tämä laite mahdollistaa keittiösulkeiset vaikka tien varren levähdyspaikalla. Näköalapaikoista sittten puhumattakaan. Ja jos siirtyisi autosta veneeseen, keittiö toimisi sielläkin. Vaikka itseäni en telttaan enää osaa kuvitella, tämä toimisi vaikka leirintäalueella. Eikä ole samoja ongelmia kuin vaikkapa kertakäyttögrillien kanssa, jonka hehkuvat hiilet saattavat aiheuttaa ongelmia pitkänkin ajan kuluttua. Nuoruudessa meinasimme nimittäin polttaa ahvenmaalaisen mökkikylän viskaamalla illalla käytetyn grillin aamulla roskikseen.

Koska kyseessä on retkeilijöille kehitetty tuote, kevyille padoille ja kattiloille on myös kuljetuspussit. Kattilat ovat pinottavia ja kahvatkin irrotettavia tai kääntyviä. Mutta kukaanhan ei estä minua käyttämästä kaapeistani jo löytyviä pannuja ja kattiloita ainakin kotioloissa. Mallasin jo liedelle pinnoitettua paistokasaria ja kolmen litran teräskattilaa. Lisäksi isoa parilapannuani voin  käyttää silloin, kun molemmat polttimot ovat käytössä. Eli useampi pihvi mahtuu paistumaan kerralla.

Primus_citypiknik
© Tiina Rantanen

Maahantuojan antamat tuotetiedot

Primus Campfire Onja -liesi on helppo kuljettaa mukana kantohihnan ansiosta. Laitteen varusteisiin kuuluu tammilevy, jolle voi asettaa esimerkiksi astioita ruoan valmistamisen yhteydessä. Blondi käyttäisi levyä kyllä leiriolosuhteissa leikkuulautana, mutta se tietysti lyhentää sen käyttöikää!

* Valmistuksessa käytetyt materiaalit: ruostumaton teräs, tammi, messinki ja nahka.

* Koko pakattuna 430 x 140 x 290 mm.

* Paino 3 kg.

* Tarkoitettu 1–4 hengelle.

* Kaasulähteenä Primus 100 g-, 230 g- tai 450 g kaasukanisterit.

Suositushinta on lehdistötiedotteen mukaan 129,95 euroa, mutta Partioaitta pyytää liedestä 169,90 euroa. Kärkkainen.com -nettikaupasta löysin lieden 139 euron hintaan. Kattilat ja pannut on hankittava erikseen. Kattilasarjan hinta on Partioaitassa 69,95 euroa ja paistin- ja parilapannun hinta 49,95 euroa.

Retkeilyterveisin

Blonditiina

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Blonditiina testasi kannettavan retkikeittimen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *