Himahella

Blonditiina testasi: Koko vuoden grillauskirja

Äitienpäivän alla skoolattiin uudelle, täysin suomalaisin voimin tehdylle grillauskirjalle, jota voi käyttää ympäri vuoden. Julkkareissa uhosin kirjan kuvanneelle Roni Lehdelle, että testaan kirjasta ohjeen, joka ensimmäisenä aukeaa. Se oli grillattua mustekalaa. Sanasta naista.

Grillatut mustekalat
© Tiina Rantanen

Risto ”Ripe” Mikkola on monissa liemissä keitetty kokki, joka on huhkinut hellan ääressä kymmenissä keittiöissä eri puolilla maailmaa. MasterChef Suomi – kisan tuomarinakin kaikelle kansalle tutuksi tullut Ripe ei malta pysyä grillin ääreltä pois talvipakkasillakaan. Ja miksi pysyisikään, sillä sen verran rennolla meiningillä valmistuvat hiilten hehkussa niin äijämäiset liharuuat kuin kevyemmätkin kokkaukset. Ripen ollessa kyseessä, homma toimii grillipihdit toisessa ja viinilasi toisessa musiikkivehkeiden nuppien osoittaessa kaakkoon.

Grillikirja_Ripe

Koska ollaan sesongissa, grilli hehkuu kuumana myös Risto Mikkolan ravintolan, Local Bistron, kesäterassilla Joensuun Kauppakadulla.

”Totuushan on, että grillauksen makua ei myydä pullossa, vaan se täytyy hankkia ruokaan valmistusmenetelmän kautta ja siihen kirja on loistava apuväline”, Mikkola kirjoittaa kirjan sytytyssanoissa.

Kysyttäessä kaasu vai hiili, vastaus oli hiili. ”Juu, kyllä hiilimiehiä grillatessa ollaan”, Ripe vastasi.

Koko vuoden grillauskirja on 350 sivuinen grilliraamattu. Grillauksen teoriaan ei sivuja kauheasti ole käytetty, mutta kaikki olennainen on saatu koottua yhdelle aukeamalle, Grillaajan 10 käskyksi. Kirjan lopussa käydään lyhyesti läpi myös grillausmetodit – suoragrillaus, epäsuoragrillaus , kiertoilmauunigrillaus ja savustusgrillaus.

Kirjan reseptiosio jakautuu kuuteen osaan. Omat lukunsa saavat niin kasvis, merenelävät, lintu, liha, pizza kuin herkut. Erityisesti minua ilahdutti kirjassa se, että vaikka raaka-aineita on niin ostereista makkaraan, reseptit tuntuvat simppeleiltä ja erittäin helposti lähestyttäviltä. Lisäksi runsaasti kuvitettu kirja on tekijöidensä näköinen. Se on herkullinen ja veden kielelle nostattava, mutta kuitenkin aika äijä. Turhat piperrykset on jätetty muille huippukokeille.

Grillauskirja_viini

Yhden ohjekokeilun jälkeen ei voi kättä raamatulle panna, mutta  ammattilaisen silmin ohjeita luettuani voisin silti todeta, että ne kyllä ne varmasti toimivat. Aineluettelot ovat lyhyitä ja mausteetkin löytyvät lähes joka kaupasta. Ainostaan Texas Pete -kastikkeen kohdalla en tiennyt mistä on kyse, ohjettakaan ei löytynyt sisällysluettelosta.

Kuvia on kirjassa runsaasti ja kuvapohjia on käytetty myös tekstin taustana. Se tekee kirjasta hieman vaikeasti luettavan, mutta se on ollut tekijätiimiltä tietoinen päätös. Tässä tapauksessa tyyli menee luettavuuden edelle.

Grillauskirja_mustekalat

Blonditiina testasi grillattua mustekalaa

Kirjaa selatessani vastaan tuli monta ohjetta, joiden kohdalta kirjansivun olisi voinut kääntää hiirenkorvalle. Mutta koska julkkareissa menin uhoamaan testiohjeesta, niinpä kokeiluun valikoitui grillattu mustekala. Koska iso, kokonainen mustekala ei ole ihan markettitavaraa, jouduin hieman soveltamaan. Heinon tukun pakastealtaasta löytyi pieniä mustekaloja. En pannut tätä pahakseni, sillä mustekalan keittoaika lyheni tässä testistä 1-2 tunnista 10 minuuttiin. Lisäksi kirjan ohjeessa ei avattu mitä mustekalalle ennen keittämistä pitäisi tehdä. Kokonaisia, pakastettuja mustekaloja myydään nimittäin perattuina ja perkaamattomina. Ohje ei myöskään kertonut pitääkö se ensiksi sulattaa vai voiko sen pistää kattilaan jäisenä. Anteeksi blondiuteni.

GRILLATTUA MUSTEKALAA

1 pakastettu mustekala (1,5 kg) tai 1 kg pakastettuja pieniä mustekaloja

2 sipulia kuorittuna ja kuutioituna

8 valkosipulinkynttä murskattuna

1 porkkna kuorittuna ja kuutioituna

4 sellerinvartta kuutioituna

1 dl oliiviöljyä

1 dl tomaattipyreetä

1/2 l punaviiniä

1/2 nippua timjamia

2 l kalalientä

1 rkl sokeria

2 tl suolaa

1 tl mustapippuria

  1. Kuullota vihanneksia isossa kattilassa oliiviöljyssä, lisää tomaattipyree ja kuullota vielä hetki. Lisää sitten punaviini ja timjami, kiehauta.
  2. Laita (sulanut) mustekala tai pienet mustekalat kattilaan ja kaada kattilaan niin paljon kalalientä, että mustekala peittyy. Mausta liemi sokerilla, suolalla ja mustapippurilla. Keitä mustekalaa hiljalleen 1-2 tuntia tai kunnes se on kypsä (tarkista veitsellä, onko mustekala pehmeä). Pienille mustekaloille keittoajaksi riittää 10 minuuttia.
  3. Ota kattila pois liedeltä ja anne mustekalan jäähtyä liemessään.
  4. Ota mustekala pois liemestä, kuivaa ja grillaa suorassa lämmössä kuumaksi.

RUOHOSIPULIAIOLI

2 dl majoneesia

1/2 sitruunan mehu

1 dl ruohosipulirenkaita

1/2 tl mustapippurirouhetta

ripaus suolaa

  1. Sekoita ainekset ja anna maustua 15 minuuttia.
grillauskirja_mustekalatkoko

Minua hieman hymyilytti kun kuullotin vihanneksia ja tein keitinlientä. Maistettuani sitä totesin, että tämä kaipaa sokeria leikkaamaan tomaattipyreen happamuutta ja suolaa kalaliemen vähäsuolaisuuden vuoksi. Vilkaisin ohjetta uudestaan. Juuri ne aineet kattilasta vielä puuttuivat. Vika oli siis nyt tekijässä, ei ohjeessa.

Keitin pieniä mustekaloja vain 10 minuuttia, mikä riitti mainiosti. Ne olivat ihanan pehmeitä. Jätin ne jäähtymään keitinliemeen, kuten isonkin ötökän kanssa olisi tullut toimia.

Seuraavana päivänä grillasin mustekalat nopeasti sitruunapuolikkaiden kanssa.

Ruohosipuliaioli syntyi sekin pikapikaa. Lopputuloksena oli herkullinen, hyvin välimerellinen grilliateria äitienpäivän iltana. Eipä se lisäkseen kaivannut kuin salaattia ja/tai hyvää leipää.

Risto Mikkola, Henry Lepist, Roni Lehti
© Tiina Rantanen

Summa summarum! Iso peukku koko tiimille, Ripelle, apukokkina häärineelle Henry Lepistölle ja kirjan kuvanneelle Roni Lehdelle. Tämä kirja tulee kovaan käyttöön niin koti- kuin kesäkeittiössäkin! Ai niin…talvellakin voi näillä ohjeilla grillata!

Grillausterveisin

Blonditiina.

Risto Mikkola: Koko vuoden grillauskirja, Readme 2016

 

 

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Blonditiina testasi: Koko vuoden grillauskirja

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *