Himahella

Blonditiina testasi: Neljän päivän Ruokaboksi

Kaupallinen yhteistyö: Ruokaboxi on saatu kokeiltavaksi blogipostausta varten

© Tiina Rantanen

Ruokaboksin alkuperäsidea syntyi Juhana Rintalan, Vappu Pimiän  ja Jesse Fryckmanin jakamasta yhteisestä haasteesta arkipäivien tuntien riittämättömyydessä.

”Olin useasti ajatellut, kuinka hienoa olisi, jos joku paitsi miettisi valmiiksi mitä tänään tehdään ruoaksi, myös kertoisi mitä sitä varten pitää kaupasta ostaa. Rakastan ruoanlaittoa, mutta työ-, päiväkoti-, koulu- ja harrastusrumba jättää kovin vähän tilaa miettiä päivällistä saatikka ostoksia. Päivällinen on oikeastaan ainoa säännöllinen päivittäinen tapahtuma perheemme arjessa ja silloin käydään läpi koko jengin kuulumiset”, kertoo Jesse Fryckman palvelun aloituksesta Ruokaboksi.fi -nettisivuilla.

Syödään yhdessä perheen kanssa

Kesällä 2016 valmistuneen  kuluttajatutkimuksen mukaan suomalaiset haluaisivat viettää enemmän aikaa yhdessä ruoan ääressä. 91% suomalaisista on täysin tai jokseenkin samaa mieltä siitä, että yhdessä syöminen perheen tai ystävien kanssa on hieno juttu. Suomalaiset myös haluaisivat viettää enemmän aikaa yhdessä ruoan ääressä. Ikävä kyllä, saatujen tulosten mukaan toive ei toteudu suomalaisten arjessa.  Myös kansainvälisissä vertailututkimuksissa näkyy, että meillä käytetään muita maita vähemmän aikaa yhteisiin aterioihin. Kaipaamme yhteisöllisyyttä, mutta keinoja sen toteuttamiseen ei tahdo löytyä. Ruokaboksi iskee juuri tähän markkinarakoon. Tehdään yhdessä syömisestä mahdollisimman helppoa: kokataan helppoa ja hyvänmakuista arkiruokaa laadukkaista raaka-aineista.

 

© Ruokaboksi

Kuva: Ruokabokxi

Ruokaboksin reseptitiimiä luotsaa Vappu Pimiä, joka lupaa, että boksin raaka-aineista valmistettavat ateriat tuovat paitsi helpotusta, myös sesongin mukaista vaihtelua kiireisten perheiden arkisyömiseen.

”Olemme rakentaneet reseptiikan omista lähtökohdistamme, eli tarjoten sellaista hyvänmakuista ja monipuolista arkiruokaa, mitä itsekin valmistamme kotona. Viikoittainen Ruokaboksi sisältää raaka-aineita liha-, kala-, kasvis- ja kana-aterioihin, joten kotitalouksien ruokalista pysyy paitsi uudistuvana, myös ympäristö-, terveys- ja hävikkinäkökulmat huomioivana. Rakennamme päivittäiset menut perinteistä lautasmallia hyödyntäen, mikä varmistaa myös kasvisten ja monipuolisen ravintoaineiden riittävän saannin.”  Näin avaavat siis nettisivut Ruokaboksin resptiikan filosofiaa.

Ruokaboksin toimitusjohtajana toimii Juhana Rintala, jolla on pitkä tausta vähittäiskaupan uusista palvelukonsepteista Ruotsista.

”Tilastokeskuksen tutkimuksen mukaan kulutamme kaupassa käyntiin ja asiointiin keskimäärin 30 minuuttia päivässä kun taas perheen kanssa seurusteluun vain 12 minuuttia. Ruokaboksin missio on vähentää ruokaostosten ja niiden suunnittelun vaivaa ja lisätä perheen yhteistä aikaa – auttaa perheitä valmistamaan ja syömään päivällinen yhdessä.” Ruokaboksi kokkaillaan kotikeittiössä  ja syödään yhdessä perheen kanssa.

Blonditiina testasi neljän päivän Ruokaboksin

Minulle, kuten monelle muullekin toimittajalle ja blogistille, tarjottiin tilaisuutta kokeilla Ruokaboksia omassa kotikeittiössämme. Niinpä 89 euron arvoinen lähetys saapui kotiovelleni maantai-iltana kello 19.37. Olin saanut aikaisemmin päivällä tekstarin, jossa lähetyksen saapumisen aikaikkunaksi annettiin kello 19-20. Eli lähetys saapui juuri silloin kuin pitikin. Tämä on aika olennaista, sillä laatikossa oli mm. pakasteperunasosetta. Kylmäketju ei siis saisi toimituksen aikana katketa. Hieman muovipussissa olleet perunamuusiainekset tuntuivat saaneen lämpökäsittelyä, mutta sama olisi tapahtunut oman autoni perässä pakasteita kaupasta kotiinkuljetettaessa.

Purin laatikon sisällön keittiönpöydälle.  Eniten ilahdutti se, että kaikki boksissa olleet tavarat olivat priimalaatua. Toivottavasti näin on aina ja kaikissa lähetyksissä. Laatikosta löytyi niin kotimaisia luomutuotteita  kuin arvostettujen elintarvikebrändien tuotteita. Ensivaikutelma boksin sisällöstä oli siis erinomainen.  Mutta koska kello näytti maantai-iltana jo iltakahdeksaa, kokkailut oli nähtävästi tarkoitettukin aloitettavaksi vasta tiistaina.

Laatikossa on mukana neljän ohjeen reseptivihkonen. Siellä oli luettelo aineksista, jotka tulisi löytyä omasta kaapista. Tällaisia tavararoita ovat mm. mausteet, öljyt, maito, hunaja ja soijakastike.  Reseptit on suunniteltu neljälle hengelle.

Blondikeittössä ruokaohjeet testattiin siten, että reseptivihossa annettuja ohjeita noudatettiin ja freestyle-kokkaus supistettiin minimiin. Samoin annoksesta pyrittiin tekemään mahdollisimman samannäköinen kuin reseptivihon kuvassa oli.

1. ateria: Tiistaina syötiin kalaa

Päätin aloittaa testikokkailuni Inkiväärilohella, sillä tuore  kala ei jääkapissa hillotessa ainakaan parane, vaikka päiväykset sen olisivat kestäneetkin. Lisäksi valintaan vaikutti myös se, että reseptivihkonen mainosti sitä VIIKON NOPEIN -maininnalla ja kertoi ruoan valmistuvan 20 minuutissa. Ihan tässä ajassa ruoka ei pöydässä ollut, sillä kalan pitää olla uunissakin 15 minuuttia. Olen aika Speedy Gonzales keittiössä, mutta väittäisin, että puoli tuntia olisi tälle reseptille oikea aikamääre. Mutta mielestäni kaikki mikä on pöydässä alle puolessa tunnissa on ”pikaruokaa”.

© Tiina Rantanen

Inkiväärilohi

600 g lohifileetä

1 limetin mehu

1 rkl soijakastiketta

1 rkl seesamiöljyä/rypsiöljyä (omasta kaapista)

2 tl raastettua inkivääriä

1 valkosipulinkynsi raastettuna

1 tl hunajaa (omasta kaapista)

ripaus suolaa

Lisäksi

2 ( á 400 g) parsakaalia

2 rkl seesaminsiemeniä

Porkkanaraaste

3 porkkanaa

1/2 limetin mehu

ripaukset suolaa ja sokeria

Vinkki! Voit keittää lisukkeeksi riisiä jos kaipaat ateriaan runsautta.

  1. Laita uuni kuumenemaan 220-asteeseen. Jos haluat annokseen lisäksi riisiä, laita tässä kohtaa riisi kiehumaan pakkauksen ohjeen mukaan.
  2. Leikkaa lohifilee annospaloiksi tai medaljongeiksi. (Reseptin kuvassa on lohiperhonen! Medaljonkia ei tehdä fileestä vaan pala leikataan kokonaisesta kalasta ja käännetään leikauspuoli ylöspäin. Lohiperhonen leikataan fileestä. Ensin leikataan vähän reilumpi pala ja sitten siihen keskelle viiltö nahkaan saakka. Pala avataan kääntämällä perhoseksi.) Nosta ne leivinpaperilla peitetylle uunipellille toiseen reunaan.
  3. Purista limiten mehu kulhoon ja lisää soijakastike, öljy, inkivääri, valkosipuli,hunaja sekä ripaus suolaa. Sekoita mausteseos tasaiseksi. Sivele lohipalojen pinnat mausteseoksella ( Jota tulee ohjeen mukaan tehtynä noin 4 rkl).
  4. Paloittele parsakaali reiluiksi paloiksi, nostele myös ne uunipellille ja kaada päälle loppu mausteseos. ( Olin käyttänyt 4 rkl  mausteseoksen jo lohipalojen pintaan. Koska parsakaalia oli 800 g, tein uuden satsin maustekastiketta, jotta parsakaalilohkotkin saivat makua. Näin toimien niistä tuli herkullisia.) Paahda lohta ja parsakaalia uunissa noin 15 minuuttia.
  5. Ripottele lohipalojen pinnalle seesaminsiemenet kun palat tulevat uunista. (Ripottelin siemenet lohipaloille  jo uuniin mennessä, sillä paahtuminen antaa siemenille lisää makua. Mutta tämä on makuasia.) Kuori ja raasta porkkanat. Sekoita joukkoon limetin mehu sekä pienet ripaukset suolaa ja sokeria. Tarjoa lohi parsakaalin ja porkkanaraasteen kanssa.
© Tiina Rantanen

Blondin tuomio:

Kiitän: Ohje oli todella helppo, ruoka valmistui puolessa tunnissa ja oli maultaan aivan älyttömän hyvää. Lisäksi Blondikeittiössä tehty lopputulos näytti samalta kuin reseptikuvassa.

Moitin:  Ohjeen maustekastikkeen määrä (4 rkl) ei riitä parsakaalien (800 g) maustamiseen. Valmistusaika arvioitu liian lyhyeksi.

2. ateria : Vegepäivä eli Linssi-bolognese-perunasosevuoka

Seuraavana päivänä kokeilin kaksi ruokaa. Ensimmäiseksi valmistin Linssi-bolognese-perunasosevuokaa, joka on vegeversio tutusta lihaperunasoselaatikosta.

© Tiina Rantanen

Linssi-bolognese-perunasosevuoka

1 tlk punaisia linssejä

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

1 porkkana

n. 100 g juuriselleriä

2 rkl oliiviöljyä (omasta kaapista)

1 tlk basilikalla maustettua tomaattimurskaa

3-4 dl vettä

2 tl yrttimausteseosta (omasta kaapista)

ripaukset suolaa ja mustapippuria (omasta kaapista)

ripaus sokeria (omasta kaapista)

Muussi:

1 ps pakasteperunamuussia (Boksissa oli 400 g)

2 dl maitoa (omasta kaapista)

2 dl maitoa (Pitäisikö olla vettä?)

ripaus suolaa

Lisäksi:

1 kurkku

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteiseksi. Ota perunamuussit sulamaan. (Perunasosepussissa annettu valmistusohje kehottaa käyttämään tuotteen jäisenä, miksi ainekset siis otetaan sulamaan?) Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulinkynnet. Kuori ja raasta porkkana sekä juuriselleri.
  2. Kuumenna öljy paistinpannulla ja kuullota sipulit pehmeiksi.Lisää raasteet ja linssit, sekoita. Lisää myös tomaattimurska ja vesi sekä mausteet ja hauduta noin 15 minuuttia. ( Vartin jälkeen kastike on vielä al dente, 10 minuutin lisähaudutus oli paikallaan maun vuoksi. )
  3. Valmista sillä välin perunamuusi. Kaada perunasose kattilaan ja lisää neste. Kuumenna välillä sekoittaen. Lisää tarvittaessa suolaa. ( Ohjeesa maito kaksi kertaa, pakkaus kehoittaa käyttämään 2 dl maitoa ja 2 dl vettä. Perunasoseen valmistaminen on ehkä näppärämpää mikroaalouunissa kuin liedellä.)
  4. Lusikoi puolet muussista voideltuun tai leivnpaperilla vuorattuun uunivuokaan ja kaada pälle linssi-bolognese. Peitä kastike lopulla muussilla. Paista uunissa noin 30 min.  (Kuten ylläolevasta kuvasta näkyy, muussia oli aika vähän suhteessa kastikkeeseen. Boksissa oli perunasosetta 400 grammaa, ehkä 750 gramman pussi ollut sopivampi koko suhteessa kastikkeeseen määrään.)
  5. Pese kurkku ja leikkaa se reiluiksi tikuiksi.
  6. Tarjoa linssi-bolognese-perunasosevuoka kurkkutikkujen kanssa.
  7. Blondin tuomio: 

    Kiitän: Ruoka oli erittäin hyvänmakuinen ja sen valmistus oli helppoa.

    Moitin: Ohjeessa haudutuajat olivat alimitoitettuja maun kustannuksella. Perunasoseen määrä oli liian pieni suhteessa kastikkeeseen.

     

    1. ateria: Dijonkanaa ja paistettuja sieniä

  8. Reseptivihkonen hekuttaa, että Dijonkana on tiimin suosikkeja ja että se maistuu takuulla koko perheelle.

    Dijonkanaa ja paistettuja sieniä

    4 broilerin rintafileetä

    1 rkl oliiviöljyä

    suolaa ja mustapippuria

    1 tl currya

    2 dl kuohukermaa

    1 tl dijon-sinappia

    1/2 appelsiinin mehu

    3 dl pitkäjyväistä riisiä

    Sienet:

    400 g herkkusieniä

    1 rkl oliiviöljyä

    ripaukset suolaa ja mustapippuria

    1/2 nippua tuoretta persiljaa

    Lisäksi:

    1 prk maissia

    1/2 appelsiinin mehu

    2 tk oliiviöljyä

    ripaus mustapippuria

    1. Sipaise broilerin rintafileet oliiviöljyllä ja leikkaa ne kahtia. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan.
    2. Kuumenna paistinpannu ja ruskista broilerinpalat . (Miksi lihaa ei mausteta vasta ruskistamisen jälkeen? Mausteet kärähtävät pannulla, kun liha maustetaan etukäteen.)

    Lisää pannulle curry, kerma, dijon-sinappi ja appelsiinin mehu. Sekoita, kiehauta ja hauduta noin 10 minuuttia keskilämmöllä.

    1. Puhdista herkkusienet. Kuumenna oliiviöljy toisella paistinpannulla/paksupohjaisessa kattilassa ja lisää sinet. Paista niitä niin, että ne saavat hieman väriä. Mausta suolalla, mustapippurilla ja hienonnetulla persiljalla.
    2. Valuta maissi ja sekoita joukkoon appelsiinimehu, oliiviöljy ja mustapippuri.
    3. Tarjoile Dijonkana sienten, maissin ja riisin kanssa.

    Blondin tuomio:

    Kiitän: Ruoka oli helppo valmistaa ja ohje toimi. Ainoastaan broilerin maustamisvaihetta mietin ruoanvalmistuksen aikana.

    Moitin: Ei moitittavaa, vaikka ruoka oli näistä ohjeista ehkä maultaan vaatimattomin.

    4. atria: Torstailounaana maistui Fetalihapulla-subit ja kaali-porkkanaslaw

© Tiina Rantanen

Neljän aterian boksin ekstraruoka oli kreikkalaistyyppisillä lihapullilla täytetyt patongit. Pieni yllätys ruokaa tehdessä oli, että Ruokaboksista löytyi vain kaksi patonkia, kun ohjeessa olisi pitänyt olla neljä.

Fetalihapulla-subit ja kaali-porkkanaslaw

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

1 rkl rypsiöljyä

400 g paistijauhelihaa ( Ruokaboksista löytyi vähärasvaista naudanjauhelihaa)

150 g fetajuustoa

2 tl oreganoa

1/2- 1 tl suolaa

mustapippuria maun mukaan

Kaali-porkkanaslaw:

3 porkkanaa

200 g kaalia

1 rkl oliiviöljyä

2 tl valkoviinietikkaa

ripaus suolaa ja sokeria

Jugurttikastike:

150 g kreikkalaista jogurttia

1 sitruunan mehu (iso, mehukas sitruuna, käytin vain 1/2 mehun)

ripaus suolaa ja mustapippuria

2 tl hunajaa

Lisäksi

4 patonkia (esipaistettuja) (Boksissa oli vain 2)

  1. Laita uuni kuumenmaan. Paista patongit pakkauksen ohjeen mukana.
  2. Kuori ja hienona sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna rypsiöljy paistinpannulla ja kuullota sipulit pehmeiksi. Jäähdytä. (Miksi käytetään rypsiöljyä, kun myöhemmin salaatissa käytetään oliiviöljyä?)
  3. Sekoita kulhossa jauhellihan joukkoon pieneksi murennettu fetajuusto (Fetaa jää 50 g yli.),oregano, suola ja mustapippuri. Lisää myös jäähtynyt sipuliseos. Vaivaa napaksi taikinaksi. Anna lihapullataikinan tekeytä hetki. Nosta uunin lämpö 220-asteeseen.
  4. Pyöritä taiknasta pullia ( Montako pullaa? 20 pullaa neljään patonkiin olisi ideaali.), lado ne leivinpaperilla peitetylle uunipellille ja paista ne uunissa kypsiksi noin 10 minuuttia. (Omat pullani vaativat 15 minuuttia saadakseen paistoväriä.) Kuori ja raasta porkkanat. Suikaloi kaali. Sekoita kaikki kaali-porkkanaslawn ainekset kulhossa ja anna tekeytyä hetki. (Kuinka kauan on hetki? Lihapullat tulevat uunista samanaikaisesti kun kaalisalaatti valmistuu. Pitäisikö salaatti tehdä siis ensimmäiseksi?)
  5.  Sekoita myös jugurttikastikkeen ainekset keskenään. ( Jo 1/2 sitruunan mehulla kastikkeesta tuli litkua, murensin joukkoon lihapullista jääneen ylimääräisen fetajuuston.) Halkaise patongi ja täytä ne kaali-porkkanaslawlla, lihapullilla ja jogurttikastikkeella. Tarjoa heti.

Blondin tuomio:

Kiitän: Ruoka oli oikein hyvän makuinen. Näistä neljästä ohjeesta monimutkaisin valmistaa useiden työvaiheiden takia.

Moitin: Miksi käytetään kahta eri öljyä, kun sama käy niin paistamiseen kuin salaattiin? Fetajuustosta jäi turhaan 50 g käyttämättä. Sen olisi hyvin voinut sujauttaa lihapulliin tai murentaa jogurttikastikkeen joukkoon, kuten Blondikeittiössä tein. Koska lähetyksestä puuttui 2 patonkia, ohje olisi ollut nafti neljälle hengelle. Samoin reseptivihkon viikon ainesluettelossa oli mainittu vain neljä porkkanaa, kun neljän ruoan resepteissä niitä oli yhteenlaskettuna seitsemän. Boksista löytyi kuitenkin seitsemän pientä porkkanaa. Lisäksi kaalisalaatin olisi pitänyt antaa tekeytyä, joten ruokaohjeen valmistusjärjestys olisi pitänyt olla toinen.

Miten Ruokaboksi kokonaisuutena toimi? 

+ Ruokaboksi yllätti positiivisesti raaka-aineiden laadukkuudella. Tuoretuotteet olivat raikkaita ja brändit tunnettuja. Luomuakin löytyi. Teki heti mieli ryhtyä kokkaamaan. Hinta-laatusuhde tuntui olevan kohdallaan.

+ Neljän päivän boksissa oli niin kala, vege-, liha- ja kana-ateria. Erityyppisiä ruokia ja riittävästi vaihtelua nirsommillekin syöjille.

+ Kaikki ruoat olivat valmistettuina erittäin hyvän makuisia ja annoskoko terveellinen 400 g. Ravitsemussuositukset ja lautasmalli on huomioitu. Santsivaraa niissä ei juuri ole, joten teini-ikäiset pojat voisivat jäädä nälkäisiksi esim. lohipäivänä. Ruokaohjeet olivat helppoja ja kaikki ruoat valmistuivat alle tunnissa. 

+ Hävikkiä ei juuri synny.

+ Ruokaboksi helpottaa ehdottomasti arjen ruokahuoltoa. Mutta ilman kaupassakäyntiä ei työviikkoa selviä.

– Ruokaohjeiden toimittamisessa ja editoinnissa on skarppaamisen varaa.

– Valmistusajat on arvioitu alakanttiin. 

– Boksista puuttui tuotteita.

Kokonaisuutena Ruokaboksin testaus oli erittäin positiivinen kokemus. Ruokaohjeiden perkaaminen tiheällä kammalla avasi omiakin silmiä ja tuli jälleen mietittyä miten tärkeää ruokaohjeiden tarkka toimittaminen on. Jos ohjetta noudattaa pilkun päälle, on erittäin tärkeää, että ainesmäärät ovat oikeita ja työjärjestys järkevä.  Mutta isona plussana se, että kaikki ruoat olivat erittäin hyvän makuisia. Lisäksi ilahduin siitä, että kun ruoat oli tehty, ainekset oli käytetty ja turhia jämiä ei jäänyt pyörimään kaappeihin.

Kotiruoan puolesta

Blonditiina

Ps. Lue lisää Ruokaboksi.fi

 

 

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Blonditiina testasi: Neljän päivän Ruokaboksi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *