Himahella

Blonditiina testasi: Ruokaa opiskelijabudjetilla

Opiskelijabudjetilla_kansi
© Tiina Rantanen

Parikymppinen Viola Minerva Virtamo on tehnyt keittokirjan, jossa ruokaa valmistetaan opiskelijabudjetilla. Blonditiinan kokeilukeittiössä syntyi Violan ohjeella itämaiset lihapullat.

Elokuun puolivälissä julkaistu Opiskelijabudjetilla-keittokirja iskee hyvään saumaan. Koulut ovat alkaneet ja opiskelijat ovat palanneet kesälaitumilta ja ehkä jopa mamman patojen äärestä takaisin oppikirjojen pariin. Parikymppinen Viola on kerännyt yksiin kansiin 75 suosikkiohjettaan, jotka ovat paitsi helppoja valmistaa, myös pienen budjetin ruokia. Kirjan on kustantanut kauniista keittokirjoistaan tunnettu Cozy Publishing.

Opiskelijabudjetilla_Viola
© Tiina Rantanen

”Olen aina viihtynyt keittiössä. Olen saanut kokea kaikenlaisia makuelämyksiä niin ulkomaanmatkoilla kuin sukulaisten ja ystävien ruokapöytien äärellä. Kotona ei koskaan valmistettu erikseen ”lastenruokaa”, minkä koen olleen tärkeä seikka ruokaintohimoni kehittymisessä”, Viola kirjoittaa kirjan esipuheessa.

Kirjassa on ohjeita, jotka ovat taatusti nuorten ihmisten mieleen: brunssiruokia, pastoja, salaatteja sekä pizzoja ja burgereita. Yhtään varsinaista retroruokaa en kirjasta löytänyt, sillä kirjassa vain patonki leivotaan mummin ohjeella ja sinisimpukoiden ohje on pöllitty isältä.

Viola on multitalentti. Kirjan ruokaohjeiden lisäksi sekä ruokakuvat että taitto ovat hänen käsialaansa. Visu on nuorekkaasti trendikäs, mutta sitä on kirjailijakin.

Opiskelijabudjetilla_ainekset
© Tiina Rantanen

Blonditiina testasi: Itämaiset lihapullat

Päätin kokeilla kirjasta ohjeen, jonka ainekset löytyvät blondikeittiön kaapeista ilman kaupassakäyntiä. Sellaiseksi ohjeeksi tällä kriteerillä päätyi Itämaiset lihapullat.

Viola kirjoittaa reseptistä näin: ”Herkulliset lihapullat sopivat niin kesäpäivään kuin viileään syksyynkin. Tavallisista lihapullista tulee parempia , kun maustamiseen jaksaa panostaa. Nämä itämaiset lihapulla ovat oma lempparini (heti mummin lihapullien jälkeen)!

Itämaiset lihapullat

3 annosta, 20 minuuttia

Lihapullat:

400 g karitsan- tai naudanjauhelihaa (Voit kokeilla reseptiä myös esimerkiksi kananjauhelihalla)

1 kananmuna

1 rkl turkkilaista jogurttia

1 tl juustokuminaa

1,5 rkl soijaa

1 rkl makeaa chilikastiketta

2 tl kokojyvä dijoninsinappia

1 rkl rypsiöljyä paistamiseen

noin 300-400 g tomaattimurskaa (1 tlk)

2 rkl makeaa chilikastiketta

2 valkosipulinkynttä

kourallinen persiljaa (tai noin 2 tl kuivattua persiljaa tai muuta yrttiä)

ripaus suolaa

tsatsikia

Laita jauheliha isoon kulhoon, riko kananmuna ja sekoita käsin. Lisää kaikki loput lihapullien ainekset ja vaivaa massa tasaiseksi.

Kuumenna öljy pannulla. Muotoile jauhelihamassasta samankokoisia pyöryköitä ja asettele kuumalle paistinpannulle. Anna paistua noin 5 minuutin ajan.

Valmista tällä välin tomaattikastike. Sekoita kulhossa tomaattimurska ja makea chilikastike. Purista sekaan kuoritut valkosipulinkynnet ja silppua joukkoon myös persilja. Mausta suolalla ja sekoita.

Käännä lihapullat pannulla ja kaada tomaattikastike lihapullien joukkoon. Anna lihapullien hautua tomaattikastikkeessa runsaat 10 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä. Jos haluat nauttia lihapullat myöhemmin, voit lämmittää ne pannulla kastikkeessa vielä uudelleen ennen syömistä.

Nauti lihapullat tsatsikin ja mausteisten lohkoperunoiden kanssa.

Tsatsiki

3 dl, 10 minuuttia

1/2 kurkku

3 dl turkkilaista jogurttia

1 valkosipulinkynsi

1/2 tl hunajaa

2 tl oliiviöljyä

ripaus suolaa

Pese ja raasta kurkku. Purista kurkkuraasteesta ylimääräinen neste pois painelemalla sitä siivilässä, jotta tsatsikista ei tule vetistä. Sekoita jogurtti ja kurkkuraaste keskenään. Purista mukaan kuorittu valkosipulinkynsi. Mausta hunajalla, öljyllä ja suolalla. Nauti esimerkiksi pitaleivän, mausteisten lihapullien tai paistetun lohen kanssa.

Opiskelijabudjetilla_itämaisetlihapullat
© Tiina Rantanen

Valmis ruoka näytti Blonditiinan kokkaamana tältä.

Miten ohje toimi blondikeittiössä?

Aloitetaan siitä, että minulla oli pakastimessa kananpojanjauhelihaa. Kananjauhelihaa tuskin löytyy minkään kaupan lihatiskistä. (Anteeksi pieni saivartelu!). Se poikkeaa rakenteeltaan hieman normijauhelihasta, ollen pehmeämpää, tahmaisempaa ja vaikeammin käsiteltävää. Hieman ihmettelin, kun lihapullien sidosaineena on ainoastaan kananmuna, kun joukkoon tuli lisänestettä (jogurtti, soija ja chilikastike) yli puolen desilitran verran. Minun lihapullataikinastani tuli sen verran vetelää, että pullien pyörittely oli lähes mahdotonta edes kostutetuin käsin. Mutta olin myös lukenut ohjeen huonosti: reseptissä kehotettiin sekoittamaan massa käsin, minä tein sen monitoimikoneella. Vaikka en taikinaa pitkään vaivannutkaan, siitä tuli löysää. Eli tässä sitä taas huomattiin, miten vaikea on seurata toisen ihmisen kirjoittamaa ohjetta! En voi siis syyttää ohjetta virheestä, kun en noudattanut sitä! Maultaan murekemassa oli erittäin hyvä (vaikka raa´an broilerinlihan maistaminen ei suositeltavaa olekaan!).

Mitä sitten tein massalle, jotta sain siitä pullia? Heitin joukkoon paketillisen lanseeraustilaisuudesta saamaani Härkistä eli kypsää härkäpapuvalmistetta ja käytin monitoimikonetta vielä lisää. Niinpä lihapullat saivat kasviproteiinilisän ihan vahingossa. Mutta tämän jälkeen sain pullat pyöriteltyä ja jatkoin valmistusta tarkasti ohjetta seuraten. Lisäksi tein Violan ohjeella tsatsikin, johon hunaja antoi kivan makusäväyksen. Lihapullien seuraksi keitin pastaa, koska kaapistani ei löytynyt perunoita.

Arvosana ruoalle: 8 1/2.  

Maku oli kiitettävä, suorastaan herkullinen, mutta en ole aivan satavarma ohjeen ainesuhteista oman mokani vuoksi.  Härkis-lisäys teki ohjeesta kuuden hengen annoksen, mutta härkäpapu toimi tässä ohjeessa loistavasti. Eli tuli heti kehitettyä ohjeesta omakin versio. Violan tsatsiki oli mitä mainioin lihapullien lisäkekastike, joka keskusteli pehmeästi tomaattikastikkeen kanssa samalla lautasella.

Kaiken kaikkiaan Opiskelijabudjetilla on kiva ja raikas keittokirja, joka tulee varmasti ahkeraan käyttöön monen muunkin kuin opiskelijan keittiössä. Erityiskiitosta siitä, että kirja noudattaa ns. ravitsemussuosituksellista linjaa tekemättä siitä sen suurempaa numeroa. Terveellisyys on ohjeisiin sisäänrakennettuna. Opiskelijabudjetilla ei myöskään ole mikään ton-ton-keittokirja, vaan siinä on käytetty erilaisia raaka-aineita monipuolisesti, kuten hyvään elämään ja ruokaan kuuluukin!

Onnea Viola! Herkullisen kirjan olet kokannut kasaan! Keep on cooking!

Terveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Blonditiina testasi: Ruokaa opiskelijabudjetilla

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *