Himahella

Blonditiinan jouluviinivinkit

Aterimet ja ruokaliina

Monille joulu on vuoden suurin ruokajuhla. Suomalainen joulupöytä on kuitenkin sellainen makujen sinfonia että varsinaista täsmäviiniä on vaikea löytää. Mikään ei luonnollisestikaan estä valitsemasta omaa lempiviiniään joulupöytään. Punaisena tai valkoisena.

Joulupöydän viinivalinnassa suomalaiset jakautuvat kahtia. Toiset panostavat laatuun, toiset taasovat sitä mieltä, että viinikellarin aarteita ei joulupöydässä kannata avata.

Kalan kavereita ovat olut ja hapokas, raikas valkoviini

Kalasäilyke

Joulun kalapöydän makumaailma on usein kovin sekalainen. Hapokkaat ja hedelmäiset valkoviinit toimivat keskimäärin tammitettuja paremmin. Olut on hyvä kumppani maustesilleille ja -silakoille, jotka eivät oikein maistu viinien kanssa.

joulu_conosur
© Alko

Cono Sur Single Vineyard Block 23 Riesling 2016, Chile, 12,99 euroa.

 ”Kuiva, hapokas, runsas ja sitruunainen chileläinen riesling sopii julupöydän kylmien alkuruokien seuraan. Hyvä paritus graavatuille kaloille ja myös venäläiselle sillille.”

jouluviini-matua
© Alko

Matua Sauvignon Blanc 2015 hanapakkaus, Uusi-Seelanti, 22,90 e (1,5 l)

” Uusseelantilainen sauvingon blanc on kuiva, hapokas, sitruksinen, herukkainen, kevyen yrttinen ja hennon mineraalinen. Yksi monopolin parhaista hanapakkauksista. Monipuolisia makuelämyksiä joulun monipuoliseen kalapöytään.”

jouluviini_gisselbreht
© Alko

Gisselbrecht Riesling Grand Cru Muenchberg 2013 , Ranska, 19,99 e

”Alsacelainen rieslingon hieno jouluisen kalaruokapöydän viini. Pieni jäännössokeri pyöristää hapokkuutta ja auttaa viinin parittamista niin kalojen kuin pateidenkin kanssa.”

Tiedossa vegejoulu? Kasvikset maistuvat roseeviinin kanssa

intialainen tomaattikeitto

Useimpien salaattien ja kasvisruokien makuun sopii kuiva, kevyehkö valkoviini.

Mikäli joulupöydässä on vaikkapa uunissa kypsennettyjä punajuuria, kalojen kanssa suositeltu chileläinen Cono Sur -valkoviini sopii vegenkin lasiin.

Hedelmäinen kuiva roseeviini sopii useimpien kasvisruokien seuraan. Rosee on yleinen viini esimerkiksi Etelä-Ranskassa, joten se yhdistyy luontevasti välimerellisen yrttisiin kasvisruokiin.

jouluviini_neiss
© Alko

That’s Neiss Pinot Noir Rosé Trocken 2015, Saksa, 13,55 e

Saksalainen pinot noir -roseeviini on hapokas, kypsän punaherukkainen, vadelmainen, kevyen mausteinen. Se sopii nautittavaksi vaikka läpi koko aterian.”

Kasvikset voi valmistaa monella tavalla, mikä vaikuttaa ratkaisevasti juomavalintaan. Grillaaminen, paistaminen tai juustolla gratinoiminen voimistaa makua, joten voit halutessasi tarjota myös tukevampaa juomaa. Joulupöydässä kevyt ja notkea punaviini sopii vaikka kasvistaginen seuraksi, joka on maustettu jouluisilla mausteilla.

jouluviini_raffinato
© Alko

Raffinato Governo Toscano 2014, Italia, 9,99 e

”Toscanasta kotoisin oleva, keskitäyteläinen ja marjaisan mausteinen punaviini sopii tuhdimpien ja mausteisten kasvisruokien kaveriksi. Sopii myös niille, jotka syövät samassa pöydässä kinkkua. Viinissä on mielestäni hyvä hinta-laatusuhde, joten se sopii pöytään silloin kun jengiä on pilvin pimein.”

Kasvisruokien olutpareina viihtyvät ennen kaikkea vaaleat, raikkaat ja suhteellisen kevyet vehnäoluet sekä lager ja pils. Samat oluet sopivat myös kalan kanssa nautittaviksi. Runsasmakuisten kasvisruokien kanssa kannataa harkita vaikka aromikasta alea.

Kinkun ja lihan kanssa kaveeraa notkea punaviini, tammitettu valkkari tai  suomalainen jouluolut

joulukinkku

Klassinen valinta kinkun kaveriksi olisi olut, suomalainen tumma lager. Joulukinkun olueksi käyvät esimerkiksi tumma lager, vahva lager ja ale. Kinkkuoluessa saa olla aromikkuutta ja täyteläisyyttä. Kinkku ja makeahkot laatikot viihtyvät myös ranskalaisen, kuivan omenasiiderin kanssa samalla aterialla.

Monien mielestä kalliit viinit jouluisen makusekamelskan kanssa ovat siis silkkaa haaskausta. Jos viiniä kuitenkin halutaan nauttia ja pöydässä vielä istuu koko suku, järkivalinta on hyvän hinta-laatusuhteen omaava ja helposti lähestyttävä, notkea punaviini. Kinkkuviiniä valitessa kannattaa huomioida myös muut ruokalajit. Kovin tuhdit, hillomaiset tai voimakkaan tanniiniset punaviinit jättävät helposti kinkun soittamaan toista viulua. Ne eivät myöskään sovi yhteen melko hennon ja hieman makean makumaailman kanssa, jota kinkun ohessa tarjottavat laatikot, herneet ja kastikkeet edustavat Joten älä valitse sitä Alkon tuhdeinta ja hilloisinta punkkua, vaan mielummin keskitäyteläinen-merkinnän omaava punaviini Vanhasta maailmasta. Jos haluat mennä merta edemmäksi valinnoissasi, suuntaa katseesi silloin silloin Uuden maailman pinot noir -punaviineihin.

Kinkun kanssa maistuu melkein punaviinia paremmin hedelmäinen ja tammitettu valkoviini. Minun suussani kinkun kanssa maistuu vaikkapa chardonnay tai viognier Uudesta maailmasta tai Ranskasta.

jouluviini_tommasi-laatikko
© Alko

 Tommasi Graticcio Appasionato 2014 hanapakkaus; Italia, 34,90 (3 l)

 ”Notkeassa punaviinissa maistuu jouluiset mausteet, jotka täydentävät mainiosti joulupöydän makuja. Keskitäyteläinen, keskitanniininen, marjainen ja mausteinen punaviini Italiasta. ”

 

 

jouluviinit_anakena
© Alko

Anakena Ona Special Reserve Riesling Chardonnay Viognier 2014,Chile, 14,58 e

”Chileläinen sekoiteviini on kuiva, hapokas, aprikoosinen, viheromenainen, kypsän sitruksinen, hennon yrttinen, kevyen tamminen, ryhdikäs. Se sopii niin kinkulle kuin savustetulle kalkkunalle.”

Viinillisin terveisin

Blonditiina

 


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Blonditiinan jouluviinivinkit

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *