Himahella

Blonditiinan ruokakatsaus - Ruokatrendit 2017-2018

Härkäpapu on hyvin proteiinipitoinen kasvis.
© Tiina Rantanen

Minulla on tapana joka vuosi vilkaista taaksepäin ja kurkistaa kristallipalloon ruokatrendien osalta. Koska en tietääkseni ole noita, teen katsauksen KVG-menetelmällä ja perustan postaukseni omiin, kuluneen vuoden aikana tekemiini havaintoihin.

Kasvisten vuosi 2017

Vuosi 2017 oli ns. Suuri vegevuosi kaikilla ruokasektoreilla. Kasvisproteiini puhutti edelleen, vaikkakin suurin nyhtökaura- ja härkishype näytti laantuvan niin somessa kuin mediassa. Uusia kasvisproteiinituotteita ilmestyi kuluttajien saataville ja Keskon tilastojen mukaan nyhtökaura ja muut vastaavat lihankorvikkeet nostivat suosiotaan 159 prosenttia.

Kasvisruoka sen kuin lisäsi suosiotaan. Se näkyi lehtien ruokajutuissa, blogipostauksissa ja kasviskeittokirjojakin ilmestyi kuin sieniä sateella.

Jokaisessa itseään kunnioittavassa ravintolassa on luonnollisesti jo pitkä vegemenu. Trendikkyyden huippu oli tarjota perinteisiä suomalaisia juureksia usealla eri tavalla valmistettuna.

© Tiina Rantanen

Myös marjojen (+27 %) ja kauratuotteiden (+ 46 %) myynnin kasvu näkyy kaupan tilastoissa. Kauramaito tulee olemaan vuoden 2018 suuri hitti, sillä niin Valio kuin Juustoportti ovat ilmoittaneet tuovansa markkinoille kaurapohjaisia, maitoa muistuttavia tuotteita.

Vaikka avokadojen syöminen on ns. arveluttavaa touhua niiden viljelyalueillaan aiheuttaman vesipulan vuoksi, suomalaisten innostus tuohon alligaattoripäärynään sen kuin kasvaa (+16 %). Myös bataatti on suomalaisten uusi suosikkikasvis ja bataattiranskalaiset taisivat olla varsinkin lapsiperheiden hittiruokaa.

Kotimaisen viljan välttely on yhä trendikästä, sillä gluteenittomien tuotteiden kysyntä on kasvanut 20 prosenttia.

Somen voima nähtiin elokuussa 2017, kun suosittua Liemessä-ruokablogia pitävä Jenni Häyrinen masinoi Kukkakaalitalkoot-nimisen tempauksen, jossa bloggarit yhdistivät voimansa suomalaisen kukkakaalisadon pelastamiseksi. Sen seurauksena kotimainen kukkakaali loppui kaupoista. Kukkakaali oli ehdottomasti kesän 2017 trendikasvis.

Sen sijaan Keskon mukaan superfoodbuumi, lehtikaali, pähkinät ja rahka ja raejuusto ovat jo so last season -ruokaa ruokatrendien maailmassa.

Miltä näyttää kasvistulevaisuus? Uskoisin buumin yhä vain kasvavan ja vahvistuvan. Tutut vokit ja pastat valmistetaan kotikeittiöissä yhä useammin vegeversioina. Ja mikäpä siinä. Kasvisruoka on herkkua ja mikä parasta, ehkä maailmakin pelastuu.

Fleksaus sopii sekaanille

Fleksaus eli kasvispitoinen ruokavalio, joka sallii silloin tällöin lihansyönnin, tuli ihan tavallisten sekaanienkin kielenkäyttöön. Kasvisten lisääminen ruokavaliossa oli 2017 lähes jokaisen itsestään huolehtivan ruokailijan tavoite. Jos et olekaan vege, vuonna 2018 ilmoitat ainakin fleksaavasi, kun keskustellaan erilaisista ruokavalioista.

© Tiina Rantanen

Samuli Karjula ja Pirjo Toikkanen ovat vahvasti kasvisten ja sesonkiruoan asialla. 

Ruokasesongit ja lähiruoka

Näistä trendeistä on jauhettu jo vuosikymmeniä. Mutta yhä useammin on alettu keskustella myös siitä, että pitäisikö mansikoita syödä vain kesällä tai odottaa uusien perunoiden kanssa ainakin juhannukseen. Mutta ajatus, että ruoka on sesongissa paitsi parhaimmillaan, myös edullisimmillaan, on mennyt kiitettävästi läpi.

Lähiruoka-ajattelu tulee yhä lähemmäksi, jopa mikro-lähiruan kysyntä kasvaa.  Myös  REKO-ruokapiirien suosio  tulee todennäköisesti yhä kasvamaan tulevana vuonna.

Krista Launosen maalaus Chilisopansyöjät, 2004 © Krista Launonne

Yhteisöllinen syöminen

Suomi 100 -juhlavuoden teema oli Syödään yhdessä. Juhlavuonna selkeästi näkyikin, että ruokapöydän ympärille keräännyttiin erilaisissa, sekalaisissa kokoonpanoissa. Järjestettiin illallisia taivaan alla sekä seitsemän sortin kahvikekkereitä. Samoin keskusteltiin perheiden yhdessä syömisestä ja lasten kanssa ravintolassa käymisestä. Perheet safkaa -teema sai myös ravintoloilta innostuneen vastaanoton ja pienet ihmiset toivotettiin lämpimästi tervetulleiksi. Uusi ravintolapalveluita käyttävä sukupolvi on siis kasvamassa.

© Tiina Rantanen

Wieninleike on googlattu klassikkoruoka. 

Klassikkojen paluu

Ruokatrendit saattavat vaihdella yhtä nopeasti kuin muoti, joten kaipuu lapsuuden makuihin tai klassikkoruokiin on selvästi ollut vuoden 2017 trendi. Myös suomalaiset klassikkoruoat ovat olleet pinnalla ja vaikkapa karjalanpiirakoita on leivottu ensimmäistä kertaa  milleniaalien keittiöissä. Perinteiset mummojen käyttämät ruoanvalmistusmenetelmät, kuten kasvisten pikkelöinti, ovat nekin kokeneet renesanssin. Pikkelöinti ja fermentointi ovat kristallipalloni mukaan kovia juttuja myös vuonna 2018.

© Tiina Rantanen

Hyönteiset sallittiin ruoaksi Suomessa

Syksyllä Suomi muutti Euroopan unionin uuselintarvikeasetuksen tulkintaa siten, että hyönteisten kasvattaminen ja myyminen elintarvikkeena sallittiin myös Suomessa. Siitäpä alkoi todellinen sirkkabuumi, joka näkyy jo lähikauppani leipähyllyssäkin. Fazer Sirkkaleipä on maailman ensimmäinen ruokakaupassa myytävä sirkkajauhoa sisältävä leipäuutuus. Sirkkaleipä on rouheinen sekaleipä, joka sisältää kokonaisista sirkoista jauhettua sirkkajauhoa, vehnää, ruista ja runsaasti siemeniä.

© Tiina Rantanen

Ensikosketus hyönteisruokaan voi olla hämmentävä.

Ei tarvitse edes olla ennustajaeukko, kun väittää, että näemme vuonna 2018 hyönteistuotteiden maihinnousun.

Munasta on moneksi

Myös munasta kohistiin vuonna 2017. Helsingissä avattiin munaravintola ja Muna-keittokirjakin aiheutti kohinaa ruokaihmisten keskuudessa. Luomukananmunat ovat varmasti trendiruokaa myös vuonna 2018.

© Tiina Rantanen

Mocktailit tulivat

Vaikka juuri joulun alla väännettiinkin ankarasti uudesta alkoholilaista ja vahvat oluet pääsivät ruokakauppoihin eduskunnan äänestettyä asiasta tiukasti 98-94, alkoholittomat juomat ovat koko ajan lisänneet suosiotaan. Baareista löytyy nykyisin hyvin kunnianhimoisia Mocktails-listoja, mistä varsinkin usein autolla liikkeellä oleva kiittää kauniisti.

Terveystietoisuuden lisääntyessä myös alkoholittomien juomien kysyntä kasvaa. Erilaiset teet ja haudukkeet ovat kova sana juomapuolella. Samoin ruokaisat juomat trendaavat. Onko vuonna 2018 kupissani punajuuri- tai bataattilatte? Aika näyttää.

© Tiina Rantanen

Hyvinvointitrendit suosivat lepoa ja rauhoittumista

Hyvinvointipuolella megatrendi on nyt lepo. Niinpä rauhoittavien ruokien ja juomien uskotaan olevan vuonna 2018 suuren mielenkiinnon kohteena.

Metsä tarjoaa paitsi mielenrauhaa, myös ilmaista superfoodia siellä samoilijalle. © Tiina Rantanen

Annetaan kaikkien kukkien kukkia

Luonnollisesti näin ruokaihmisenä toivoo, että suvaitsevaisuus olisi myös ruokapuolella  nouseva trendi. Olisiko ruokasodat jo sodittu? Annettaisiinko kaikkien kukkien kukkia? Ainakin ruokatrendipuolella on näkyvissä, että flower power on in.  Syötäviä kukkia löytyy yhä useammilta lautasilta ja niiden terveysvaikutuksista ollaan kiinnostuneita.  Vaikka villiyrtit ovat todennäköisesti trendikkäitä vuonna 2018, yhä enemmän puhutaan lajitunnistuksesta ja villiyrttien turvallisesta keräämisestä ja käytöstä.

© Tiina Rantanen

Trenditerveisin

Blonditiina


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Blonditiinan ruokakatsaus - Ruokatrendit 2017-2018

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *