Himahella

Burgeri - roskaruoasta gourmet-herkuksi

Trendiruoat vaihtuvat tiuhaan tahtiin. Kun seuraa työkseen ruokaan liittyviä ilmiöitä, tuntuu siltä, että vain yksi tai korkeintaan kaksi asiaa mahtuu ruokamaailmaan kerralla. Nyt hypetetään gourmet-burgereita kaikilla rintamilla.

Burgereita saa nykyään lähes joka ravintolasta

Hampurilaisketjujen ja nakkikioskien tarjoama pikaruoka ei ole nauttinut kovinkaan kummoisesta maineesta. Olemme jopa nähneet kauhuelokuvia ihmisistä, jotka sairastuvat vakavasti syötyään vain roskaruokaa. Super Size Me -dokumenttielokuva kohahdutti vuonna 2004. Se kertoi elokuvaohjaaja Morgan Spurlockista, joka eli 30 päivää syöden vain McDonald’sin ruokaa. Kuukauden pikaruokakuurin fyysiset ja psyykkiset seuraukset osoittautuivat odotettua järkyttävämmiksi. Elokuvan väitetään saaneen McDonald’sin luopumaan Super Size -kampanjastaan, vaikka McDonald’s ei myönnäkään elokuvan olleen syynä tähän.

Burgerin paluu

Nykyisistä pikaruokaketjuista Helsinkiin ilmestyi ensimmäisenä Carroll’s, jonka ensimmäinen ravintola avattiin City-käytävään vuonna 1975. Ketjun toi Suomeen Kesko, joka osti yhdysvaltalaisen lisenssin nimen ja tunnuksen. Helsingin ensimmäinen McDonald’s avattiin Forumissa vasta 10 vuotta myöhemmin, vuonna 1985.

2010-luvulla olemme olleet todistamassa burgerin massiivista paluuta ihan maailmanlaajuisesti. Nyt tuo parjattu roskaruoka on tuunattu hipsterikelpoiseksi gourmetherkuksi. Keittiömestarit kisaavat kuka duunaa parhaimman burgerin ja niitä tähditetään kriitikoiden toimesta lehtien ruokapalstoilla. Kuuminta hottia on suupalan kokoiset pikkuhampurilaiset, jotka ovat valloittaneet cocktail-tilaisuuksien sormiruokatarjottimet. Burgerista on siis tullut edustuskelpoinen ruokalaji.

Pienet hampurilaiset, sliderit, ovat myös salonkikelpoista sormisyötävää, kuva: Sampo Korhonen, copyright: Otavamedia


Ravintolagenren pelastaja

Gourmet-mätöstä näytetään odottavan taloudellisissa vaikeuksissa kamppailevien ravintoloiden pelastajaa. Elitistiseltä ja kalliilta kuulostavan fine diningin metamorfoosi helposti lähestyttäväksi fun diningiksi on käynnissä ja burgeritrendi sopii siihen viitekehykseen mainiosti. Burgeri ja ranut löytyvät jälleen jokaisen itseään kunnioittavan ravintolan ruokalistalta. Ja onhan hyvä burgeri kulinaristinen nautinto, sitä on turha kieltää.

Gourmet-mätön hyvyys perustuu suussa aistittavaan makuun, mutta sen terveellisyys onkin sitten jo ihan toinen juttu. Vaikka burgereihin käytetään laadukkaita raaka-aineita, kovaa rasvaa ja energiaa annoksesta saattaa saada yhden sydänkohtauksen verran.

Kun hyvästä lihasta valmistettu pihvi sujautetaan ranskalaisen briossin väliin ja herkku viimeistellään majoneesipohjaisella salaatilla sekä kotitekoisella majoneesilla, verisuonet huutavat hoosiannaa. Jo pelkkä briossitaikina sisältää huikean määrän voita ja kananmunia. Lisäksi leipä varmuuden vuoksi sivellään vielä voilla ennen paahtamista tai parilointia.

Mutta toisaalta, ei gourmet-mättöäkään syödä joka päivä. Sekin on elämän pieni juhlahetki, jonka voi sallia itselleen silloin tällöin. Mutta herkullisuus ja terveellisyys eivät mahdu tässä kohtaa samalle lautaselle.

Roslundin Rosburger on tuhtia tavaraa

Tuunattu klassikko

Helsinkiläisen lihakauppa Roslundin Rosburgerista, 13,50 e, tuli nopeasti ruokafriikkien suursuosikki, jota hehkutettiin ruokablogeissa kaikin mahdollisin ylisanoin. Sitä ja muita lihakaupan listalla olevia burgereita saa niin Hietalahden hallista kuin Teurastamon Portilta. Rosburgerissa grillatun sämpylän päälle pursotetaan ensin maukasta majoneesia, sitten siihen llusikoidaan coleslawta eli amerikkalaista, majoneesipohjaista kaalisalaattia. Kaalisalaatin päälle nostetaan roseeksi grillattu sikanautapihvi. Päälle vielä vähän majoneesia ja muutama siivu rapeaksi paistettua pekonia. Suolaisuutta tuo muutama Myrttisen suolakurkun viipale. Päälle sämpylän kansi ja se on siinä.

Viime viikolla (18.3.) Suomen ensimmäinen Top Chef, kokki Akseli Herlevi ilmoitti avaavansa Helsinkiin omien sanojensa mukaan hinta-laatusuhteeltaan kaupungin parhaan hampurilaisravintolan.

”Aion avata ravintolan, joka on erikoistunut burgereihin. Helsingistä ei saa mielestäni loistavaa burgeria sopivaan hintaan mistään – huippuluokan burgeri pitää voida saada kympillä. Olen aina ollut kiinnostunut ruoasta, joka on yksinkertaista ja herkullista. Eikös burgeri nimenomaan ole juuri sitä”, Herlevi perustelee ideaansa Maku.fi -sivustolle antamassaan haastattelussa.

Roskaruoasta on tullut siis edustuskelpoista safkaa. Ja kohtahan niitä burgereita saa jo ihan omasta pihagrillistäkin, kunhan ilmat taas lämpenee.

Burgeriterveisin
Himahellan Tiina

Kuvat: Sampo Korhonen/Otavamedia ja Tiina Rantanen


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Burgeri - roskaruoasta gourmet-herkuksi

Burgerifani

Akseli herlevi paras? Pitäis mennä poikien kanssa testaamaan. yritin googlettaa, mutta en löytänyt mitään uutta hamppariravintolaa? Osoite?

Himahellan Tiina

Ravintolaa ei vielä ole, siksi osoitettakaan ei löydy. Nyt-liitteen hampurilaistestin voittaja oli Kämp, jos Herlevin ravintolan avautumista ei jaksa odottaa.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *