Cheese & Chips - koukuttavan hyvää
Fish and chips on tunnettu brittiläinen klassikkoruoka, jossa on uppopaistettua kalaa ja ranskalaisia perunoita. Viime vuosina vegepaikoissa on nähty myös Lähi-idän keittiöstä innoituksensa saaneita juustoranskalaisia. Niinpä Himahellan keittiössä yhdistettiin klassikoruoka ja trendiherkku. Tulokseksi saatiin katuruokahenkinen juustoruoka, Cheese & Chips.
AOP eli alkuperätakuu kertoo mistä juusto on kotoisin
Le Gruyère AOP –juuston herkullisen maun salaisuus piilee alppimaisemissa laiduntaneiden lehmien lypsämässä raakamaidossa sekä juusto- ja kellarimestarien ammattitaidossa, joka on periytynyt perheyrityksissä sukupolvelta toiselle. Aidon, vähintään viisi kuukautta kellarikypsytetyn Le Gruyére -juuston tunnistat AOP- eli alkuperätakuu-merkinnästä. Se on merkki tinkimättömästä laadusta juustonvalmistuksen kaikissa vaiheissa.
Cheese & Chips
eli uppopaistettua juustoa ja juuresranskalaisia
2 annosta
lihaton
200 g Le Gruyère AOP -juustoa
1 dl vehnäjauhoja
1 tl sumakkia tai 1/2 sitruunan raastettu kuori
1 kananmuna
450 g juuresranskalaisia ( itse tehtyjä tai pakaste (mm. Pirkka))
(4 varsiparsakaalia)
Uppopaistamiseen
rypsiöljyä
Lisäksi
tuoretta minttua
granaattiomenan siemeniä
minttu-jogurttikastiketta
- Aloita jogurttikastikkeesta. Ohje alla. Anna maustua ranskalaisten valmistamisen ajan.
- Mittaa vehnäjauhot kulhoon ja mausta jauhot sumakilla tai raastetulla sitruunankuorella. Sumakki on Lähi-idän keittiössä käytettävä mauste, jonka happoinen maku muistuttaa sitruunaa tai viinietikkaa. Maustetta saa etnokaupoista ja hyvin varustetuista marketeista.
- Leikkaa Le Gruyère -juusto tangoiksi ja pyörittele jauhoseoksessa. Kasta juusto vatkatussa kananmunassa ja pyörittele uudestaan vehnäjauhoissa. Anna tankojen kuivahtaa juuresranskalaisten kypsentämisen ajan. Voit kypsentää juuresranskalaiset uunissa alla olevan ohjeen mukaan tai uppopaistamalla ne öljyssä. Kypsennä juuresranskalaisia 180-asteisessa öljyssä viitisen minuuttia, ota ne hetkeksi pois öljystä ja kypsennä uudestaan kunnes ne ovat saaneet väriä. Ripottele päälle hieman sormisuolaa. Pidä ranskalaiset lämpiminä juustotankojen kypsennyksen ajan. (Mikäli haluat annokseen lisäväriä, kypsennä varsiparsakaalia muutama minuutti öljyssä ja lisää ne juuresranskalaisten päälle.)
- Uppopaista juustoranskalaisia kuumassa öljyssä pari minuuttia. Valuta ranskalaisia hetki talouspaperilla ja pane juuresranskalaisten kanssa tarjoiluastiaan. Ripottele päälle granaattiomenan siemeniä ja revittyjä mintunlehtiä. Tarjoa minttu-jogurttikastikkeen kanssa
Minttu-jogurttikastike
noin 2 dl
gluteeniton, lihaton
2 dl kreikkalaista jogurttia
2 rkl silputtua tuoretta minttua
1- 2 rkl granaattiomenan siemeniä
1/ rkl hunajaa
1 rkl sitruunamehua
1/8 tl mustapippuria
1/2 tl suolaa
- Sekoita ainekset keskenään.
Kotitekoiset juuresranskalaiset
neljälle
kasvis, laktoositon, gluteeniton
450 g porkkanaa
300 g punajuuria
250 g palsternakkaa
1/2 dl öljyä
1/2 tl suolaa
1/8 tl rouhittua mustapippuria
- Kuori juurekset ja leikkaa ne ohuiksi pitkiksi tikuiksi. Pyörittele kasvikset öljyssä, suolassa ja pippurissa. Levitä pellille leivinpaperin päälle.
- Paista juuresranskalaisia 225-asteisessa uunissa 35-40 minuuttia. Kääntele kypsennyksen loppupuolella ja nosta lopuksi uunin ylätasolle, jotta ranskalaiset saavat hieman väriä.
Juomavinkki
Cheese & Chipsien kaveriksi sopii mainiosti olut, joko lager tai ale. Viinin ystävälle maistuu mehevä ja hilloinen punaviini, esimerkiksi australialainen Plan B 2017, 13, 99 e
Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin. Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Cheese & Chips - koukuttavan hyvää