Himahella

Cosmopolitan - 90-luvun ikoninen cocktail

Blonditiina ja Cosmopolitan Cointreaun 170-vuotis gaalaillallisilla. © Alexandra Alexis

Jos jostakin cocktailista on tullut oman aikansa ikoni, niin eittämättä se on 1990-luvun vaaleanpunainen, sitruksinen Cosmopolitan. Kyseessä oli cocktail, jonka kanssa kuului näyttäytyä. Newyorkilaiset nauttivat  Cosmojaan Manhattanin Odeonissa tai Rockefeller Centerin Rainbow Roomsissa. Yksi kuva Madonnasta yön myöhäisenä tunteina Cosmopolitan kädessään ja Carrie Bradshaw ystävättärineen tv-sarja Sinkkuelämässä riittivät tekemään Cosmopolitanista maailmanlaajuisen ilmiön.

Cosmopolitanin keksijäksi mainitaan useampikin henkilö. Yksi heistä on Floridan South Beachilla 70-80 lukujen vaihteessa työskennellyt baarimestari Cheryl Cook. Cook havaitsi, että hänen asiakkaansa kaipasivat tyylikästä, cocktail-lasista nautittavaa drinkkiä, mutta klassinen Martini oli heille aivan liian hapan. Niinpä hän kehitti drinkin, johon tuli Absolut Citron -vodkaa, Rose’s Lime -mehua, Triple seciä -likööriä sekä tilkka alueelle tyypillistä karpalomehua, jotta juoma saisi sievän pinkin sävyn. Hän nimesi juoman Cosmopolitan-lehden mukaan, jonka tyylin ja desiginin hän yritti tällä cocktailillaan tavoittaa.

Cosmopolitanin maailmanmaineeseen nostanut Toby Cecchini sekoitti Cosmopolitaneja kutsuvieraille Cointreaun 170-vuotis gaalajuhlissa Ranskan Angreissa. © Tiina Rantanen

Virallisen version mukaan nykyinen Cosmpopolitan syntyi vuonna 1987 kun baarimestari Toby Cecchini loi drinkin työskennellessään kuuluisassa Odeon baarissa Manhattanin Tribecan alueella. Cookin reseptiä tuunattiin vaihtamalla Rose’s limemehu oikeaan limettimehuun, Triple sec Cointreauhun. Ei ihme, että drinkistä tuli ilmiö, sillä 80- ja 90-lukujen taitteessa Odeon oli baari, joka piti nähdä ja siellä piti näyttäytyä. Odeon oli Saturday Night Live -tiimin kantapaikka ja siellä hengailivat niin julkkikset, mallit kuin baarialan ammattilaiset.

Cointreaun 170-vuotis gaalaillallisille, jotka pidettiin Cointreaun tislaamossa Angreissa, osallistui kutsuvieraita 26 eri maasta. © Tiina Rantanen

Odeonista Cosmo levisi ympäri kaupunkia ja cocktail löytyi myös legendaarisen Rainbow Roomin listoilta, jossa Madonna kuvattiin juomassa Cosmopolitania Grammy-gaalan after partyissa. Myös kyseisen baarin mixelogi Dale Degroff on eri lähteissä mainittu Cosmon keksijänä.

Lopullisen läpimurron valtavirran tietoisuuteen Cosmopolitan teki HBO:n tuottaman Sinkkuelämää -sarjan myötä. Siinä Carrie Bradshaw ystävineen naukkailli useammassakin jaksossa Cosmoja New Yorkin yöelämässä. Loppu onkin sitten historiaa!

Suomalainen mediavaikuttaja Alexandra Alexis oli pukeutunut Cointreaun 170-vuotis juhliin Carrie Bradshaw-tyyliin. © Tiina Rantanen

Cosmopolitan

1 annos

4,5 cl sitruunan makuista vodkaa

3 cl Cointreau-sitruslikööriä

1, 5 cl tuoretta limettimehua

tilkka karpalomehua

Koriste

puolikas limettiviipale

  1. Pane kaikki ainekset jäiden kanssa sekoittimeen ja ravista hyvin.
  2. Kaada juoma jäähdytettyihin cocktail-laseihin ja koristele limettilohkolla.

Cocktailterveisin

Blonditiina

Cosmopolitan itsensä mestarin sheikkaamana Pariisin Cointreau Cocktail Showssa oli ikimuistoinen elämys! © Marja Samuli

PS. Osallistuin kesäkuussa kutsuvieraana Cointreaun 170-vuotis juhliin Ranskan Angresissa ja Pariisiissa. Suomalaisena emäntänämme toimi Beverege Partners Finland Oyn brand manager Emmi Kokko.  


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Cosmopolitan - 90-luvun ikoninen cocktail

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *