Cosmopolitan - 90-luvun ikoninen cocktail
Jos jostakin cocktailista on tullut oman aikansa ikoni, niin eittämättä se on 1990-luvun vaaleanpunainen, sitruksinen Cosmopolitan. Kyseessä oli cocktail, jonka kanssa kuului näyttäytyä. Newyorkilaiset nauttivat Cosmojaan Manhattanin Odeonissa tai Rockefeller Centerin Rainbow Roomsissa. Yksi kuva Madonnasta yön myöhäisenä tunteina Cosmopolitan kädessään ja Carrie Bradshaw ystävättärineen tv-sarja Sinkkuelämässä riittivät tekemään Cosmopolitanista maailmanlaajuisen ilmiön.
Cosmopolitanin keksijäksi mainitaan useampikin henkilö. Yksi heistä on Floridan South Beachilla 70-80 lukujen vaihteessa työskennellyt baarimestari Cheryl Cook. Cook havaitsi, että hänen asiakkaansa kaipasivat tyylikästä, cocktail-lasista nautittavaa drinkkiä, mutta klassinen Martini oli heille aivan liian hapan. Niinpä hän kehitti drinkin, johon tuli Absolut Citron -vodkaa, Rose’s Lime -mehua, Triple seciä -likööriä sekä tilkka alueelle tyypillistä karpalomehua, jotta juoma saisi sievän pinkin sävyn. Hän nimesi juoman Cosmopolitan-lehden mukaan, jonka tyylin ja desiginin hän yritti tällä cocktailillaan tavoittaa.
Virallisen version mukaan nykyinen Cosmpopolitan syntyi vuonna 1987 kun baarimestari Toby Cecchini loi drinkin työskennellessään kuuluisassa Odeon baarissa Manhattanin Tribecan alueella. Cookin reseptiä tuunattiin vaihtamalla Rose’s limemehu oikeaan limettimehuun, Triple sec Cointreauhun. Ei ihme, että drinkistä tuli ilmiö, sillä 80- ja 90-lukujen taitteessa Odeon oli baari, joka piti nähdä ja siellä piti näyttäytyä. Odeon oli Saturday Night Live -tiimin kantapaikka ja siellä hengailivat niin julkkikset, mallit kuin baarialan ammattilaiset.
Odeonista Cosmo levisi ympäri kaupunkia ja cocktail löytyi myös legendaarisen Rainbow Roomin listoilta, jossa Madonna kuvattiin juomassa Cosmopolitania Grammy-gaalan after partyissa. Myös kyseisen baarin mixelogi Dale Degroff on eri lähteissä mainittu Cosmon keksijänä.
Lopullisen läpimurron valtavirran tietoisuuteen Cosmopolitan teki HBO:n tuottaman Sinkkuelämää -sarjan myötä. Siinä Carrie Bradshaw ystävineen naukkailli useammassakin jaksossa Cosmoja New Yorkin yöelämässä. Loppu onkin sitten historiaa!
Cosmopolitan
1 annos
4,5 cl sitruunan makuista vodkaa
3 cl Cointreau-sitruslikööriä
1, 5 cl tuoretta limettimehua
tilkka karpalomehua
Koriste
puolikas limettiviipale
- Pane kaikki ainekset jäiden kanssa sekoittimeen ja ravista hyvin.
- Kaada juoma jäähdytettyihin cocktail-laseihin ja koristele limettilohkolla.
Cocktailterveisin
Blonditiina
PS. Osallistuin kesäkuussa kutsuvieraana Cointreaun 170-vuotis juhliin Ranskan Angresissa ja Pariisiissa. Suomalaisena emäntänämme toimi Beverege Partners Finland Oyn brand manager Emmi Kokko.
Olen Tiina Rantanen, monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin. Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com
Kommentoi
Kommentoi juttua: Cosmopolitan - 90-luvun ikoninen cocktail