Himahella

Dinner in the sky: Latinomakuja à la Kira Weckman

Miltä tuntuisi lounas tai illallinen yläimoissa? Kestääkö pää? Dinner in the Sky tarjoilee makuelämyksiä jälleen Helsingin Rautatientorilla 4. – 16. elokuuta 2015. Ensimmäisenä suomalaisena naiskokkina taivaalla kokkaa Suomen Top Chef 2013 Kira Weckman.

Dinner in the sky

13.heinäkuuta pääsin koemaistamaan Kiran latinomakuja yläilmoissa Helsingissä järestetyn kansainvälisen Gymnaestrada-voimistelutapahtumaan yhteydessä. Maanantainen Dinner in the Sky -lounasnosto korkeuksiin oli naiskokinkin neitsytmatka taivaalle eli Kira Weckman kokkasi ensimmäisen kerran elämässään 50 metrin korkeudessa.

Kiralta ja hänen mieheltään Michel Garzónilta ilmestyi kesäkuussa Latinomakuja-keittokirja (Docendo 2015). Niinpä taivaalla nautittiinkin tuunattuja makupaloja tuosta uunituoreesta opuksesta.

Lehdistönostossa pääsimme nauttimaan equadorilaista Sopa de Chocloa eli maissikeittoa katkarapusalaatin ja keittobanaanichipsin kanssa.

Kira Weckman sekä kuvia hänen keittokirjastaan ja ruoistaan

– Kirjassa keitto tarjotaan taskuravun kanssa, mutta kehitin tätä tilaisuutta varten lisäkkeeksi katkarapusalaatin. Mikä estää tekemästä sitä kotonakin katkaravuista, jos taskuravun saaminen tuntuu hankalalta, Kira totesi viimeistellessään kylmää keittoa korkeuksissa. Illallisnostossa tarjolla on myös cevicheä, josta on kirjassa useampikin erilainen ohje.

Luomumaissista tehtyä, todella herkullista keittoa lusikoidessa tuli mieleen, että yläilmoissa lämpimän ruoan tarjoaminen on haasteellista.  Maanantaina oli syksyiset kelit ja ylhäällä aina tuulee. Siksi katteesta ei kuulemma löytynyt lautasliinojakaan.

Maissikeittoa lasissa

Toinen maistiainen, jonka kirjasta saimme oli aromilasista tarjottu kolumbialainen juustokakku Cheese cake de Arequipe.  Kirjan ohje on tutun juustokakun näköinen, mutta taivaalla digestivepohja oli muuttunut moussen kanssa tarjotuksi crumbleksi. Lisäksi annos oli koristeltu sipoolaisilla, syötävillä  luomuorvokeilla. Kielenvievä tämä kondensoidusta maidosta valmistettu juustokakku olikin. Kirjan ohje menee varmasti kokeiluun.

kolumbialaista juustokakkua lasissa

40 minuuttia yläilmoissa sujahti siivillä. Minulle tämä oli toinen kerta kun nautin lounastani taivaalla. Ensimmäisellä kerralla suurimman osan ajasta olin täpinöissäni tilanteesta, enkä oikein pystynyt keskittymään siihen, mitä lautasellani oli. Tällä kertaa en jännittänyt, vaan ruokakin sai osakseen ansaitsemansa huomion. Nauttiikko tällaisessta extremestä, onkin sitten henkilökohtainen asia. Koska olen huvipuistofriikki, pidin myös tästä ”Linnanmäki lounaasta”.  Korkeanpaikankammoisille nosturin nokassa roikkuminen voisi tuntua lähinnä viimeiseltä ehtoolliselta.

Elokuussa ollaan yläilmoissa Rautatientorilla

Elokuussa Dinner in the Sky -tapahtumassa kokkaavat italilainen, toskanalaisia makuja tarjoava ja Michelin-tähdellä palkitun Il Falconiere –ravintolan keittiömestari ja omistaja Silvia Baracchi. Suomalaista huippuosaamista edustavat silloin Kira Weckmanin lisäksi mm. Bocuse d’Or -kilpailussa maailman neljänneksi parhaaksi kokiksi rankattu Matti Jämsen. 

Dinner in the sky

 

Keittiömestarit Dinner in the Skyssa

Liput tapahtumaan voi hankkia täältä: www.dinnerinthesky.fi  

Kestääkö siis pääsi? Minulla kesti, eikä tehnyt tiukkaakaan. Ne nelipisteturvavyöt, joilla tuoliin sidottiin eivät millään muotoa olisi mahdollistaneet putoamista. Mutta kyllä Dinner in the Sky -tiimi oli tosi tikkana turvallisuuskysymyksistä. Eli niistä ei tingitä, joten ollaan kyllä taivaalla, mutta ei varmasti päädytä taivaaseen.

Taivaallisin terveisin,

Himahellan Tiina

P.S. Sen verran tein Latinoruokaa-kirjan resepteille ruumiinavausta niitä tähän postaukseen naputellessani, että totesin toimintaohjeet hyvin perusteellisesti kirjoitetuiksi. Jopa siinä määrin, että tautologia alkaa häiritä. Mutta perusteellisilla ohjeilla onnistuu kokemattomampikin kotikokki.

Työvaiheet on erotettu ohjeissa numeroilla, mutta ne on kirjoitettu yhteen pötköön. Lukijaystävällisempää olisi ollut käyttää kappalejakoa ja sitoa siten eri työvaiheet loogisesti yhteen. Kasvisten pilkkominen omaksi kappaleekseen, niiden kypsentäminen omakseen. Ja niin edelleen… Mutta kokonaisuutta katsoen tämä on vain pientä pilkunviilausta.

Pidin kirjasta paljon, sillä jo kirjan värikäs ja herkullinen ulkoasu maistuu latinoruoalle. Pidin myös Sami Piskosen ottamista ruokakuvista. Luulisi, että hänenkin suonissaan virtaa latinoveri. Ja moni ohjeista menee takuuvarmasti kokeiluun! Kirjan lopussa ohjeet ovat myös englanniksi, mikäli keittiössä kokataan kaksikielisesti.

Alla Kira Weckmanin ja Michel Garzónin reseptejä kirjasta Latinomakuja

 Sopa de Choclo

eli maissikeittoa  taskuravun kera

Valmistusaika 1 h, gluteeniton

2 rkl oliiviöljyä tai voita

1 salottisipuli

2 valkosipulinkynttä

1 varsisellerin varsi

500 g makeaa maissia (tetrapakkaus)

iso jauhoinen peruna (noin 100 g)

1 dl valkoviiniä

1 l kasvislientä

1 dl kuohukermaa

hienoa merisuolaa

puolikkaan limetin mehu

(tuoretta keltaista chiliä maun mukaan)

Lisukkeeksi

1 luumutomaatti

100 g makeaa maissia

200 g taskuravun lihaa (pakaste tai säilyke)

tuoretta korianteria ja/tai ruohosipulia

kevätsipulia

Valuta maissit. Hienonna salottisipuli ja valkosipuli. Pese ja viipaloi varsiselleri. Kuori ja viipaloi peruna ja säilytä kylmässä vedessä.

Kuumenna kasvisliemi.

Lämmitä oliiviöljy kattilassa. Kuullota sipuli ja valkosipuli öljyssä. Lisää joukkoon myös varsiselleri ja valutettu maissi. Ota perunaviipaleet vedestä ja laita nekin seokseen. Lisää hieman lämpöä ja kuullota seosta noin viisi minuuttia.

Lisää joukkoon valkoviini ja anna kiehahtaa. Kaada sitten kattilaan kuuma kasvisliemi. Kiehauta ja kypsennä keittoa hiljalleen poreillen, noin 15 minuuttia tai kunnes perunasiivut ovat kypsyneet.

Keiton kypsyessä voit valmistella lisukkeen, johon tulee tomaattia maissia ja taskuravun lihaa. Tee luumutomaattiin ristiviilto. Kalttaa luumutomaatti viisi sekuntia kiehuvassa vedessä. Jäähdytä tomaatti kylmällä vedellä. Revi kuori irti. Lohko tomaatti neljään osaan ja poista siemenet. Leikkaa tomaatti pieniksi kuutioiksi. Valuta myös lisäkkeeksi tuleva maissi (100g). Valuta (sulatettu) taskuravun liha.

Jos haluat keittoon hieman potkua, voit lisätä kypsennyksen loppuvaiheessa joukkoon hienonnettua keltaista chiliä. Viimeistele keitto kermatilkalla. Mausta suolalla ja limettimehulla.

Soseuta keitto sauvasekoittimella ja tarkista maku sekä koostumus. Lisää tarvittaessa kasvislientä tai kermaa, jos haluat keitosa ohuempaa.

Tee lisuke loppuun. Kuumenna tilkka oliiviöljyä pannussa. Paist maissia kevyesti. Lisää joukkoon tomaattikuutiot ja taskuravunliha. Lämmitä seos. Mausta suolalla. Viimeistele hienonnetulla korianterilla ja/tai ruohosipulilla.

Laita lämmin lisuke keittolautasen pohjalle. Kaada päälle kuumaa soseutettua maissikeittoa. Koristele kevätsipulilla.

Tarjoile keiton kanssa halutessasi paahdettua leipää.

Cheese cake de Arequipe

eli Juustokakku maitotiivisteestä ja hedelmäsalsa

Pohja

200 g digestive-keksejä

50 g voita

Suojaa halkaisijaltaan noin 24 sentin suuruisen irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla tai kelmulla (helpottaa kakun irrottamista). Voit myös voidella vuoan reunat ja piettää reunatkin leivinpaperilla tai piirtoheitinkalvolla. Näin saat reunoista tasaiset.

Sulata rasva.

Jauha keksit tasaisiksi muruksi.

Yhdistä keksimurut ja sula voi. Painele murutaikina tasaiseksi kerrokseksi vuokaan. Lait vuoka jääkaappiin siksi aikaa kun valmistat Arequipe-moussen.

Arequipe-mousse

1 prk sokeroitua maitotiivistettä ( noin 400 g)

4 dl vispikermaa

100 g tuorejuustoa

2 tl vaniljasokeria

5 liivatelehteä (10 g)

Kypsennä kondensoitua maitoa purkissaan kiehuvassa vedessä noin kaksi tuntia. Jäähdytä kondensoitu maito kylmässä vedessä avaamattomana purkissaan. Huom. Älä avaa purkkia kuumana, anna sen jäähtyä täysin ennen kuin avaat kannen.

Liota liivatetta kylmässä vedessä viitisen minuuttia. Kuivaa liotettu liivate talouspaperin avulla ennen käyttöä.

Vaahdota 3 1/2 dl vispikermaa kevyesti. Käytä desilitra vaahdotetusta kermasta notkistamaan tuorejuuston koostumus pehmeäksi.

Yhdistä kevyesti vaahdotettu vispikerma ja tuorejuustoseos.

Sulata liivate puolessa desissä kermaa. Anna jäähtyä viitisen minuuttia.

Lisää sulatetun liivatteen joukkoon hieman tuorejuustomassaa, yhdistä sitten liivateseos lopun massan joukkoon nuolijalla tasaiseksi sekoittaen.

Kaada täyte pohjan päälle, peittele kakku hyvin kelmulla ja nosta se jääkaappiin jähmettymään mieluiten seuraavaan päivään asti. (Kakun voi myös pakastaa. Sulata se hitaasti eli vuorokauden verran jääkaapissa).

Poista muotti (ja leivinpaperi) kylmästä (tai jäisestä kakusta, tällöin paperi irtoaa helpommin ja tasaisemmin.

Levittele hedelmäsalsaa kakun pintaan ennen tarjoilua. Koristele tuoreella mintulla.

Hedelmäsalsa

2 passionhedelmää

1 dl mangososetta

Halkaise passionhedelmät ja sekoita hedelmäliha mangososeen kanssa.

Koristeeksi

ananaskirsikoita


    Olen Tiina Rantanen,  monissa liemissä keitetty ruoka- ja viinitoimittaja, 7 kirjaa kirjoittanut tietokirjailija, kotitalousopettaja, purkkiblondi sekä ylpeä äiti. Olen aina ollut ruokaihminen henkeen ja vereen. Ruokafilosofiani on urani alusta asti ollut: ”Herkkuja helposti”, eikä blogini kotikeittiöön suunnitellut ruokaohjeet tee siitä poikkeusta. Ruoan lisäksi rakastan matkustamista ja maailman katsomista kamerani linssin läpi. Toimittajana otan postauksissani kantaa myös ruokamaailman kuumiin puheenaiheisiin.

Yhteydenotot: tiinajrantanen@gmail.com  

Kommentoi

Kommentoi juttua: Dinner in the sky: Latinomakuja à la Kira Weckman

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *